Роман Гончаренко, Дойче велеДен преди официалното встъпване в длъжност на

...
Роман Гончаренко, Дойче велеДен преди официалното встъпване в длъжност на
Коментари Харесай

Експерти не изключват Русия да прибегне до ядрен удар след тактическите учения край Украйна

Роман Гончаренко, Дойче веле

Ден преди формалното встъпване в служба на Владимир Путин като президент на Русия за пети път, съветското министерство на защитата разгласи, че в " близко бъдеще " до украинската граница ще се проведат учения с тактически нуклеарни оръжия. Те биха били първите след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна. Ученията ще бъдат извършени от ракетни формирования на Южния боен окръг на Русия с присъединяване на авиацията и военноморските сили за " повишение на готовността на нестратегическите нуклеарни сили ". Освен съветските райони, към Южния боен окръг на Русия е включен анексираният през 2014 Крим и четири района на Югоизточна Украйна, отчасти окупирани през 2022.

Заплахата от нуклеарна война и рецензиите на Запада

Представители на западни страни неведнъж са подлагали на критика съветското управление за нуклеарните закани. Въпреки това президентът Владимир Путин не е заплашвал намерено с нуклеарен удар, въпреки че е предупреждавал Запада за опцията от нуклеарна война при положение на директна борба с Русия.

В същото време някогашният съветски президент и заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев е правил това неведнъж. На 6 май той направи още едно такова изказване, като свърза решението за осъществяване на учения с тактически нуклеарни оръжия с продължаващата на Запад полемика за опцията да бъдат изпратени сухопътни войски в Украйна.

И представителят на съветския президент Дмитрий Песков свърза тези учения със същия мотив и даже загатна по-специално френския президент Еманюел Макрон. Песков назова това " нов кръг на ескалация на напрежението ".

Какво съставляват тактическите нуклеарни оръжия

Тактическите нуклеарни оръжия се разграничават от стратегическите по това, че имат по-малка мощ и радиус. Те могат да бъдат артилерийски, само че най-често са балистични и крилати ракети. Изстрелват се от системи, които могат да носят както стандартни, по този начин и нуклеарни бойни глави.

Тактическите нуклеарни оръжия са нуклеарни бойни глави за ракетни системи с наземно базиране и обхват до 500 км, както и за системи с морско или въздушно базиране с обхват до 600 км. Но няма ясни класификационни граници, а някои източници включват към тактическите нуклеарни оръжия и новите съветски крилати ракети " Калибър " и хиперзвуковите ракети " Кинжал " - с обхват до няколко хиляди километра.

" От военна позиция това е безсмислено "

Експертите, с които беседва Дъждовни води, са единомислещи в мнението си, че потреблението на нуклеарни оръжия в Украйна е малко евентуално и безсмислено. " От военна позиция, при каквито и да било условия, потреблението на нуклеарни оръжия от Русия в Украйна няма смисъл ", споделя Павел Подвиг, старши откривател в Института на Организация на обединените нации за проучвания в региона на разоръжаването. Той акцентира, че " тази обстановка не се е трансформирала по никакъв метод ".

Русия може да тренира не удари, а " процедурата по разполагането, защото в естествена обстановка нестратегическите бойни глави се намират в хранилища - настрана от ракетите и самолетите, които могат да ги доставят ", споделя Павел Подвиг. Той се надява, че " отработването на тези процедури се прави върху образователни макети - най-малко от съображения за сигурност ".

" Никога не е имало " проекти за потребление на нуклеарни оръжия в Украйна, споделя Николай Соков, водещ откривател на основания във Виена Център за разоръжаване и неразпространение на нуклеарни оръжия. Според него това не е било по този начин даже през есента на 2022, когато съветската войска се е изтегляла от Харковска и Херсонска област. Сега съветската войска превъзхожда по доста индикатори украинците и напредва, завземайки от ден на ден територии в Източна Украйна. Нещо повече, Киев чака Москва да разшири офанзивите си.

Причината съгласно него явно е друга. " Ядрена ескалация " е фраза, от която се опасяват на Запад още от началото на съветската инвазия. Именно с сходни закани от страна на Москва западните политици и специалисти изясняват обстоятелството, че доставките на оръжия за Украйна вървят постепенно и с ограничавания.

Рискът от неточности и разширение на войната

Според Матю Булег от американски мозъчен концерн " Уилсън ", Москва разчита и в този момент на това. Той не е сигурен, че нуклеарните учения на Русия са " свързани само с позицията на Франция ". Според него те са " част от дълъг цикъл на непрекъснато заплашване " за да се пречупи решимостта на Запада във връзка с Украйна. Освен това ученията са свързани с желанието на президента Путин да се покаже като " мощен водач " в подтекста на " самоназначаването " си и в навечерието на 9 май, споделя Булег. Като цяло той счита, че " главният проблем не е заплашването, а рискът от неверни преценки и тактически неточности ".

Николай Соков акцентира, че " обстановката е нестабилна " и " ескалацията е напълно действителна " - поради изказванията на Макрон. " Въпросът даже не е какъв брой бойци на НАТО ще има там, а дали те ще бъдат непосредствено на фронтовата линия ", споделя Соков. Според него в случай че френските военни се появят в Украйна, те ще бъдат предпочитана цел: " Русия ще удвои напъните си, с цел да се опита да ги ликвидира - с стандартни оръжия ". " Какво ще направи Макрон? ", пита Соков и припомня, че Франция е нуклеарна мощ. В понеделник, 6 май, френското външно министерство отхвърли изпращането на войски в Украйна, като ги назова " дезинформационна акция ".

Соков вижда заплахата не във обстоятелството, че " Русия ще желае да употребява нуклеарни оръжия ". Според него " Русия ще желае да докара въпроса до такава степен, че Западът, НАТО, в действителност да се изправят пред въпроса какво ще се употребява в този момент ". По мнението на специалиста въпросът може да не визира територията на Украйна, а " и непосредствено страните от Запада ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР