Увеличението на заплатите в здравеопазването, договорено в колективния трудов договор

...
Увеличението на заплатите в здравеопазването, договорено в колективния трудов договор
Коментари Харесай

ПП към Меджидиев: Има пари за лекарите

Увеличението на заплатите в опазването на здравето, контрактувано в груповия трудов контракт сред Министерството на здравеопазването и Българския лекарски съюз, е финансово обезпечено от последното постоянно държавно управление. Това показва доцент Васил Пандов от " Продължаваме промяната ".

Той добавя, че това е било направено посредством скок в цените на клиничните пътеки, заплащани от Здравната каса, със приблизително 25%.

По тази причина лечебните заведения, които имат задоволително пациенти и се ръководят добре, имат опция да вдигнат минималните съществени заплати до 1500 лева за здравна сестра и 2000 лева за доктор.

Пандов показва неразбиране на този декор от мненията на служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, че покачването на възнагражденията на медицинските експерти е PR ход на министрите на опазването на здравето и на финансите в кабинета на Кирил Петков.

Странно е освен изказванието му, че няма пари, само че и фактът, че д-р Меджидиев прави това " изобретение "  сега в качеството си на длъжностен министър, откакто в качеството си на ръководител на най-голямата лекарска гилдия в състава на БЛС на процедура е подкрепил контрактуваните в КТД минимални съществени заплати, акцентира той.

Няма пари за повдигането на заплатите на медиците, разгласи служебният здравен министър

Пандов акцентира, че през последните 12 години, в това число по време на служебното държавно управление на Стефан Янев, не е провеждана никаква политика по приходите на медицинските експерти, до момента в който " Продължаваме промяната " издигнали този въпрос в приоритет на ръководството.

За първи път беше подписан КТД в бранш " Здравеопазване ", с който възнагражденията на здравните фрагменти бяха увеличени не просто с 5-10%, какъвто бе методът досега, а на 1500 лева съществена заплата за експерти по здравни грижи и на 2000 лева за млад доктор, напомня той и добавя, че със задна дата от 1 май 2022 година са били нараснали възнагражденията на работещите в структурите на директна прехрана от Министерство на здравеопазването - центрове за незабавна здравна помощ, държавни психиатрични лечебни заведения, центове по трансфузионна хематология и други. За задачата са били отделени близо 22 млн. лева

В последните дни на кабинета Петков с към 10% бяха вдигнати заплатите на чиновниците в НЗОК. Заплатите на сътрудниците им в Регионалните здравни инспекции, както и на останалата държавна администрация, трябваше да бъдат увеличени след промяна и усъвършенстване на разноските. Служебното държавно управление обаче даде 10 млн. лева на тази администрация без никакви промени и заложени цели, отбелязва още Пандов.

Той показва, че при последното постоянно държавно управление бяха увеличени приблизително с 25% цените на клиничните пътеки и НЗОК подсигурява към 250 млн. лв. месечно за лечебните заведения. По този метод се осигуриха пари за по-високи заплати на експертите там. Справедливото възнаграждение на лекари, сестри и санитари бе задача и на съсловната организация - БЛС, която е страна по националния рамков контракт (НРД) и го подписа без възражения, акцентира Пандов.

По негови думи макар недоволството на някои лечебни заведения задачата в главната си част е реализирана. Според предоставените от НЗОК данни всички огромни здравни заведения - към 150, са постигнали заложените в КТД и НРД равнища на възнаграждение, а останалите са повишили възнагражденията и са се доближили до заложените минимални размери.

Пандов акцентира, че един път увеличени съгласно КТД заплатите към този момент не могат да бъдат понижени едностранно от работодателя.

Той отбелязва, че от Политическа партия схващат терзанията на служебния здравен министър, защото е мъчно да отговори на упованията на медицинските експерти, на които кабинетът на Кирил Петков " за първи път даде вяра за обективни хонорари ".

" Да се вменява несъществуваща виновност, не оказва помощ, доктор Меджидиев. Необходими са дейности и политическа воля, каквато ние показахме, че имаме ", акцентира Пандов.

Дори и лекарският съюз и Касата да се спогодят за 25% нарастване на клиничните пътеки, не всички лечебни заведения ще могат да обезпечат такива заплати.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР