Увеличава се сумата за енергийно подпомагане за предстоящия зимен сезон.

...
Увеличава се сумата за енергийно подпомагане за предстоящия зимен сезон.
Коментари Харесай

Увеличават помощите за енергийно подпомагане, кандидатства се до 1 октомври

 Увеличава се сумата за енергийно подкрепяне за идния зимен сезон. Така всички утвърдени ще получат близо 500 лв.. Кандидатстването в организациите за обществено подкрепяне към този момент стартира и ще продължи до първи октомври.

Помощта за отопление се харчи най-вече за електричество или за закупуване на дърва. Тази година поради пандемията заявките могат да се попълнят и в по-малките обитаеми места и в кметствата по селата. Добрата вест е, че по-високите пенсии от 1 юли няма да се отразят при разпределяне на помощта, оповестява Нова тв.

Пет-шест кубика дърва стигат на Елица Рангелова от монтанското село Благово, с цел да и е топла зимата. Досега, дамата е била одобрявана и е получавала помощи за отопление. " Това е доста огромна помощ. Аз съм сама, мъжът ми умря, децата не живеят при мен и за мен това е доста добре “, споделя тя.

Пенсията на Елица е ниска и не може да си разреши да си закупи дърва. " Ако я нямаше тази помощ, щях да скланям децата да ми оказват помощ, тъй като аз нямам опция. Сега обаче, както казвате вие, в случай че по този начин е увеличена на 500 лв. ще бъде добре, тъй като всеки ще може да си закупи от 6 до 7 кубика дърва “, добавя тя.

Тази година има и нарастване на искащите да получат енергийна помощ, регистрират обществените служби. " Право на целевата помощ на отопление имат лицата и фамилиите, които за предходните шест месеца от месеца на подаване на заявление, имат избран приход, който е нормативно свързан и е обвързван с възрастта, фамилното състояние, здравословното положение ", разяснява Георги Цеков.

Практиката на обществените служби демонстрира, че хората употребяват помощта най-вече да си закупят дърва.

" Задължително се упражнява надзор, с цел да се откри дали с отпуснатите средства хората са си закупили дърва, въглища или надлежно са си заплатили в следствие електрическата енергия “, показва още Цеков.

До момента заявки за приемането на помощ за отопление са подали малко над 76 000 души. Първите утвърдени ще бъдат изплатени след 15 август.

До 15 октомври пък се одобряват и заявки за разпределяне на помощ от 250 лв. за първокласници и осмокласници.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР