Увеличение в броя на новите читатели отчете Регионална библиотека „Христо

...
Увеличение в броя на новите читатели отчете Регионална библиотека „Христо
Коментари Харесай

Повече нови читатели отчете библиотеката във Враца

Увеличение в броя на новите читатели регистрира Регионална библиотека „ Христо Ботев” – Враца през 2018 година
„ През интервала културната институция има 87 186 визити от действителни читатели в залите на библиотеката и 188 393 виртуални от консуматори, които са се възползвали от осведомителните запаси посредством интернет. Раздадени са 137 166 библиотечни документа и са регистрирани 4 800 нови читатели, което е със 188 повече от 2017 г.”, посочи шефът на Република България „ Христо Ботев” Силвия Врачовска.
Библиотеката продължава да надгражда позициите си във виртуалното пространство и сполучливата връзка с медии и общност, като усили и разнообрази каналите си за разпространяване на информация. За втора поредна година акцент в работата e организацията на тематични начинания, под формата на провокации, ателиета и креативен академии, ориентирани към разнообразни целеви групи - #VlogOn „ Направи си самичък: занимателно лято във Враца”, „ Кафене на знанието #Свободен ли си?”, работилница „ Арт дизайн: Book слоган”, академия за креативно писане, създаване на просветителна игра „ Научи за Ботев”, интерактивна разходка в библиотеката посредством самодейността „ Светулки”. Целите на събитията, които се провеждат са обвързани с задачата на публичните библиотеки - да удовлетвори потребностите на обособените лица и групи от обучение, информация и личностно развиване, включително от забавление и занимания през свободното време. Основен приоритет е поощряване на гражданското присъединяване и поддръжка в задачата – четене за всички.
В края на 2018 година фондът на библиотеката наброява 263 323 библиотечни документа /БД/ на стойност 457 995,64 лева от всички браншове на знанието и на разнообразни носители на информация. Новопостъпилите през годината са 3 773 БД на стойност 36 437,52 лева Броят им е с 448 повече спрямо 2017 година Положителният резултат в комплектуване фондовете на библиотеката е реализиран, с помощта на осъществения план на Министерство на културата „ Българските библиотеки - модерни центрове за четене и информираност”. Финансирането за Република България „ Христо Ботев” - Враца бе на стойност 8 200 лева
„ Екипът изпрати една от най-успешните си години. 2018-а бе белязана с високи оценки за запазване и разпространение на нематериалното културно завещание, както и сполучливо осъществени стратегии за деца и младежи. Благодарение на творчеството и упоритата работа, амбициозните цели, сложени през първите месеци се увенчаха с търсения триумф. Реализирането на плана „ Карта на времето: Създаване на цифров списък на район Враца - ХХ век - история, просвета, обичай и обичаи, забележителности” донесе на екипа на Регионална библиотека „ Христо Ботев” – Враца Наградата на кмета на Община Враца за 2018 година в региона на културата, както и диплом за номинация за Националната премия „ Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна просвета в категория „ Библиотеки и библиотечно дело” за 2018 година Екипът получи и премията за най-хубава работа с деца на Фондация „ Америка за България “ #ВМУЗЕЯСМЕ. Това е и високата оценка за неспирната сила и креативност, които влагаме при реализирането на летните стратегии. Смелите ни планове обаче не стопират до тук”, добави Врачовска.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР