Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по темата

...
Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по темата
Коментари Харесай

Проучване: Опитът на популистите да дискредитират водещи медии се проваля


Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Фейсбук и Гугъл не съумяват да блокират подправените вести от Лас Вегас

Вълната от дезинформация залива интернет конгреси в първите минути след случая и води до разпространяване на непроверени спекулации
3 окт 2017
Стартира акция за повишение на медийната просветеност на децата

Повече от половината от българските възпитаници не могат да отличат вярна от неверна и подправена информация
11 сеп 2017
Фейсбук стартира да ползва ограничения против подправените вести

Социалната мрежа няма да разрешава на медиите, разпространяващи такава информация, да се популяризират в платформата ѝ
31 авг 2017
Бизнесът се бори с подправените вести

Starbucks е следващият случай, в който подправена акция в обществените мрежи вреди на имиджа на компания
23 авг 2017 Политици популисти непрестанно упрекват водещи медии, че разпространявали така наречен подправени вести, само че това в действителност има противоположен резултат: потребителите в действителност са нараснали доверието си към редакциите, където изявленията по политически тематики и предизборни акции се приготвят професионално и съгласно журналистически стандарти. В същото време се топи доверието към вести, популяризирани през обществените мрежи, т.е. към най-новото и нападателно оръжие за дезинформация и агитация, употребявано точно от популисти, сеещи разделяне и ненавист в обществото.

Това сочи социологическо изследване на английската организация Kantar, извършено измежду 8000 участници в четири страни - Съединени американски щати, Англия, Франция и Бразилия, оповестява " Дневник ".

Основните изводи сочат, че в тези страни с население от общо близо половин милиард души се е оказало, че е устойчива и даже се е подобрила репутацията на печатни издания и малките екрани и е намаляла тази на медии, основани само в интернет и обществените мрежи. Част от аргументите са, че обичайните медии не престават да вършат задълбочени разработки, както и че читателите и феновете се осведомят от разнообразни източници и по-добре вършат оценка на новинарското наличие.

Изводите

Общо 58% от интервюираните са декларирали, че поради подправените вести имат по-малко доверие към каналите в обществените мрежи, до момента в който за обичайните медии по този начин дават отговор 24%. Близо 70% от от потребителите на вести настояват, че без значение ревизират изявленията, с цел да са сигурни, че не са измислени. Две трети (64%) споделят, че са се замисляли дали да споделят в обществените мрежи избрана вест от терзание да не би тя да се окаже подправена. Под половината (47%) от американците считат, че подправените вести са повлияли на изборите, до момента в който в Бразилия този дял доближава 69%.

" Провалиха се опитите водещите медии да бъдат показани като разпространители на подправени вести. Читателите на вести не са оглупели. Те желаят съществено наличие и отговорът на това търсене оказва помощ да се задълбочи връзката сред консуматор и новинарска организация ", се споделя в изследването. " Знаем, че огромните обществени мрежи се заеха с казуса с подправените вести. Като прави качествена оценка на мащаба на вредите, които подправените вести нанасят върху марката им като източник на вести, това изследване показва какъв брой е значимо тази работа да продължи ", разяснява Мартин Сорел, основен изпълнителен шеф на рекламния и маркетингов колос WPP.

Може би най-яркият образец за непрестанно обвинение на медии, че популяризират подправени вести, е американският президент Доналд Тръмп. За задачата той главно употребява профила си в туитър, само че изследването разкрива за Съединени американски щати, че американците не са чак толкоз тесногръди в намирането на информация: Над 81% от тях търсят вести най-малко един път на ден в разнообразни платформи, като всекидневници и уикенд издания с национално покритие получават най-висока степен на доверие, а преобладаващият източник остават 24-часовите новинарски малките екрани, следвани от районните вестници.

Финансово предизвикателство

Повече хора дават по-висока оценка на списания, вестници, гледат малките екрани и слушат радиостанции, когато в тях има задълбочени разбори и мнения спрямо писането в обществени мрежи. " Предизвикателството в този момент е по какъв начин да се трансформира тази преданост в доходи ", споделя Ерик Салама, основен изпълнителен шеф на Kantar. Въпреки че забележителна част от интервюираните в четирите страни (44% във всички възрастови групи и 52% при тези под 35-годишна възраст) са обезпокоени, че досегашният бизнес модел на медиите е в рецесия, повече от половината (52.3%) не виждат смисъл да се заплаща за вести - главно тъй като има голямо количество гратис новинарско наличие. Във Англия това разминаване е още по-драстично - 28.4% и 59.6%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР