Увеличават се чужденците, които учат висше образование в България.През учебната

...
Увеличават се чужденците, които учат висше образование в България.През учебната
Коментари Харесай

Все повече чужденци избират България за висшето си образоване

Увеличават се чужденците, които учат висше обучение в България.

През образователната 2021/2022 година техният брой е 16 525 , което 8,2% от всички студенти в страната. През 2013 година делът им е бил двойно по-малък – 4,1%. Това демонстрират данни от Националната карта на висшето обучение в Република България, която беше обновена през днешния ден с решение на Министерския съвет.

Според документа България е отличник в целия Европейски Съюз по дял на задграничните студенти по медицински специалности. 58,5% от учещите „ Медицина “ в страната са чужденци.

Общият брой на студентите в България е 200 781. Това е по-малко от половината (48%) от избрания от Националната организация за оценяване и акредитация (НАОА) общ потенциал на всички висши учебни заведения в страната, които имат места за 415 472 студенти . През предходната година настоящите студенти са заемали 53% от избрания от НАОА потенциал.

Средният застрахователен приход на излизащите от университетите висшисти в България се е нараснал съвсем двойно за последните 10 години.

През 2013 година той е бил 868 лв. на месец, а през тази година е 1646 лв.. Само 2,5% от приключилите висше учебно заведение в страната през последните 5 години в този момент са безработни, а през 2013 година техният дял е бил 4,15%. Отчитат се обаче обилни разлики във връзка с реализацията по предопределение в обособените професионални посоки. Например 95% от приключилите „ Медицина “ работят по специалността си , до момента в който в направление „ Туризъм “ единствено 21% от дипломиралите се заемат позиции, съответстващи на образованието им.

Актуализираната Национална карта регистрира и други, разнообразни по своя темперамент и дълбочина, несъответствия в структурата на висшето обучение. Продължава наклонността повече дами да учат висше обучение . Техният брой е почти 114 хиляди (57%), до момента в който мъжете са към 86 хиляди. В някои професионални посоки студентите са съвсем напълно дами – изключително в „ Педагогика “ – 96% и „ Теория и ръководство на образованието “ – 89%. Мъжете имат над 80% дял в „ Металургия “, „ Електротехника, електроника и автоматика “, „ Енергетика “ и „ Машинно инженерство “.

Отчитат се несъответствия и в териториалната конструкция на висшето обучение. Най-много висши учебни заведения (28) има в Югозападния регион за обмисляне , който включва София. На другия полюс е Северозападният регион, в който са основани единствено две висши учебни заведения (Медицинският университет в Плевен и Висшето военновъздушно учебно заведение в Долна Митрополия), а други три работят посредством филиали.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР