Уволниха над 1000 души за 72 дниНай-много рокади има в

...
Уволниха над 1000 души за 72 дниНай-много рокади има в
Коментари Харесай

10 млн. лв. за чистката на служебния кабинет

Уволниха над 1000 души за 72 дни
Най-много рокади има в Министерство на вътрешните работи, единствено преназначените са 2453-ма

Най-малко промени в туризма

Над 10 млн. лева коства на държавната хазна чистката в администрацията, направена от служебното държавно управление. Това е сумата, изплатена като компенсации на хората, уволнени от министерства, организации и държавни предприятия в интервала от сформиране на служебния кабинет на 11 май до 21 юли.

В рамките на 72 дни работа на служебното държавно управление са отстранени над 1000 души, като рекордьор в това отношение е Министерство на вътрешните работи. Това излиза наяве от парламентарни отговори на въпроси, сложени от депутата от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев до служебните министри.

До публицистичното привършване на броя на поставените въпроси за броя на освободените чиновници, изплатените компенсации и преназначените хора в Народното събрание бяха постъпили отговори от служебния министър председател и 11 министерства. Само в тези ведомства са уволнени 1039 души, поради което са изплатени компенсации в размер над 9,5 млн. лева Ако прибавим и министерствате, за които още няма информация, сумата ще надмине 10 млн. лева

Част от хората са съкратени по взаимно единодушие, други са отстранени едностранно от министрите, а трети са освободени, тъй като са достигнали възраст за пенсиониране.

В Министерство на вътрешните работи има най-вече рокади. Само отстранените от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков са 301 души, а други 2453 са преназначени на други позиции. Заради уволненията са изплатени компенсации в размер над 5,16 млн. лева Голямата сума се дължи на това, че при редуциране държавните чиновници в Министерство на вътрешните работи имат право на обезщетение в размер на толкоз заплати, колкото години са работили във ведомството.

На второ място по уволняване е министерството на труда, където са отстранени 128 души за 72 дни. Заради това са изплатени компенсации в размер на 699 хиляди лева На трето място е Министерството на финансите и организациите към него с махнати 109 души и 1,26 млн. лева изплатени компенсации. Голямата численост се дължи на това, че към министерството са Национална агенция за приходите и Агенция “Митници”, където има много смени. Най-малко рокади има в Министерството на туризма.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР