Увеличение на сърдечно-съдовите заболявания отчитат медици от Областната болница в

...
Увеличение на сърдечно-съдовите заболявания отчитат медици от Областната болница в
Коментари Харесай

Тревожен ръст на сърдечно-съдови болести отчитат медици в жегите

Увеличение на сърдечно-съдовите болести регистрират медици от Областната болница в Пазарджик. От началото на месец юли в Кардиологично поделение са лекувани над 100 пациенти с инфаркти, изострен коронарен синдром, стенокардия, сърдечна непълнота, аритмии, хипертония и белодробна емболия. Горещото време се отразява извънредно неподходящо на хората със сърдечни проблеми. Такива заболели би трябвало да внимават доста с прегряването на организма, предизвестява кардиологът доктор Петър Лазов.

„ Открояват се заболели с тежки, животозастрашаващи положения. Имаме извънредно тежки инфаркти и белодробни емболии, които другояче рядко се срещат - споделя доктор Лазов. - Имахме 50-годишен пациент с топлинен удар и тежка камерна аритмия. Той пристигна с температура от 40 градуса. Наложи се четири пъти да бъде дефибрилиран и да го увиваме в студени чаршафи, с цел да свалим малко температурата. Няколко пъти беше на ръба, само че успяхме да го спасим. Бяхме сериозен екип от незабавни медици, анестезиолози и кардиолози и благодаря на сътрудниците за напъните, които всички поставиха. Това е един от фрапантните случаи на въздействие на топлините върху сърцето, което като цяло се случва много рядко. От години не сме имали подобен летен месец с толкоз тежки случаи. А при 88-годишна пациентка с белодробна емболия се откри въртящ се тромб в дясното предсърдие. Метафорично казано „ убихме кобрата на гибелта “ и помогнахме на дамата. Този тромб наподобява на змия, която се върти в кухината на сърцето и още малко ще клъвне и ще завърши “.

Кардиологът добавя, че най-вече са инфарктите. Всеки ден има минимум по 1 подобен случай, а нормално през летните месеци честотата на инфарктите е по-малка, когато горещините са по-нормални. Постъпват и много пациенти с тежки ритъмни нарушавания, аритмии, тахекардии и белодробна емболия. Това заболяване от време на време протича по-тежко и от инфаркт.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР