В 14:12 ч. българско време започна рядко астрономическо явление –

...
В 14:12 ч. българско време започна рядко астрономическо явление –
Коментари Харесай

9 май 2016 г. – пасаж на Меркурий пред Слънцето!

В 14:12 ч. българско време стартира рядко астрономическо събитие – откъс на Меркурий, или прекосяването на планетата през диска на Слънцето. Пасажът ще продължи до 21:42 ч. българско време, когато Слънцето по нашите земи към този момент ще е залязло.

Меркурий е най-близката до Слънцето планета и прави една обиколка към него един път на 88 земни дни – толкоз продължава една локална меркурианска година. Въпреки това Земята, Слънцето и Меркурий рядко се подравняват. Орбиталната низина на меркурианската орбита е под надолнище по отношение на земната орбита, което ще рече, че през по-голямата част от времето Меркурий минава под или над Слънцето по отношение на нашия взор към него. На процедура в границите на един век могат да бъдат следени единствено към 13 пасажа.

Три задачи на НАСА ще следят интензивно пасажа на Меркурий. Това са задачата на НАСА и ЕКА “SOHO ”, задачата на НАСА “SDO ” и ръководената от Япония задача “Хинод ”.

Някои обсерватории понастоящем дават жива връзка, на която можете да наблюдавате пасажа в действително време: https://www.youtube.com/watch?v=h_nNzBcdiyk

Ако решите да наблюдавате пасажа на Меркурий сами, не забравяйте, че без нужната екипировка наблюдението му е доста рисково. Никога не би трябвало да гледате към Слънцето с камера, бинокъл, телескоп или каквото и да е друго устройство без да имате въпросната екипировка, без да знаете какво вършиме и без да бъдете посъветвани от професионален астроном. В противоположен случай можете да увредите очите си и по време на наблюдението може да ослепеете за елементи от секундата. При това – окончателно, без опция за лекуване.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР