Узбекистанската агенция за развитие на атомната енергия - „Узатом“ съобщи,

...
Узбекистанската агенция за развитие на атомната енергия - „Узатом“ съобщи,
Коментари Харесай

Узбекистан сам ще съхранява радиоактивните отпадъци от АЕЦ


Узбекистанската организация за развиване на атомната сила - „ Узатом “ заяви, че страната сама ще съхранява радиоактивните боклуци от бъдеща АЕЦ. Отработеното нуклеарно гориво ще се транспортира в Русия за преправяне, съгласно podrobno.uz

Съгласно междуправителствено съглашение сред Узбекистан и Русия за съдействие при създаване на АЕЦ, въпросите, свързани с ръководство на отработеното нуклеарно гориво и радиоактивни боклуци, ще се контролират посредством обособени съглашения и контракти. От друга страна, интернационалният опит в тази област демонстрира, че радиоактивните боклуци се съхраняват в страната, където са били създадени. Представители на „ Узатом “ сами се убедиха в това, откакто се срещнаха със съответните практики в Япония, Унгария, Русия, Украйна и Съединени американски щати.

Планира се договорът за създаване на АЕЦ в Узбекистан да бъде подписан до края на 2019 година Строителните действия ще стартират през 2022 година. Проектът ще се финансира посредством лични средства на Узбекистан и държавен заем от Русия.

АЕЦ ще работи с два реактора ВВЕР-1200 от трето потомство, които дават отговор на всички условия за сигурност на МААЕ. След стартирането на централата, Узбекистан ще икономисва годишно 3,7 милиарда кубически метра природен газ. Дори да изнася това количество газ без преправка, страната ще печели към 550-600 милиона $ годишно.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР