Уволнените след серия от скандали членове на надзорния съвет на

...
Уволнените след серия от скандали членове на надзорния съвет на
Коментари Харесай

Кадиев издаде: Уволнените надзорници на ББР пак блокирали освобождаването си

Уволнените след серия от кавги членове на надзорния съвет на Българската банка за развиване - Митко Симеонов и Велина Бурска, отново са намерили метод да блокират отстраняването си - те са обжалвали отстраняването си в съда. Това ще спре осъществяването до дефинитивно изговаряне на съда, заяви в профила си във " Facebook " финансистът Георги Кадиев. Информацията за заведени каузи бе доказана и втори източник. Това е следващата конструкция, в която се поставят огромни старания за блокиране на нови назначения и осветление на порочни практики. 

Митко Симеонов и Велина Бурска бяха заменени " онлайн ", откакто не се явиха на поискана от икономическия министър Кирил Петков среща поради кредитната политика на ББР. Още с встъпването си в служба Петков разгласи, че 8 огромни компании са взели близо 1 милиарда заеми от банката, макар че по концепция тя би трябвало да подкрепя дребните и междинни предприятия. Опитът на министъра да получи информация за тези кредитни досиета удари на камък. Първо Надзорният съвет блокира достъпа до досиетата, а след това информацията бе отказана от управителния съвет на ББР и на назначения от Петков нов одитен комитет. Самата промяна на надзорниците в банката пък бе минирана от невиждана обстановка - отвод на управителния съвет да заплати такса на Българска народна банка за разглеждане на кандидатурите за нови членове на надзора Васил Щонов и Валентин Михов. Сега Симеонов и Бурска апелират промяната. 

Не е ясно по какъв начин ще се излезе от създалата се патова обстановка към промяната на управлението на банката. Според Кадиев единствен вид за деяние е уставът на банката да бъде изменен и членовете на Надзорния съвет да се усилят от 3 на 5. " Така с новите две попълнения и единственият непокътнат от Пектов остарял представител в надзора - Стамен Янев, ще могат действително да се вземат решения без значение от съпротивата ", смята Кадиев. 
Заради създалата се борба и въпросите към кредитната политика на ББР на целева надзорна инспекция в банката влезе и Българска народна банка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР