Уважаеми социалисти и антифашисти, със съжаление отбелязвам, че 28 години

...
Уважаеми социалисти и антифашисти, със съжаление отбелязвам, че 28 години
Коментари Харесай

Жаблянов взриви парламента с историческа реч!

" Уважаеми социалисти и антифашисти, със страдание означавам, че 28 години от демократичното ръководство на България е проспан от българската десница, която е подготвена да се фашизира, само че не и демократизира. Аз ще изразя дълбокото си страдание от обстоятелството, че десетки и стотици визити на народните представители в храма на международната народна власт в Съединени американски щати не помогнаха да разбрете както е демократично ръководство. Нито оправдахте правилата нито разбрахте за какво сте ходили до там. Съединени американски щати е демократична страна, която е възведена в фетиш. " Така стартира изявлението си от трибуната на Народно събрание депутатът и заместник-председател на Народното събрание Валери Жаблянов. " Вие за десетки години демократични образования в килийните учебни заведения на демократичните институти не достигнахте до сърцата на хората. Няма да приказвам за вашите конгнитивни дефицити. Аз ще кажа няколко думи по проблема и правата, които си присвоявате. Съобразец на политически произвол и политическо малоумие. За първи път виждам претекстове, в които няма посочен нито един член от правилника на националното заседание, който да касае отстраняването на ръководителя или заместник-председателите ", изясни Жаблянов.

" Всеки депутат и български жител има право да се изкаже по договорите, които се подписват. Вие не разбирате демокрацията, тъй като хващате Това откъм гърба не е политбюро или националния комитет или националния орган на комунистическата партия, Това е либерален орган. Аз съм представител на Българска социалистическа партия и съм застанал на трибуната с нейната платформа, а не с вашата, разбрахте ли?! Не можете да ми търсите сметка ", безапелационен е депутатът на Българска социалистическа партия и продължи да разисква претекстовете на ГЕРБ за настояването на оставката му.

" Въпросът за първи февруари е комичен. Призовах да се почетат всички жертви на насилието в България. Третият ви претекст е смехотворен. С сходни претекстове даже националният съд не е работил. Обърнете вниманието на този разсъдък, който е писал, че Жаблянов свързва декларацията. Как се свързва? По жицата ", пита той.

Жаблянов извади протоколи от Народно събрание и стартира да диктува буквално думи на Богдан Филов и сподели, че няма какво да се добави повече.

" Кои са тези, които са се изправили пред националния съд? Съжалявам за тази гняв, която беше излята тази седмица. Въпросът за историческата истина би трябвало да бъде решен и ние не крием илюзии. Позициите са ясни, жертвите са факт, а паметниците полуразрушени събират на 2-ри юни народа. Под тези монументи има кости оставени от палачи. Никаква народна власт не защитавате. Управлявате директно волята на народа и ще заплатите за това. Оценката за Луков марш е плахо изразена от министърът, а ръководителят на националното заседание оглуши с отсъствието си, тъй като не може да признае, че Луков марш е нацистка демонстрация, обърна се към Караянчева той.

" Спрете този срам за България. Вие се страхувате да излезете против съвремените нацисти и фашисти, поради гузната ви историческа съвест. Вие не сте партия на 10 години. Някой загатна, че е бил избит елита на България, сигурно във всяко правораздаване има неточности. Има и неточности, които граничат с закононарушение. Има всички тези неща, които дават опция през днешния ден да се приказва за жертви, които са наказани незаслужено. Ние при никакви условия не би трябвало да се връщаме към тези времена и за това през 90-те години Българска социалистическа партия сложи въпросът за национално помиряване ", продължи изявлението си Жаблянов.

" Престъпленията към българския народ не могат да имат отминалост. Безгрешни ли сте, дами и господа? Вече 10 години управлявате и в никакъв случай не сте се извинявали за грешките си. Искам да се обърна към другите политически партии в националното заседание, с изключение на тези на Движение за права и свободи, чието неявяване почитам, само че не можеш да отсъстваш по време на взимане на демократично решение и да обясняваш какъв брой обичаш демокрацията ", сподели още той.

От мястото си се провикна Владимир Тошев от ГЕРБ и Жаблянов пожела да му се извини или да напусне залата, а Караянчева го прекъсна като изясни, че тя ще реши. " Лошото е, че преценките ви са погрешни ", сряза я Жаблянов и слезе от трибуната.

Припомняме, че малко преди Жаблянов да излезе на трибуната, Данаил Кирилов от ГЕРБ изкара всички претекстове за настояването на оставката му като заместник-председател на националното заседание, а Движение за права и свободи оповестиха по какъв начин ще гласоподават.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР