Увеличението на цената на тока повиши двойно и тройно сметките

...
Увеличението на цената на тока повиши двойно и тройно сметките
Коментари Харесай

110% по-високи сметки за ток в детските градини в Пловдив, п...

Увеличението на цената на тока увеличи двойно и тройно сметките за електричество в детските градини, а шефовете в Пловдив са изправени пред неспособност да поемат този разход всеки месец с актуалните бюджети. И сигнализират, че в случай че не се откри вид за погасяването им, заведенията за най-малките може да затворят.

В съпоставяне с декември предходната година нарастването е приблизително със 110%, удостовери зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов.

Последната сметка в ДГ „ Мирослава “, където и отоплението, и готвенето са с електричество, е на стойност 3000 лева, а предходната била 1100 лева Това е троен растеж, а EVN предлага нов контракт с още по-високи цени.

ДГ „ Светла “ пък има да заплаща 2400 лв., вместо 1100 лева Отделно обаче разходът за газта е още 3000 лева, сподели директорката Людмила Тошева. Учебното заведение се отоплява на газ, само че котелът се пуска с ток, а готвенето е напълно на електричество. Разходът по двете пера става още по-страшен. На процедура ни би трябвало подсилен бюджет, с цел да можем да го посрещнем, пресмята жестоко директорката. По цените все още сметката за силата е колкото целия делегиран бюджет за локални действия.

„ Договорът със старите цени ще бъде сменен с нов. Ако не подпишем с EVN, отиваме на свободния пазар. Няма специфична политика за нашия бранш “, в невъзможност е Тошева. Опитва да прави икономии, само че разновидностите не са доста при нужна температура в пространствата най-малко 22 градуса.

Шефката на ДГ „ Зора “ Дора Янева пък има да топли две здания, защото образователното заведение сплотява и някогашната ДГ „ Искра “. Разчита на преходния излишък от предходната година, с цел да покрие разликата в сметките за ток. Няма различен метод да ги погаси все още, защото всички детски градини в този момент разполагат с 1/12 от миналогодишните си бюджети. Причината е, че още няма държавен бюджет, не е избрана формулата за пресмятане на делегираните бюджети, с цел да се създадат тазгодишните за образователните заведения.

Янева към този момент е подписала нов контракт с EVN, в който цената на тока е с 30% нагоре. Трудно е да се проектира това напред във времето, тъй като са вероятни още промени на цените. В същото време директорката не смее да прави съпоставяне в безспорни стойности по отношение на предходната зима – тогава при локдауните детската градина работи единствено с дежурни групи за децата на медиците и разноските са били по-ниски от нормалните. Именно по тази причина обаче в този момент има прочут запас, останал от миналогодишните пари.

Единният разходен стандарт да се увеличи и да има спомагателна поддръжка от Общината, оферират шефовете.

Няма риск от затваряне на детски градини, успокои зам.-кметът Стефан Стоянов. И на собствен ред изясни, че се чака рамката на държавния бюджет, с цел да се направи формулата за финансиране на детските градини в Пловдив. Той обаче посочи, че 98% от просветителната конструкция под тепетата е на газ и парно, като в детските градини електричеството е главно за готвене и осветяване. Освен това постройките са санирани. Ако е належащо, ще осигурим спомагателни средства, само че няма да допуснем затваряне на градини поради непостижими сметки, подсигурява Стоянов.

Училищата сега разполагат с 30% от миналогодишната си прехрана до съставянето на новите бюджети.

За образователните заведения, които са сключили нов контракт с ЕVN, покачването е по-плавно, при останалите снабдители скокът е по-рязък.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР