Увеличават се случаите на силно увредени тазобедрени стави на хора,

...
Увеличават се случаите на силно увредени тазобедрени стави на хора,
Коментари Харесай

Тежки последствия след прекаран КОВИД наблюдават специалистите

Увеличават се случаите на мощно повредени тазобедрени стави на хора, преболедували COVID-19, сподели за Българска телеграфна агенция доктор Мария Кацарова, основен помощник в Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев ” - Горна баня.

" В практиката ни следим от ден на ден пациенти и все по-млади, наранени от асептична некроза на тазобедрените стави, вследствие на преболедуване на коронавирусната зараза, уточни лекарят. Асептичната некроза е заболяване, при което се засягат кръвоносните съдове, които хранят главата на тазобедрените стави. При засягането им се образуват тромби и когато кръвоносните съдове се запушат, главата на тазобедрената става не може да се храни, изпада в некроза и се получава нещо като инфаркт на тазобедрените стави. Обикновено недоволствата измежду пациентите се появяват година след преболедуване на COVID-19, а най-младите са на към 30-годишна възраст ", добави тя.

Напоследък следим зачестяване на случаите, при които се постанова промяна на тазобедрена става, измежду пациенти, преболедували COVID-19, тъй като се откри, че тази зараза визира съдовете в целия организъм. При някои заболели тя засегна кръвоносните съдове, които хранят сърцето, при други – белият дроб или бъбреците, и по тази причина се появяват и толкоз доста затруднения. При пациенти, при които коронавирусната зараза засегна кръвоносните съдове, изхранващи главите на тазобедрените стави, се открива асептична некроза, добави специалистът. Д-р Кацарова уточни, че към този момент няма случаи, в които да се постанова промяна на тазобедрена става на деца, преболедували COVID-19.

Първите признаци са болежка в ингвиналните гънки или в тазобедрените стави, както и ограничение на опцията за придвижване, сподели още доктор Кацарова. Заболяването се открива посредством рентгенова фотография, само че напълно ранните му форми постановат проучване с ядрено-магнитен резонанс. Има случаи, в които пациентът има болки, само че на рентгеновата фотография не се вижда нещо притеснително и това постанова осъществяване на ядрено-магнитния резонанс. 

В нормалните случаи на рентгеновата фотография се вижда, че главата на ставата стартира да се разрушава - става куха, което значи, че няма задоволително костно вещество, защото съдовете не хранят костта и костното вещество понижава. В един миг главата се смачква и тазобедрената става се унищожава. При тази обстановка няма връщане обратно и се постанова оперативна намеса за промяна на тазобедрената става. Поражения могат да се появят и върху двете тазобедрени стави, изясни доктор Кацарова.

Асептичната некроза на тазобедрените стави в резултат на преболедуване на коронавирусната зараза следим и измежду все по-млади хора, уточни още доктор Кацарова. По думите ѝ има пациенти на 30-годишна възраст, а нормално промяна на тазобедрена става се постанова след 60-годишна възраст. Близо година след преболедуване на коронавирусната зараза пациентите идват при нас с недоволства за болежка и към този момент нарушени стави. Асептичната некроза се появява, без значение от тежестта на протичането на COVID-19, добави тя. 

По принцип асептичната некроза може да се появи в резултат на продължителен алкохолизъм, на контузии, на лекуване с кортикостероиди и на някои болести, сподели още доктор Кацарова. 

След промяна на тазобедрена става човек може да се върне към естествения си метод на живот, сподели още доктор Кацарова, само че посочи, че се предлага да се заобикалят спортове, натоварващи тазобедрените стави. Не се предлага каране на ски, само че човек може да плува или да кара колело. Ограниченията в спортуването, обвързвано със съществено физическо натоварване, остават за цялостен живот, подсети доктор Кацарова. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР