Увеличават се желаещите да работят като професионални шофьори и по-специално

...
Увеличават се желаещите да работят като професионални шофьори и по-специално
Коментари Харесай

Голям интерес има към тази професия, жените обаче не са много доволни

Увеличават се искащите да работят като професионални водачи и по-специално - на товарни коли. В Пловдивско те са двойно повече; евентуалната причина е несигурната икономическа конюнктура. Хората описват, че търсят разновидности за преквалификация, в предпочитание да получават по-високо възнаграждание.

Съпругът на Йовка е интернационален водач от 17 години. Идеята да станат сътрудници е негова и тя непринудено се записва на курс. Взима изпитите от първия път.

" Не ме е виждал, когато ми беше изпита.. беше тук, само че когато стартира, нямаше по какъв начин, аз потеглих към този момент на градско, нямаше по какъв начин да ме види. Ще ме види в камиона по какъв начин ръководя ", съобщи Йовка Александрова.

Доскоро Йовка е чиновник в произвеждане за елементи за коли. Първият ѝ курс ще бъде през септември, когато с мъжа й ще се сменят зад кормилото на камиона.

" Той по 90, по 70 дни не се прибира у дома, друго си е да сме дружно и дружно да караме ", сподели Йовка Александрова.

В съпоставяне с предходни години двойно повече са курсистите, които се записват за професионална категория. В една от пловдивските школи виждат и огромен растеж на учащите се за мотокаристи, автокранисти или водачи на пътно-строителни машини.

" Това е една опция да изпълнявате две длъжности. Ако работите в склад и имате право да работите и на мотокара, вие можете да повишите своето заплащане ", сподели пред Българска национална телевизия Василка Гавазова, шеф на школа.

Въпреки нарасналото търсене, в Пловдив цената на курсовете за момента е към 900 лв.. Очаква се в скоро време да има нарастване с най-малко 20 %.

" Имаме повишение на всяка една услуга която употребяваме като разноски и това оказва въздействие към цената към крайния консуматор ", сподели Василка Гавазова.

Въпреки покачвания интерес към специалността на интернационалните водачи, в сектора към момента има стотици вакантни места. По данни на Съюза на интернационалните превозвачи се търсят близо 3000 души.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР