Увеличение на заплатата на кмета на община Русе Пенчо Милков

...
Увеличение на заплатата на кмета на община Русе Пенчо Милков
Коментари Харесай

Кметът на Русе поиска да му вдигнат заплатата

Увеличение на заплатата на кмета на община Русе Пенчо Милков и на кметовете на дребните обитаеми места ще се разисква на идната сесия на Общинския съвет на 28 януари.

Кметът Пенчо Милков е внесъл докладна бележка в Общинския съвет, с която се предлага на идната общинска сесия общинските съветници да гласоподават по-висока заплата за русенския кмет, както и за кметовете на кметства, считано от 1 февруари тази година. Това оповестяват локалните медии.

Предложението, направено от администрацията, е възнаграждението на кмета да се обвърже с минималната работна заплата и от 2500 лева да стане 3900 лева, считано от 01.02.2021 година

Индиректно се предлага нарастване и на възнаграждението на ръководителя на Общинския съвет, защото по настоящия сега устав тя е равна на тази на кмета.

Според закона кметовете на общини не могат да получават повече от главната месечна заплата на министър, която сега е към 5950 лева

Възнаграждението на министрите е приравнено към заплащането на ръководителите на парламентарните комисии, което пък е обвързвано със средномесечната работна заплата. Затова от общината желаят сходна обязаност и за месечното заплащане на кмета на Русе, което сега е двойно по-малко от министерското.

Според направена информация обратно през годините кметът на община Русе е получавал заплащане както следва:

- за интервала 1999-2001г. – 9.43 минимални работни заплати

- за интервала 2002-2005 година – 15 минимални работни заплати

- за интервала 2005-2011 година – 10 минимални работни заплати

- за интервала 2012-2019 година – 5.52 минимални работни заплати.

Към сегашния миг възнаграждението на кмета на община Русе е 3.846 минимални работни заплати.

Предложението е кметът на Община Русе да получава заплата в размер еднакъв на шест минимални работни заплати, само че не повече от оптималния размер, избран с Постановление № 67 на Министерски съвет от 14.04.2010 година за заплатите в бюджетните организации и действия. Според предлагането в докладната бележка, ако общинският съвет одобри актуалното предложение, главно трудово заплащане на Пенчо Милков ще бъде 3900 лв..

Към него ще се начислява по 1 % в допълнение за всяка прослужена година.

Средствата са обезпечени посредством държавния бюджет и нарастването няма да натовари общинската хазна.

В същата докладна бележка се предлага нарастване – сред 150 и 200 лева, и на възнагражденията на кметовете на обитаеми места.

От общината оферират нарастването на заплатите да е съобразено с броя поданици на обитаемото място по непрекъснат адрес.

И при тях се дефинира в допълнение месечно заплащане за добит трудов стаж и професионален опит - 1 на 100 за всяка прослужена година.

В друга докладна бележка общински съветници желаеха нарастване и на личното си заплащане за присъединяване в съвещанията на Общинския съвет и построените към него комисии.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР