Увеличава се броят на пациентите със сезонни инфекции, отчитат здравните

...
Увеличава се броят на пациентите със сезонни инфекции, отчитат здравните
Коментари Харесай

Д-р Гергана Николова: С антибиотици не се сваля температура

Увеличава се броят на пациентите със сезонни инфекции, регистрират здравните управляващи. Според лекарите отпадане на карантината за болните от ковид е разумно, защото той към този момент е като елементарния грип.

Д-р Гергана Николова е обща практикуващ доктор. Тя сподели, че съвсем всеки ден има пациенти с позитивен тест за COVID-19, както и такива, които са заболели от грип, предава бТВ.

„ Карантината е хубаво, че отпада, тъй като ние сме привикнали с заболяването, ние диагностицираме и лекуваме. Ние се оправяме с това заболяване, което можем да профилактираме и с ваксини, които могат да бъдат сложени в кабинета на всеки един общопрактикуващ доктор. Затова намираме за безусловно безсмислено тези хора да не престават да бъдат сложени в карантина “, счита Николова.

Сезонният грип и коронавирусът идват с температура, болежка в гърлото и в мускулите. Следва запушен нос и общо отпаднало положение.

„ Тези две болести стартират по един и същи метод, по тази причина тънкостта е да бъдат вярно диагностицирани и вярно лекувани “, сподели още доктор Николова.

Тя изясни и по кое време е най-удачно да се дават антибиотици.

„ Не знам за какво битува мнението, че когато имаш температура, е най-добре с антибиотик да се смъква. Няма такова нещо - ясно и изрично би трябвало да се знае, че вирусната зараза не може да бъде лекувана с антибиотик, тъй като антибиотиците лекуват и се оправят с бактериалната зараза. Много е значимо да не създадем устойчивост в бактериите към огромни групи антибиотици. И доста деликатно да използваме тази терапия тогава и единствено тогава, когато тя е нужна, и то единствено с лекарско наставление “, сподели доктор Николова.

Лекарят изясни и какви са проблемите с електронната рецепта.

„ Тези предписания сътвориха проблем по простата причина, че се спусна един лист по правилото на този, който е със здравната каса, където съществуват лекарства, които не са налични в страната. Нашето предложение е този лист да бъде осъвременен и в него би трябвало да съществуват единствено медикаменти, за които се знае, че се намират в нашата аптечна мрежа. И другото, което е доста значително, вътре в листата би трябвало да има и цена на медикамента, с цел да може в нашия кабинет дружно с пациента да изберем това, което е най-хубаво за неговото лекуване, както и да се регистрира финансовата опция “, сподели медикът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР