Увеличава се заболеваемостта от вируси, не е само сред учениците,

...
Увеличава се заболеваемостта от вируси, не е само сред учениците,
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Подвариант на Омикрон ще причини Ковид вълна през декември

Увеличава се заболеваемостта от вируси, не е единствено измежду учениците, а и измежду една огромна част от децата в детските градини и яслите. Нормално е за този сезон, това го следим всяка есен. Със захлаждането, с това, че се събираме в затворени пространства и не проветряваме задоволително усилваме шанса за предаване на вируси между тях. Това сподели за Bulgaria ON AIR шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

Тя означи, че са няколко главните групи вируси – аденовируси, респираторно-синцитиални, парагрипни и риновируси, като най-леко протичащите са риновирусите, които са най-вече при по-малките деца. Те протичат с инфектиране на горни дихателни пътища, ринит и хрема.

Христова уточни, че по-сериозно протичащ е респираторно-синцитиалният вирус, който изключително при деца до 3 години и при възрастни над 65 години може да аргументи доста съществени възпаления на долните дихателни пътища – бронхити, бронхиолити, пневмонии. По-голяма е заплахата при хора с съпътстващи и хронични болести, когато имунитетът е отслабен.

" Родствени на тези вируси са парагрипните вируси. Те също могат да протекат тежко - с пневмония, температура и потребност от хоспитализация. Аденовирусите са извънредно необятно публикувани сега. Доста постоянно с изключение на с респираторни проблеми протичат и с конюнктивит и със стомашно-чревно разстройство. Седмица нормално не е задоволително да се възстановим, може би 10 дни са признаците и по-късно няколко за възобновяване ", изясни проф. Ива Христова.

" По отношение на Ковид-19 сме в наклонност на намаляване на заболеваемостта. Обаче има и някои по-сериозни трендове в международен мащаб – задържане на заболеваемостта, повишение в някои от страните и повишение на подварианта на Омикрон BQ.1, който ще се окаже извършител на една последваща, въпреки и неголяма вълна. Можем да чакаме известно повишение на заболеваемостта някъде към края на декември ", счита проф. Христова.

" Както против Ковид, по този начин и против грип имунизацията е най-хубавата профилактика. Това е за хората, които не желаят да боледуват, които имат задоволително разсъдък да схванат, че една ваксина основава под напрежение имунитет. Той не позволява вируса или позволява напълно малко количество вирус, което го прави доста леко заболяване ", уточни Христова.

Проф. Ива Христова сподели още, че имунната ни система не е паднала в резултат на Ковид-19, тъй като тя е програмирана да дава отговор на многото външни сътрудници, които се пробват да навлязат в нашия организъм, само че ние, живеейки безразсъдно, вършим всичко допустимо да я отслабим.

" Ноември още е рано за грип при нас. При нас е в края на декември, а последните години в януари се измести. Вероятно прекомерно скоро ще стартира обикаляне на единични грипни варианти ", съобщи Христова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР