Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Всички учители, прилагащи програмата заявяват,

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Всички учители, прилагащи програмата заявяват,
Коментари Харесай

Финансова грамотност за нашите деца


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
" Всички учители, прилагащи програмата декларират, че като се изключи че се харесва доста от децата, им работи и мотивиращо, кара ги да се замислят, подтиква ги към дейности "
Росица Вартоник, ръководител на фондация " Инициатива за финансова просветеност "

" Надяваме се в бъдеще учебните заведения ще вкарат образованието в наложителната избираема подготовка – клас Б, като по този метод ще получат опция да го финансират посредством техния бюджет "
Вера Петканчин от " Джуниър ачийвмънт ".
Още по тематиката
Над 1200 български възпитаници минаха образование по финансова просветеност

Програмата " Нашите пари " на картовия оператор Visa ще се организира и през идната година
2 юли 2018
Бруно Льору: Половината от младите клиенти в България аплайват за заем онлайн

Изпълнителният шеф на " БНП Париба персонални финанси " пред " Капитал "
26 фев 2018
Четири български университета стартират преподаване на финансова просветеност за неикономисти

Проектът е изпълнен от " Джуниър ачийвмънт " с поддръжката на " Ен Ен България "
15 фев 2018
Не мога да поема този риск

Преди да стартира да влага, всеки човек би трябвало да разбере поносимостта си към риск
16 юни 2017 Проучване на Visa преди две години сподели, че най-разпознаваемата финансова институция за българските възпитаници е... заложната къща. Над една трета от юношите над 15 години пък не могат да обмислен %, а повече от половината нямат определение за съществени понятия като дебитна карта или инфлация. Изследване на " Джуниър ачийвмънт " измежду към 2000 деца, демонстрира, че 70% от учениците в 7-ми клас не могат да дефинират източниците на приходи на семейството, в което живеят. Анкетите единствено потвърдиха тревожната констатация за ниската икономическа просвета измежду подрастващите, което апропо се следи и при доста от възрастните. Разбира се, виновност в това не би трябвало да се търси единствено в фамилията, където децата би трябвало да образуват първите си знания за източника на приходите, парите и разноските. Експерти са безапелационни, че причина за това е и просветителната система - нереално преподаване в часовете по математика, без обвързване на дилемите с действителния живот. Освен това огромна част от учителите в по-напреднала възраст не са готови да преподават финансови знания. Добрата вест е, че през последните години се родиха от ден на ден начинания и стратегии за образование на възпитаници и на учители, които да им преподават.

Засилена интензивност

През предходната година една от най-старите организации за развиване на образованието, " Джуниър ачийвмънт ", разгласи началото на плана " Практични финанси ". Инициативата е публично подкрепена от Министерството на финансите, Национална агенция за приходите, КФН и 8 професионални асоциации, които обгръщат целия финансов бранш в страната. През тази година програмата включва обучаване на 50 учители от цялата страна, което ще се организира до края на септември. След това те ще преподават в своите учебни заведения 72 образователни часа, т.е. 2 пъти седмично, под формата на свободно избираема подготовка. Всъщност актуалната образователна година ще е първата цялостна за програмата. Очакванията са най-малко 1000 деца да преминат образованието. Заплащането на учителите и издаването на образователните пособия за учениците, както и пилотната фаза на плана, в която се включиха 25 учебни заведения, се финансира от бюджета на програмата, който е 100 000 евро. Половината от него е обезпечен от спонсорите – пенсионното сдружение " Ен Ен ", " БНП Париба персонални финанси " и капиталовия медиатор " Карол ", а другата половина е обезпечена от Европейската банка за възобновяване и развиване. " Предстои да стартираме договаряния с фирмите от бранша за продължение на финансирането на плана и за идната година. Но също по този начин се надяваме, че в бъдеще учебните заведения ще вкарат образованието в наложителната избираема подготовка – клас Б, като по този метод ще получат опция да го финансират посредством техния бюджет ", разяснява за " Капитал " Вера Петканчин от " Джуниър ачийвмънт ".

Междувременно фондация " Инициатива за финансова просветеност " към този момент от няколко години организира такива образования. Те имат две обособени създадени стратегии – за деца до 12 години и деца сред 13- и 18-годишна възраст, при които се употребява правилото на Парето – 20% познания и 80% държание, т.е. " учене посредством съпреживяване на действителна обстановка ". По стратегиите са подготвени над 300 преподаватели и библиотечни служащи от цялата страна, като се възнамерява до края на годината броят им да нарасне с още 130. Учителите употребяват " работилниците " в разнообразни часове, най-много по предприемачество, технологии, час на класния и СИП. Фондацията създава нови дейни занимания, в това число игри, основани на escape стаите, както и настолна игра, разрастваща уменията за бюджетиране. Фондацията ползва и оценка на въздействието, съгласно която общите финансови знания на учениците се усилват от 44% на 83% след прекосяване на образованието – най-вече в частта " Кредитни артикули " (от 13% на 75%). Финансирането се обезпечава от " Ен Ен България ".

В продължение на световната си традиция да организира стратегии за повишение на финансовата просветеност сходна акция започва и един от двата съществени картови оператора – Visa. През 2017 година по тяхната стратегия " Нашите пари " бяха подготвени общо 75 учители, които през образователната година са преподавали в 49 учебни заведения в страната. До началото на новата образователна година следва да бъдат подготвени още 55 преподаватели, с което учебните заведения се чака да станат 74. Големият плюс на тяхната стратегия обаче е наличието в най-големия портал за видеообучение ucha.se на 40 безвъзмездни видеоурока и извършения към тях, с които могат да доближат до хиляди български деца по целия свят. Финансирането е обезпечено от всички търговски банки в България, сътрудници на Visa.

Дори и държавната администрация

Националната организация за приходите също прави образование на възпитаници по тематики като налози и осигуровки от 2013 година, като до момента са били подготвени към 50 000 възпитаници във всички 28 регионални града. Обученията се правят от към 100 данъчни чиновници по места, като главно се влиза в класове с 14- – 19- годишни възпитаници. Отделно от образованията в учебните заведения организацията употребява интензивно два интернет канала, с цел да доближи до повече възпитаници - посредством facebook страницата " Влез в час с налозите " и уеб страницата http://zaednovchas.bg, в които има видеоуроци и проби. За да стигне посланието им до младежката публика, те употребяват известни персони като артиста Васил Василев-Зуека и певицата Михаела Филева и други, които се съгласяват да се включат в плана на доброволни начала. Освен това се дават седмични и месечни награди на възпитаници, дали отговор вярно на тестванията. " Именно по тази причина в анкети след извършеното образование 93% от учениците го оценят като потребно и като по-добро от обичайните форми на образование в учебно заведение ", разяснява Росен Бъчваров, представител на Национална агенция за приходите и главен мотор на самодейността.

КАРЕ:
Смисълът на финансовата просвета

България е една от страните с най-консервативна капиталова просвета, за доста хора депозитът е единственото средство за икономисване, макар че последните години носи нулева рентабилност, а с приспадане на инфлацията действително парите са изгубили част от цената си. Това, от една страна, се дължи на гаранцията на депозита - българите избират ниския приход пред сигурността. Причина обаче е и ниското икономическо обучение, което подхлъзва доста българи към капиталови други възможности, зад които най-често се крият пирамидални структури с обещания за лесни и бързи облаги. Достатъчно е да си спомним за пирамидите от 90-те години. Дори и преди банкрута си КТБ даваше лихви, доста по-високи от другите банки на пазара. За страдание след банкрут на една институция доверието във финансовия бранш и вложенията в допълнение се подкопава. А това може да се отстрани с малко повече обучение и заинтригуваност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР