Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Част от темата Да изчистим

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Част от темата Да изчистим
Коментари Харесай

Печките, които могат да помогнат на въздуха


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Част от тематиката Да почистим въздуха
Идва сезонът на мръсния въздух. Кой може да го почисти?

Властите за пръв път ще имат проект за деяние, който координира дейностите на няколко разнообразни институции.

Кога София ще стартира да диша

Програмата на общината е фокусирана върху превоза, до момента в който главният проблем, наподобява, е битовото отопление.
Още по тематиката
Климатици или пелети против мръсния въздух

111 млн. лева за замяна на отопление
24 авг 2018
В името на чистия въздух ще се затегнат разпоредбите за продажба на въглища

Кметовете ще носят персонална отговорност за изчистването на въздуха съгласно план за промени в закона на Министерство на околната среда и водите
28 май 2018
Домакинствата ще могат да сменят отоплителни уреди със 111 млн. лева

Целта е да се премине към по-екологично отопление, с цел да се понижат равнищата на замърсяване с прахови частици в градовете
21 май 2018 Какво предлага Световната банка:
- Въвеждане в действие от 1 януари 2020 година на Регламента за екодизайн за печки
- Задължително поетапно извеждане от приложимост на печки и котли, които не дават отговор на условията за екодизайн
- Въвеждане на стандарт за качество на въглища за битово отопление
- Въвеждане на стандарт за качеството на пелетите
- Мерки за понижаване на наличието на влага в дървата за огрев.

В това, че отоплението на дърва и въглища е главният провинен за замърсяването с фини прахови частици, има една добра и една неприятна вест. Добрата е, че единствено с старания в една посока може да се реализира огромен резултат - сега печките генерират към 50% от общото количество нездравословен прахуляк. Лошата вест е, че рестриктивните мерки на дърва и въглища засягат стотици хиляди хора и използването им ще бъде мъчно и политически сензитивно. Препоръките на Световната банка са ориентирани към замяна на старите печки и котли, въвеждане на непоколебим надзор върху качеството на дървата за огрев, документи за въглищата, както и поощряване потреблението на пелети.
Според специалистите осъществяването на сходни ограничения би постигнало единствено за няколко години осезателен резултат върху концентрацията на прахови частици през зимния интервал. Насърчаването на семействата да преминат към по-ефективни печки обаче не е най-рентабилният вид за всички общини. Анализът да вземем за пример демонстрира, че в София би било по-добре да се обезпечи поддръжка за свързване на семействата с газоразпределителната мрежа.

" При всички случаи общините следва деликатно да проучват локалната обстановка и да отбележат местата, където се употребяват твърди горива за отопление, както и съществуващите топлофикационни и газови мрежи. За някои общини по-малко замърсяващи децентрализирани варианти за отопление могат да обезпечат най-ефективните решения, до момента в който за други обилни изгоди ще се реализиран при включване на жилища към топлофикационни и газови мрежи ", се споделя в Националната стратегия за изчистване на въздуха.

Печката ми е по-добра от печката ти

Оценките на Световната банка демонстрират, че в случай че в интервала 2020-2024 година се вкара наложителното поетапно извеждане от приложимост на печки и котли на твърдо гориво, които не дават отговор на условията на европейските регламенти за екодизайн, и се приложат различни ограничения за отопление, може да се реализира 78% от предстоящото понижение на излъчванията на ФПЧ10 от бранша на битовото отопление. Обяснението за това е, че всеобщо употребяваните в този момент отоплителни уреди на твърдо гориво са остарели и неефективни, заради което при горенето на дърва и въглища се отделят доста повече нездравословни излъчвания и в същото време не се отдава оптималното количество топлота.

Изчисленията сочат, че подмяната на старите печки би могла да спести до 35% от разноските на семействата за отопление, което значи и една трета по-малко изгорени дърва или въглища (виж графиката на стр...). Цените на новите екопечки обаче стигат до 3000 лева, което поради обстоятелството, че такива уреди се употребяват от хората с по-ниски приходи, прави въвеждането им съвсем невероятно без даването на избрани помощи. В други страни се дават дотации под формата на данъчни отстъпки за хората, които купуват нови печки. В Италия да вземем за пример те могат да бъдат от 975 до 2925 лева (500 - 1500 евро). У нас обаче, както при санирането, наподобява, ще се заложи на гратис обезпечаване на въпросните уреди. За задачата се предлага да се употребяват 112 млн. лева от оперативна стратегия " Околна среда ", като всяка от общините ще кандидатства със личен план за замяна на битовото отопление с по-екологично.

Но грубите сметки сочат, че с европейската помощ ще могат да бъдат купени единствено към 40 хиляди печки, което мъчно би трансформирало нещо на фона на 1.4 млн. остарели отоплителни уреди на твърдо гориво, които се употребяват в страната съгласно преброяването на популацията от 2011 година Вярно, че програмата ще се концентрира единствено върху градовете, в които има проблем с чистотата на въздуха, само че даже там фамилиите, топлещи се на дърва и въглища, са над 300 хиляди.

Освен това, с цел да се реализира още по-голям резултат, от Световната банка предлагат да се вкарат стандарти за въглищата и да се ограничи потреблението на така наречен мокри дърва, които отделят с до 50% повече дим от сухите. " Стандартите за твърдо гориво, когато са въведени на подобаващото равнище и се извършват, могат да донесат незабавни изгоди. Изпълнението може да бъде относително опростено посредством Държавната организация за метрологичен и механически контрол и концентрирано върху входните пунктове (за вносните въглища) и индустриалните пунктове (за локалните въглища) ", написа в програмата.

Нелепото е, че още през юни тази година Министерството на околната среда и водите показа план за промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, който трябваше да вкара условия за качеството на твърдите горива, само че той по този начин и не е стигнал до гласоподаване в Народното събрание. Що се отнася до продажбата единствено на сухи дърва, държавните органи към този момент не работят в тази посока.

А за какво не климатик?

Макар в Националната стратегия да не е прегледан подобен вид, едно от вероятните решения за по-чист въздух е замяната на дървата и въглищата с хиперинверторни климатици и термопомпи. Те имат доста по-висок коефициент на потребно деяние, лесни са за употреба, не изискват спомагателни действия като предпазване на гориво, само че най-много не отделят нездравословни субстанции като ФПЧ, СО2 и серни или азотни окиси.

Според енергийният специалист проф. Христо Василев е доста по-разумно вместо нови печки на твърдо гориво с безвъзмездната помощ от Брюксел да се купят климатици, чиято цена е сходна - до 3000 лв.. Неговите калкулации сочат още, че разноските за ток на семействата ще могат да се покриват от енергийните помощи, които за сезон са към 300 лв.. Дори в сравнителните разбори на Световната банка на разноските за отопление се вижда, че няма особена разлика сред потреблението на електричество за климатици и горенето на въглища или дърва в екопечки.

Също по този начин проф. Василев твърди, че включването на 50 хиляди климатика, колкото биха могли да бъдат закупени със 112 млн. лева от стратегия " Околна среда ", няма да натовари електроенергийната система на страната. " Годишното ползване на ток в народен мащаб ще се усили с към 65 GWh, или 0.15% от настоящето произвеждане.
Колко ще коства чистия въздух?

Финансовите разноски за осъществяване на всички препоръчаните от Световната банка ограничения във връзка с битовото отопление са от порядъка на 39-47 милиона лв. на година. Това парви 195-235 млн. лева до 2024 година и то единствено за включените в Националната стратегия общини, които не покриват на условията за финни прахови частици. В тези разноски, с изключение на закупуването на нови отоплителни уреди или свързването към топло и газопреносна мрежа, са включени такива за въвеждане на стандартите при твърдите горива, както и контрола по спазването им. " Цифрите следва да се смятат единствено за приблизителни и индикативни, за задачите на предварителното обмисляне. За да се доближи до по-конкретни стойности, ще бъде нужна оценка на общинско равнище ", показват от Световната банка.

Всъщност всичко зависи от това какви дейности ще подхващат общините и на кой модел ще заложат. В Димитровград да вземем за пример, съгласно направените изследвания, свързването на потребителите на обичайни печки на дърва към газоразпределителната мрежа е най-изгодния от позиция на разноските вид. В Плевен и Пловдив свързването към газ и централно отопление също е най-евтината алтернатива, до момента в който в София предимство има газта, а парното е на сходна цена със стандартите на горивата.

От Световната банка обаче обръщат внимание, че този модел е годен единствено за дребна част от семействата, които по този начин или другояче имат построени съоръжения до и във постройките си. Въпреки това напълно нова връзка с газоразпределителната мрежа е малко по-скъпа от нова печка в Плевен и Пловдив. В София нови връзки с газовата мрежа или с топлофикация са малко по-евтини от закупуването на съвременна печка. " Цената им във връзка с звук отстранени излъчвания варира от 4 000 евро до 5 000 евро ", се споделя в Националната стратегия. Където това не е допустимо, замяната с съвременна печка е единственият вид на цена сред 20 000 и 29 000 евро на звук отстранени излъчвания, според от общината. Във Видин да вземем за пример няма нито газ, нито централно отопление.

Централното отопление, където става въпрос за основаване на нова връзка, нормално не е доходоносен вид, с изключение на в София, където се конкурира с модерните печки като сурогат на обичайните печки на дърва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР