Увеличават се случаите на домашно насилие. Това каза в Националния

...
Увеличават се случаите на домашно насилие. Това каза в Националния
Коментари Харесай

Случаите на домашно насилие се увеличават, каза главен инспектор Зорница Шуманова

Увеличават се случаите на домашно принуждение. Това сподели в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция основен контрольор Зорница Шуманова, шеф на бранш „ Домашно принуждение “ към Главна дирекция „ Национална полиция “. Издадените заповеди за незабавна и непрекъсната отбрана от началото на тази година до ноември са 4063, като спрямо предходната година има 20% увеличение на броя на заповедите, уточни тя.

По думите ѝ усилва се и броят на мъжете, потърпевши от домашно принуждение. Амбицията на Министерство на вътрешните работи е да работи интензивно по самостоятелна и обща предварителна защита, тъй като без предварителна защита не можем да се оправим с домашното принуждение, сподели още тя.

Шуманова уточни, че постоянно жертвата на домашно принуждение не се осмелява при първия случай на принуждение да потърси помощ.

Работна група, в която са включени специалисти от разнообразни министерства и неправителствени организации, откри, че липсва осведоменост измежду обществото за това къде и по кое време може да се получи здравна помощ, сподели Иванка Динева, шеф на Изпълнителната организация „ Медицински контрол “. По думите ѝ, когато човек е жертва на домашно принуждение, на първо време би трябвало да бъде прегледан и да бъде открито моментното му здравословно положение. От организацията са дали на Министерство на вътрешните работи лист, съдържащ 285 лечебни заведения в страната, които разполагат с диагностично-консултативен блок, в който потърпевшите ще може да бъдат прегледани и да получат документ за положението си все още на прегледа, сподели още Динева. По думите ѝ този документ ще има тежест и в съда.  Когато доктор има подозрение, че върху дете е оказано принуждение, той е задължен да подаде сигнал към структурите на Министерство на вътрешните работи и на Агенцията за обществено подкрепяне, сподели още Динева.

Предстои основаване на координационен механизъм, който би трябвало да построи рамка за метода, по който ще си сътрудничат Министерство на вътрешните работи, министерствата на правораздаването, на опазването на здравето, на труда и обществената политика, „ Медицински контрол “, администрацията на Министерския съвет, Агенцията за обществено подкрепяне, Държавната организация за протекция на детето, сподели още Шуманова. Тя добави, че при започване на януари идната година той ще бъде прецизиран.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР