Увеличаването на употребата на електронни цигари, особено сред младите хора,

...
Увеличаването на употребата на електронни цигари, особено сред младите хора,
Коментари Харесай

По-вреден ли е вейпът от пушенето на цигари?

Увеличаването на използването на електронни цигари, изключително измежду младежите, е рискова наклонност с действителни опасности за здравето. Поради доста аргументи електронните цигари не би трябвало да се популяризират като безвредна опция на пушенето.

Докато по-малко хора пушат или стартират да пушат от всеки път, доста от тях употребяват други форми на тютюн и електронни цигари. Увеличаването на използването на електронни цигари (наричано още vaping) от деца и младежи през последните години е сериозна опасност за публичното здраве.

Устройствата, работещи с акумулатори, се оферират в доста форми и могат да наподобяват като стандартни цигари, писалки или даже елегантни софтуерни джаджи. Потребителите вдишват и издишват аерозол, сходен на пара. Този метод на приемане на никотин крие опасности за здравето както на употребяващите, по този начин и на неупотребяващите наоколо.

Много минуси.

Рекламите на електронни цигари настояват, че устройствата могат да оказват помощ на хората да спрат да пушат. Но са нужни доста повече доказателства, с цел да се дефинира дали те са ефикасен метод за отричане. Изследванията демонстрират, че потребителите са по-склонни да продължат да пушат дружно с vaping, което се назовава " двойна приложимост ".

Много хора считат, че цигарата е по-малко нездравословна от вейпинга. Въпреки че е правилно, че аерозолът за електронни цигари не включва всички замърсители в тютюневия пушек, той към момента не е безвреден. Ето единствено няколко от аргументите:
Повечето електронни цигари доставят никотин, който е мощно пристрастяващ и може да навреди на разрастващите се мозъци на младежи, деца и фетуси при бременни дами. Някои типове излагат потребителите на даже повече никотин, в сравнение с обичайните цигари. В допълнение към никотина, парите от електронни цигари включват евентуално нездравословни субстанции като диацетил (химикал, обвързван със съществено белодробно заболяване), химикали, причиняващи рак, летливи органични съединения и тежки метали като никел, калай и олово. Потребителите вдишват тези токсични замърсители, а тези, които са наоколо стават пасивни пушачи. Електронните цигари се свързват с хиляди случаи на сериозни белодробни увреждания, някои водещи до гибел. Докато точната причина към момента не е доказана, се предлага хората да не употребяват електронни цигари.
Най-голямата опасност от електронните цигари за публичното здраве може да е следната: Нарастващата известност на вейпинга може да " ренормализира " пушенето, което е намаляло от години. Обръщането на мъчно извоюваните облаги в световните старания за ограничение на тютюнопушенето би било пагубно. Тютюнопушенето към момента е водещата предотвратима причина за гибел и е отговорно за 480 000 изгубени американски живота всяка година.

Заплаха за деца и младежи.

Тютюневите компании желаят да привържат новото потомство към никотина и пушенето.
Те са похарчили повече от 8,6 милиарда $ за нападателен маркетинг единствено през 2017 г. Това е повече от 23 милиона $ всеки ден и съвсем 1 милион $ всеки час! Близо 80% от учениците в междинното учебно заведение – това е 4 от 5 деца – са били изложени на реклама на електронни цигари през 2016 година Електронните цигари в този момент са най-често срещаната форма на приложимост на тютюн от деца и младежи. През 2018 година използването от гимназисти в Съединени американски щати се е удвоила по отношение на миналата година. Много младежи споделят, че са опитвали електронни цигари частично поради привлекателния усет. Повече от 80% от потребителите на младежи споделят, че първият им артикул за електронна цигара е бил ароматизиран.
Необходими са повече старания и проучвания.

Голяма част от хората се застъпват за по-строги разпореждания, като да вземем за пример:
Да се включат електронните цигари в законите без тютюнев пушек. Регулиране и облагане на електронните цигари по същия метод, както всички останали тютюневи произведения. Премахване на всички усети, в това число ментол, които вършат тези артикули по-привлекателни за деца и младежи. Прилагане на новия федерален закон, който покачва минималната възраст за продажба на тютюневи произведения от 18 на 21 години.
Каква е крайната цел?
Деца, младежи и бременни дами не би трябвало да употребяват или да се излагат на електронни цигари. Хората, които се пробват да спрат да пушат или употребяват тютюневи произведения, би трябвало да опитат потвърдени лечения за отричане от тютюнопушенето. Хората, които сега не пушат или не употребяват тютюневи произведения, не би трябвало да употребяват електронни цигари.
Дългосрочните резултати върху здравето на електронните цигари към момента не са добре разбрани. Но науката ясно демонстрира, че вейпингът не е безвредна или здравословна опция на пушенето

Източник:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР