Увеличават заявките от България за европейски патенти пред Европейското патентно

...
Увеличават заявките от България за европейски патенти пред Европейското патентно
Коментари Харесай

Изпреварихме Румъния и Хърватия по заявки за европейски патенти

Увеличават поръчките от България за европейски патенти пред Европейското патентно ведомство. През 2021 година поръчките за европейските патенти от България са 5.8 на 1 млн. население в като страната изпреварва Румъния, която има с 1.6 поръчки. Издадените европейски патенти на 1 млн. население за 2021 година са 3.3, като по този индикатор България е пред Румъния и Хърватия . Основни области, в които се декларират и получават европейски патенти, са електронно инженерство, механично инженерство и принадлежности, оповестиха от българското Патентно ведомство.

Патентната интензивност на българските предприятия остава висока, като през 2022 година 47% от поръчките за патенти са в региона на електротехниката и електрониката, 31% - в машиностроенето и строителството и 22% - в химията и биотехнологиите. В последната категория е и най-значително присъединяване на дамите изобретатели. Данните са оповестени на пресконференция, с която Патентното ведомство отбелязва днешния Световен ден на интелектуалната благосъстоятелност. През 2023 година той минава в Европа под мотото " Жените и интелектуалната благосъстоятелност: ускорение на нововъведенията и творчеството ".

През 2022 година през Патентното ведомство у нас са постъпили 40 поръчки за патенти от дами изобретатели и съизобретатели, или 23.4% от всички поръчки. Най-много - 21, са поръчките в региона на техниката - електротехника и електроника, което съставлява 34.4% от всички поръчки в тази област. На последващо място по брой поръчки - 15, се подрежда региона химия, фармация и биотехнологии, където техният условен дял е най-голям и доближава 45.5%. Най-ниска е патентната интензивност на дамите в машиностроенето.
 Над 3500 са подадените поръчки за патент на търговски марки у нас през 2022 година
Над 3500 са подадените поръчки за патент на търговски марки у нас през 2022 година

1369 броя са заявките за европейски патент през миналата година

Обобщени данни за миналата година:

Заявките за патенти през 2022 година са 170. За първа година 50% от тях са от юридически лица. 28% са от физически лица, 22% от Българска академия на науките и висши учебни заведения. В предходните години най-вече са поръчките от физическите лица. По области води електрониката и електротехниката, следват машиностроенето и строителството, и химията, фармацията и биотехнологиите.

През 2021 и 2022 година броят на издадените патенти понижава надлежно от 215 на 182 и от 182 на 87. Тази наклонност се изяснява с коронавирус рецесията.

През 2022 година настоящите на територията на страната национални патенти за изобретения са 610, а европейските -14 681.

Заявките за документи за спомагателна протекция SPC означават най-малък спад от 54 на 51 през 2021 година, като през 2022 година те се усилват до 57.

Заявките за потребни модели са с позитивна наклонност като през 2022 година общият им брой е 214. По-голямата част от тях са от юридически лица - 53%, следвани от физически лица - 35% и Българска академия на науките и висши учебни заведения - 12%. Водеща област на техниката още веднъж е електроника и електротехника. Броят на настоящите регистрирани потребни модели също пораства стабилно и през последната година те са 1 706.
 Българин изобрети уред за отдалечени стоматологични прегледи
Българин изобрети уред за отдалечени стоматологични прегледи

Той ще патентова уреда, само че на този стадий няма желание да го пуска в произвеждане

Подадените поръчки за регистрация на търговски марки по народен ред през 2022 година са 3 502, като се следи понижение с 6.1% по отношение на 2021 година 3 когато те са били 729.

Тенденцията в подадените поръчки за регистрация на промишлени дизайни е обичайно низходяща. Увеличение не е отчитано от 2019 година, като през миналата година поръчките към този момент са под 100.

През 2022 година са подадени 37 поръчки за нови сортове растения и породи животни , като се усилват с 19.4% спрямо 2021 година " Чрез Фонда за Малки и междинни предприятия ще бъдат подкрепени и предприятията, които подават електронно за сортовете растения на равнище Европейски Съюз. Това е познатия към този момент Ваучер 4, който ще покрие 50 на 100 от таксата за поръчка. ", заяви ръководителят на Патентното ведомство Владя Борисова. Очаква да започва и банкет на поръчки за Ваучер 3 за национални и европейски патенти, с който ще се разшири опцията за възобновяване на такси при подаване на национални и европейски патенти и изследване на предшестващото положение на техниката. Размерът на безвъзмездната помощ и процентът на възобновяване също се усилват надлежно на 1500 евро и 75 на 100.
 Покриват до 90% от разноските на бизнеса за патенти през 2023 година
Покриват до 90% от разноските на бизнеса за патенти през 2023 година

Ускорява се активирането на предоставяните ваучери за дребните и междинните предприятия

През тази година Службата на Европейски Съюз за интелектуална благосъстоятелност (СЕСИС) усили бюджета на Фонда за дребни и междинни предприятия като задачата е подкрепяне на бизнеса в повишението на конкурентоспособността му посредством по-добра протекция и потребление на правата на интелектуална благосъстоятелност. Към края на март общият брой кандидатствали по програмата предприятия е 351. Те са входирали 355 поръчки , като утвърдените по Ваучер 1 за предварителна диагностика са 31, а по Ваучер 2 (търговска марка и дизайн) са 348. Според фокуса на компанията: стартъпите са 154, представителства на интернационални компании - 105.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР