Увеличеният прием в яслите да не става автоматично за всички

...
Увеличеният прием в яслите да не става автоматично за всички
Коментари Харесай

Увеличението на яслените групи в София да не е автоматично

Увеличеният банкет в яслите да не става автоматизирано за всички групи, а след разбор на всяка детска градина , предложиха от Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система.
 Яслените групи в София одобряват до 3 деца повече
Яслените групи в София одобряват до 3 деца повече

2000 деца са извадени от системата на яслите през 2018 година

Искането е резултат от наредбата за финансиране на институциите, в който се разказва оптималният брой деца при банкет в яслени групи. Решението бе признато през вчерашния ден, 17 декември, на съвещание на Столичен общински съвет по предложение на зам.-кмета на София Тодор Чобанов.

Приемът би трябвало да дава отговор на изискванията от Наредба №3 за здравните условия към детските градини. Едно от тях е да има най-малко 4 кв. м на дете в занималнята и в спалното помещение .

Според ръководителя на инициативния комитет Васил Николов: " в действителност това нарастване може да се случи само в градините, които дават отговор на това условие. "

Решението за смяна в наредбата е обосновано с това, че в яслените групи децата боледуват постоянно и има дребна посещаемост . Според Николов обаче справката на Столична община обгръща месеците декември - март . Разбираемо е, че тогава е най-ниска посещаемостта поради празници и грипни епидемии, разяснява той.

От Инициативния комитет не са срещу използването на закона, а са срещу излизането от рамките на закона . В момента има яслените групи, които обгръщат 46 деца, да вземем за пример в 161-та детска градина в кв. " Овча Купел ", акцентира Николов.

Като пробив той регистрира връзката със Столична община. Преустановен е приемът от шефовете в детските градини по искане на комитета.

Николов е уверен, че проблемите в детските градини могат да решат само посредством строителство на нови градини . Всички останали ограничения съгласно него са краткосрочни и не могат да повлияят на дефицита тук-там.
 Сдружение пита за какво София отделя пари да строи за повторно детски градини
Сдружение пита за какво София отделя пари да строи за повторно детски градини

По думите им от общината заблуждават обществеността

От предходната година Столична община стартира строителството на 7 детски градини , а тази година се планува градежът на още 8. Васил Николов упорства за още 3 детски градини, за които към този момент има направени планове и позволения за градеж, само че не са включени в проектобюджета на общината.

Инициативният комитет ще упорства да се работи не по 15, а по 18 нови детски градини . С това ще се подсигурява достъпът на над 1400 деца, добави Николов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР