Увеличаване Преглед на оригинала [Libra.org, NYT] Смаляване Facebook обяви подробности

...
Увеличаване Преглед на оригинала [Libra.org, NYT] Смаляване Facebook обяви подробности
Коментари Харесай

Q&A: Проектът Libra


Увеличаване
Преглед на оригинала [Libra.org, NYT] Смаляване
Фейсбук разгласи детайлности към плана си за цифрова валута, основана на блокчейн технологията. Най-голямата обществена мрежа в света има упоритостта да навлезе в бранша на разплащанията и паричните преводи. И не е сама – в плана са се присъединили доста водещи компании, чака се това да създадат още. Целта на Фейсбук е да направи разплащанията по-лесни, евтини, бързи и транспарантни. Не липсват опасности и рецензии. " Капитал " показва най-важните въпроси към новата криптовалута, наречена Libra.

Какво е Libra

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Дигитална валута, основана посредством блокчейн технологията, от вида stablecoin. Това значи, че тя ще е обвързана с кошница от валути, което ще я защищити от съществени флуктуации като тези при bitcoin, който от близо 20 хиляди $ преди години падна до 2-3 хиляди $, а през днешния ден е над 9 хиляди Зад всяка Libra ще има гаранция от фиатни пари, защото новата валута се издава против тях. Целта й е разплащанията с нея да стават мигновено, съвсем без такси, което е непосредствено предизвикателство пред обичайна банкова промишленост. Към плана работи и дъщерната компания на FB - Cаlibra, която се грижи за логистиката на парите, както и за обезпечаване на опция след време те да се употребяват и за заеми и вложения.

Кой стои зад плана

Идеолог на новата валута е Фейсбук, само че планът се управлява от консорциум (Libra Association), основан в Женева, в който се включват водещи световни компании от сферата на финансите, търговията и подривните (disruptive) модели. В момента той има 27 члена, измежду които Visa, Mastercard, Vodafone, PayPal, Uber, eBay, Spotify и други. Тръстът е неправителствена, нетърговска организация, чиято цел е да вкара криптовалутата в обращение. Всеки се включва в него с 10 млн. $, като общата сума в него може да доближи 1 милиарда $, в случай че в него се съберат предстоящите до 100 компании. Консорциумът би трябвало да избере и да се контракти с банки, които да съхраняват валутите, против които има издадени Libra, а упованията са тя да влезе в обращение следващата година.

Кой може да употребява новата валута и защо

Целта на Фейсбук е да направи Libra налична за всички консуматори на WhatsApp и Messenger, които са към 2.7 милиарда Ще има приложение, през което да се купуват либри против валути, които ще служат като гаранция по тях. Те ще са по сметки в банки сътрудници и няма да се пипат. Това би трябвало да носи рента по тях, а настрана ще подсигурява, че ще има средства за назад изкупени либри.

С Libra ще може да се заплаща във всички партньорски на плана компании, които се включат – заведения за хранене, магазини, транспортни и всевъзможни други услуги. Фейсбук се надява нейните сътрудници като Uber и Spotify да одобряват заплащания с Libra, както го вършат с PayPal и Venmo през днешния ден, показва New York Times.

Когато консуматор желае да монетизира либрите си, той просто ще го прави през приложението. Тук е и главният препъникамък пред плана – огромен набор от банки, които да се съгласят да работят с плана и да монетизират новата валута. Например сега съвсем всички банки в България отхвърлят да вършат преводи, свързани с криптовалути.

Лични данни и достъп на трети страни до системата

Създаването на акаунт ще става против годен документ за идентичност, като от Фейсбук подсигуряват, че данните за ползване през него няма да се употребяват и дават на трети страни за таргетирана реклама. Тук обществената мрежа събира и най-вече рецензии поради свадите със злоупотребите с персонални данни. За сигурността на данните и заплащанията ще се грижи и Cаlibra.

Ще носи ли рентабилност

Целта на основателите е Libra да има постоянна стойност и да не е податлива на флуктуации като останалите криптовалути. Стойността й ще зависи от кошницата от валути, която стои зад валутата, което теоретично значи, че тя ще може да се купи на една стойност и да се продаде при друга, от което да се осъществя облага или загуба. Със сигурност обаче няма да е инструмент за спекулативни облаги.

Ще може ли да се копаят Libri

Не. За разлика от bitcoin и другите виртуални валути това няма да по какъв начин да се случи. Нови Libra ще се издават единствено против пари и няма да има ограничавания, както при биткойните, чието размножаване ще спре с 21-милионната монета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР