Иновативни решения за реални проблеми в областта на здравеопазването, знания,

...
Иновативни решения за реални проблеми в областта на здравеопазването, знания,
Коментари Харесай

„Иновативни решения за реални проблеми“ с Health Hacks: Младите в битка за по-добро здравеопазване

Иновативни решения за действителни проблеми в региона на опазването на здравето, познания, креативност, умения и възторг да допринесат за едно по-добро бъдеще.Това са единствено част от качествата, които участниците демонстрираха в събитието Health Hacks 2024, което е проведено от AstraZeneca. От31 май до 1 юни конкуръст се организира в България, а преди този момент вСловенияиСърбия, като скоро ще се провежда и в Хърватия.Състезание, в което младите взеха “нещата в свои ръце ” и съумяха да развият концепциите си пред тричленното жури - някогашният министър на нововъведенията и растежа Милена Стойчева, изпълнителният шеф на Microsoft България и основен управител на район „ Адриатикс “ в Microsoft Калин Димчев и Гергана Пенчева от екипа на AstraZeneca.



Само за 2 дни студентите създадоха заданията си и можеха да избират от две категории. Първата е " онкология ", в нея трябваше да основат мултидисциплинарни екипи посредством цифрови платформи. Основната цел е съдействието, връзката и вземането на решения при лекуването на онкологични болести с централизирано шерване на информация.

Вторият вид беше разработка за " хронично бъбречно заболяване " (ХБЗ), или по-конкретноидея за идентифициране на лица с висок риск от развиване на ХБЗ или система за подкрепяне на практикуващи лекари, с интегрирани основани на доказателства насоки и планирани разбори, с цел да подпомогнете навременното започване на лекуване на ХБЗ.



В конкуренцията участваха общо седем тима, в които сред 3 до 5 индивида от разнообразни страни, измежду които - България, Кипър, Гърция и още. Всеки екип се отличава с друг цвят и си измисля име. Участниците бяха подготвили подробни презентации, с които се представяха пред журито и публиката в залата, а избраното време за това беше 6 минути. Креативни хрумвания, с които всеки един екип се опитваше освен да се открои, а и да измисли нов или усъвършенстван вид за по-лесно действие на здравната система и да съобщи обръщение към хората, най-често: “Не е срамно или ужасно да отидете на доктор ”.



По време на представянето на всички седем тима, съставът на журито задаваше въпроси или даваше препоръки, с които младите да развият още мисълта за концепцията си.

Победителите в двете категории бяха оповестени най-после от дамите в състава на журито. В категория “ХБЗ ” победител стана тим “Innovative Healers ”, в който присъединяване взеха четирите студентки в 4-ти курс “Фармация ” Гергана Борисова, Християна Антонова, Велислава Казакова и Димана Стефанова.

И четирите разбирали за надпреварата от обществените мрежи.Искат всеки човек “да има достъп до качествено опазване на здравето и да “разбият ” легендата, че един фармацевт наложително би трябвало да работи в аптека ”.



Победителят се открои в категория “Онкология ” - eкип “eHealth Explorers ”, състоящ се от двамата братя Димитър и Константин Къневи и Габриел Коларов още веднъж студенти по “Фармация ”. А задачата им е безапелационна - да допринесат за по-добро лечение на пациентите.



А с изключение на премиите - за спомен, първенците ще получат и менторско кариерно насочване от управителния екип на AstraZeneca.

Снимки: Дарик
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР