Увеличава се дебита на водата от карстовия извор към река

...
Увеличава се дебита на водата от карстовия извор към река
Коментари Харесай

Започват хидроложки проучвания в Своге заради водната криза

Увеличава се дебита на водата от карстовия извор към река Искрецка, само че той към момента е непълен, с цел да обезпечи водоснабдяването на Своге и близките обитаеми места. Хидролози и геолози търсят различни водоизточници в региона.

В съпоставяне с през вчерашния ден, когато дебитът е бил към 30 литра в секунда, през днешния ден той към този момент е 55 литра в секунда. За да има обикновено водоснабдяване както в града, по този начин и в близките обитаеми места, дебитът би трябвало да се усили до над 130 литра в секунда.

Екипи на общината, дружно с полицията и представители на горските стопанства, обикалят поречието на реката и предизвестяват, че не би трябвало да има хора и животни в коритото наоколо до реката, защото е допустимо водата да тръгне залпово.

" Единственото решение на срещата с спешния щаб, взаимно с всички заинтригувани лица стигнахме до извода, че единствените неща, които могат да се плануват, това са спомагателни сондажи. Те би трябвало да бъдат ситуирани на верните места. Да могат да имат нужния дебит, нужната дълбочина, т.е. да не са краткотрайни - през днешния ден има вода, на следващия ден няма. В един общински терен, в региона на Козарника, ще бъдат построени през днешния ден два шахтови кладенци. Очаквам известно количество вода - 10 - 20 литра, ще забележим какво ще покажат самите измервания. Ръководителят на хидрогеология към Минно-геоложкия университет ще бъде там, дружно с шеф на ВиК и се надявам и този въпрос като опция да бъде решен. И другото е, вероятно съпътстваща инфраструктура, като резервоари за обособени махали и така нататък Всичко това би трябвало да бъде почистено и въведено в употреба и даващо опция за опция ", съобщи инж. Валентин Михайлов, заместник-кмет на Община Своге.

Оказа се, че преди повече от година Община Своге е построила огромен, съвременен контейнер, който е цялостен с вода и който обаче не може да бъде употребен, тъй като не е сменен магистралният тръбопровод, който довежда от река Искрецка до Своге водата.

Не е сменена и водопроводната мрежа в общината. Още преди година общината е изготвила планове, които е внесла в районното и финансово министерства, с цел да се финансира подмяната на водопровода, само че тези планове към момента не са финансирани и работата по тяхното утвърждение не е завършила. Градът нагледно казано сега хем има вода на склад, хем не може да я употребява.

Първият изследователски сондаж даде дебит над 10 литра в секунда. Той е край река Искрецка сред Своге и Искрец.

Вижте още в директното включване на Иво Никодимов.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР