Увеличаването на ПВО на Украйна: лесно на приказки, трудно на дела

...
Увеличаването на противовъздушните възможности за отбрана на Украйна се оказва
Коментари Харесай

Увеличаването на противовъздушните възможности за отбрана на Украйна се оказва по-лесно на приказки, отколкото на дела.

Джо Байдън обеща да помогне на Украйна да получи системи за противовъздушна отбрана с по-дълъг обсег от ракетите Stinger, които вече са налични, но намирането на мощните противоракетни комплекси, от които украинската армия така спешно се нуждае, се оказва по-лесно на думи, отколкото на дела. Президентът на САЩ, който иска да подкрепи Украйна с оръжия, но без да влиза в пряк конфликт с Русия, се стреми да осигури по-добра защита срещу руската артилерия, която удря украинските градовете.

Идеалното въоръжение за това биха били мобилните зенитни комплекси от типа Patriot, чиято ефективност беше широко демонстрирана през последните години в Ирак и Персийския залив.

Натоварен на камиони, Patriot има радар, способен автоматично да открива и прихваща самолет, дрон или ракета в радиус от повече от 100 километра, както и пост за наблюдение, управляван от трима войници.

Но украинската армия, обаче, не е обучена да се справя със сложното американско оръжие, но знае много добре как да работи със зенитната система С-300 - първо поколение руски конкурент на американския Patriot, чийто обхват е по-ограничен, но който би бил достатъчен за защита на Харков или Киев, два града в близост до руската граница, откъдето са изстреляни повечето от руските ракети.

Тези С-300 може да идват от страни от бившия съветски блок, които все още ги разполагат, по-специално Словакия и България, където министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин беше на посещение през последните дни.

Но тези страни все още зависят от С-300 за собствената си сигурност и изискват заместител - с други думи, Patriot - преди да дадат своите на Украйна.

„Готови сме да направим това незабавно, когато имаме подходяща подмяна“, каза пред репортери в четвъртък словашкият министър на отбраната Ярослав Над по време на среща с Остин в Братислава.

В петък Холандия заяви, че ще разположи комплекс Patriot във военната база Шлиач в централна Словакия, а Германия потвърди, че ще изпрати още два комплекса в страната, което може да улесни прехвърлянето на словашкия С-300 в Украйна.

Но германските и холандските ЗРК няма да пристигнат в Словакия веднага – Холандия очаква доставката да бъде най-рано на 15 април. Това означава, че времето за украинската армия изтича.

Докато няколко държави може да са готови да доставят на Киев резервни ракети за С-300, Украйна се нуждае от пълни системи, включително радари и станции за наблюдение.

„Един С-300 е по-добър от никакъв“, казва Брент Истууд, редактор в сп. "1945".

Украйна имаше около 100 батареи С-300, преди руският президент Владимир Путин да започне инвазията си миналия месец, а руската армия твърди, че е унищожила около 40 в самото начало на войната на 24 февруари.

Страната е огромна и само защитата на един град отнема много, каза той пред АФП.

„Ако бях военен плановик за Украйна, щях да искам четири батерии С-300 за всеки квадрант на Киев. Това разполагане ще ме накара да спя по-добре през нощта“, каза той.

Друга страна-член от НАТО - Гърция, има С-300, но и на тях ще трябва да бъдат предложени заместители. Въпреки това, дори ако Пентагонът, чийто инвентар на Patriot е сравнително ограничен, реши да заеме своята система на тези страни, ще им отнеме няколко седмици, за да стигнат до местоназначението си.

Вашингтон се опитва да убеди съюзниците в други региони да дадат своите, но отново не е лесно.

Началникът на американския щаб генерал Марк Мили може да е помолил Япония за помощ. В четвъртък той се обади на японския си колега, за да обсъди "текущата среда за сигурност в Тихия океан и продължаващата инвазия на Русия в Украйна", сочи доклад за техния разговор, публикуван в петък от Пентагона.

Страните от Персийския залив разполагат с множество зенитни батареи, за да се предпазят от ирански ракети, но очевидно не бързат да се притекат на помощ на Украйна.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които са сред най-големите износители на различни стоки и имат силни връзки както със Запада, така и с Москва, досега избягваха да заемат каквато и да е позиция срещу Русия. /АФП, БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР