Уважаеми съграждани, През последния месец успях да разговарям с много

...
Уважаеми съграждани, През последния месец успях да разговарям с много
Коментари Харесай

Кристиян Иванчов: Защо е време да сменим кмета на Кюстендил?

Уважаеми съграждани,
През последния месец съумях да беседвам с доста от вас, а с други – занапред следва да се срещнем. Имах опцията да се срещна от първо лице с проблемите ви, а в навечерието на деня за размисъл се обръщам към вас с апел да излезете и да гласувате – без боязън и по съвест, тъй като от изборите в неделя зависи пътят, по който ще поеме градът ни.
Вярвам, че е настъпило време за смяна, която да спре безвремието в Кюстендил и да го трансформира в съвременен европейски град за живеене, в който родителите ни живеят старините си почтено, а децата ни – избират да останат. Сега е моментът, в който след 16-годишното ръководство на досегашния кмет, имаме опция да си върнем назад града! И е време да го създадем!
В навечерието на деня за размисъл в качеството си на претендент за кмет, само че и на жител на Кюстендил, се обръщам към господин Петър Паунов, който ръководи града ни към този момент 16 години и се кандидатира за пети следващ мандат, с няколко въпроса по отношение на досегашното му ръководство и обещанията за бъдещето развиване на Кюстендил:
Уважаеми господин Паунов, статистиката демонстрира, че градът ни е в дъното на всевъзможни ранглисти. Кюстендил изпреварва Северозапада по ниски приходи. Населението на Кюстендил е намаляло с 25 хиляди души в последните 10 години. Три пъти повече хора умират, в сравнение с се раждат в Кюстендил. Безработицата е съвсем 8% - една от най-високите в страната. Господин Паунов, влязохте в предизборната акция с апел за „ Вярата в положителното “. Но кое е положителното, в което да имаме вяра?
Какво предлагаме ние, с цел да подобрим стопанската система на Кюстендил и да върнем младите назад? Ще работим привличането на вложители, които да дойдат и да останат – създавайки нови и добре платени работни места в дълготраен проект. Няма да чакаме вложителите да дойдат при нас, ние ще идем при вложителите. Ще подобрим разговора сред Общината и бизнеса, с цел да имат бизнесмените в наше лице сътрудник, а не зложелател. Ще работим за подобряването на качеството на опазването на здравето и образованието и опцията децата ни да спортуват.
Уважаеми господин Паунов, влязохте в предизборната акция с още една поръчка: „ Нашата листа е формирана от хора с чисто правосъдно минало, които не дължат налози “. Защо, господин Паунов? Нима не знаете, че преференция 116 от вашата листа е лице, подсъдимо за имотна машинация?
За разлика от вас обаче зад мен в действителност застава екип от млади, можещи, амбициозни хора, за всеки един от които Кюстендил е идея. Екип, който знае по какъв начин да трансформира Кюстендил в съвременен европейски град, в който живеем добре – и с цел да се случи това би трябвало храброст, подготвеност и предпочитание. Ние имаме всичко това. Работим за безапелационна победа, с цел да имаме болшинство в общинския съвет и да осъществяваме всичките си политики.
Господин Паунов, продължихте предизборната си акция със поръчка, че желаете да доразвиете започнатото, а в областта на туризма изтъкнахте, че легловата база на Кюстендил неведнъж се е нараснала по време на вашето ръководство. На 21 септември 2023 година в отговор на въпроси от жители казвате, че легловата база на Кюстендил е 1631, а единствено 19 дни по-късно при визитата на водача на ГЕРБ Бойко Борисов в Кюстендил, казвате, че легловата база на Кюстендил е 2000. Господин Паунов, разликата е близо 400 кревати – белким 2 хотела с размера на най-големия спа хотел в Кюстендил са били издигнати за тези 19 дни?
Какво предлагаме ние? С екипа ми ще работим предпочитано за развиването на туризма и основаване на облекчени условия за достъп до минералната вода, както и за това Чифте баня да отвори порти и гостите на всички кюстендилски хотели да могат да я употребяват, тъй като това ще отключи туристопотока към града ни. Ще работим за това администрацията да проработи в интерес на бизнеса. Кюстендил има голям капацитет и би трябвало да го предоставим на локалния бизнес и на бъдещите вложителите, с цел да го развиват.
Господин Паунов, по време на предизборната акция вие обещахте още основаване на разсадник, в границите на който да се отглежда екологично чиста продукция за нуждитена детските градини и учебните заведения.Това, което пропускате да кажете, е че сега софийска компания храни децата ни. Защо, господин Паунов? Нима няма локални производители?
Какво предлагаме ние? С екипа ми ще работим за предпочитано изкупуване на продукцията на локални производители и реализирането и в детските градини, учебните заведения, обществените центрове. Отделяме и особено място на бранш „ Земеделие “ и помним, че в продължение на години Кюстендил беше овощната градина на България.
Господин Паунов, по време на акцията заявихте, че остарялата постройка на Второ главно учебно заведение в Кюстендил ще бъде превърната в модерна екобиблиотека. Опитвате се да превърнете тази постройка в нещо към този момент четвърти мандат. Нима вие и вашите специалисти не знаете, че постройката на Второ главно учебно заведение е гредоред и няма по какъв начин да издържи механически натоварването да бъде превърнато в библиотека? Сградата няма санитарни пространства, а съществуващите следва да се разрушат и да се преоборудват. Освен това тя е монумент на културата от локално значение и всичко това става с разрешението на Министерство на културата.
Какво е нашето предложение? Бившият дърводелски колеж може да бъде употребен за основаването на такава библиотека: постройката е в централната част на града, красива е и има двор за игра на децата. Ще работим още за възобновяване и модернизиране на материалната база на учебните заведения и детските градини, с цел да се трансфорат те в обичаните места на нашите деца – с благоприятни условия за доста интензивности. Ще модернизираме процеса на образование в учебните заведения. Вярваме, че всеки лев, вложен в обучение, е най-смислената инвестиция.
Господин Паунов, Кюстендил се дави в безводие, а вие заявявате в предизборната си акция, че занапред ще борите това безводие. Къде бяхте 16 години, господин Паунов? Обещахте, че ще отървете кюстендилци от геноцида на „ Кюстендилска вода “. Но дали не би трябвало „ Кюстендилска вода “ да бъде отървана от вашия геноцид, откакто 16 години няма никакви вложения във водната инфраструктура на общината?
Какво предлагаме ние? Още първия ден след изборите ще стартираме приоритизирането на проблемите по обитаеми места и ще стартираме незабавна работата по тяхното премахване, тъй че да осигурим непрестанен достъп до чиста питейна вода на жителите на всяко едно обитаемо място в Общината.
Господин Паунов, седмица преди изборите си направихте избирателен пиар, откривайки сепариращата апаратура край Радловци. Как обаче ще обясните, че макар че единствено през последната година Общината е санкционирана с над 90 хиляди лева, все още камиони на общината изхвърлят отпадък на нерегламентираното бунище край Радловци? Защо общината изхвърля отпадък на сметището край Радловци, господин Паунов?
Какво предлагаме ние? С екипа ми ще работим за дефинитивно затваряне и рекултивиране на в този момент съществуващото бунище в с. Радловци, както и за предпочитано стартиране в употреба на системата за събиране и превозване на смесени битови боклуци. Програмата ни планува още дейни дейности за ускорено създаване на уреди за събиране на боклуци, както и предварителна защита от основаването на нерегламентирани сметища.
Господин Паунов, кюстендилци започнаха новата 2023 година с нараснали локални налози и такси – като такса боклук скочи 7-8 пъти за дребните обитаеми места и три пъти – за града. Увеличихте налозите на Кюстендилци, а промени ли се сметоизвозването? По време на срещите ни жителите на селата ни описват, че боклукът се извозва един път на 2 седмици, а в някои села – даже един път на месец.
Какво предлагаме ние? Решението е просто – правене на естествен график за сметосъбиране и сметоизвозване. Ние ще създадем това още първия ден преди изборите.
Господин Паунов, а по какъв начин ще обясните на работещите в общинската администрация, че през 2023 година те вземат близка до минималната заплата, а както излиза наяве от Доклад от Комисия за определяне и надзор на финансовото положение на Общината от 2012 година, имате подписани контракти за 2007 година, 2010 година и 2011 година, по които плащате по 2000 лева месечно на обществения антрополог Харалан Александров, с цел да ви съветва? Т.е. не ги плащате вие, общината ги заплаща, всички ние ги плащаме.
Какво предлагаме ние? Ще се борим за това чиновниците на общинската администрация и общинските сдружения да получават почтено заплащане. Една от първите ни задания е да ги освободим администрацията от страха – няма да вършим „ чистки “ на политическа или персонална основа, ще оценяваме хората по резултата от тяхната работа.
Господин Паунов, по време на срещите ми с жители през миналия месец, говорейки си за опазването на здравето, един от най-честите въпроси, които хората задаваха, бе: „ Какво става с някогашния партиен дом? “. Бяха изтеглени 13 млн. лева заем, с цел да го превърнете в рехабилитационен център, само че сега това място стои празно. 13 млн. заем, който плащаме ние, данъкоплатците. Господин Паунов, за какво всяка зима обектът се отоплява, още веднъж от нашите пари, а стои празен? Докога? А знаете ли по какъв начин назовават хората тази постройка? Паметник на безхаберието на Паунов – тъй като тя е 100% разход, голям пасив, който стои неосъществен.
Какво предлагаме ние? Ще се грижим за общинската благосъстоятелност като грижовни стопани. Няма да я разпродаваме или оставяме да тъне в съсипия. Що се отнася до бранш „ Здравеопазване “, ще работим интензивно за обезпечаване на положителни условия за работа и съответно заплащане на медицинските чиновници, работещи в кюстендилската болница, както и за възстановяване на материалната база на здравните заведения. Ще работим още за привличането на нови квалифицирани медицински фрагменти и ангажиране на водещи експерти в медицината, които да съветват жителите, както и да образоват кюстендилските лекари и медицински чиновници.
Господин Паунов, идва ред и на спорта в Кюстендил. Ремонтирахте за над 3 млн. лева стадион „ Осогово “ и три години по-късно изолацията на стадиона падна, а положението на залите в стадиона е все същото. Присъствахте на страхотното съревнование по художествена гимнастика “РайнаАфионлиева ” през месец октомври т.г., а разговаряхте ли с родителите на децата, които участваха в това съревнование? Знаете ли какво споделяха те: „ Срамуваме се от залите, от старите уреди, от мръсните коридори и тоалетни “. Знаете ли, че родителите сами чистиха тоалетните преди надпреварата?
Какво предлагаме ние? Аз и екипа ми ще работим за Кюстендил, в който децата ни имат отлични условия да спортуват. Ще работим за реорганизация на съществуващата лекоатлетическа писта на стадион „ Осогово “ и възстановяване на материалната база на спортния комплекс, както и за цялостна реорганизация на стадион „ Странджата “.
Господин Паунов, а за какво културно-историческото завещание в града ни не се поддържа? Защо се сетихте седмица преди изборите да започнете почистването на разкопките в парк „ Галерия “?
Какво предлагаме ние? Ще разпространяваме и съхраним културно-историческото завещание на Общината и ще развием цитадела „ Хисарлъка “ като водещ туристически обект. Освен това ще изготвим стратегия за одобряване на Кюстендил като фестивален и културен център. Ще обогатим културния календар в Общината, като организираме събития, концерти, театрални постановки. Ще работим по привличането на вложители за създаване на културни и спортни мероприятия.
Господин Паунов, още веднъж по време на предизборната акция заявихте в едно от телевизионните си участия, че Кюстендил се е утвърдил като водещ антикорупционен център. Индексът на локална система за честност за 2022 година обаче отрежда на Кюстендил 19-то място в класацията и показва: пропуски по отношение на отчетността на общинската администрация, нужда от по-интензивно привличане на вложения, липса на информация по отношение на реда за включване на бизнеса в публични разисквания, недостиг на информация по отношение на реализирания надзор върху реализатори на контракти по планове на общината, в това число и публични поръчки, недостиг по отношение на прозрачността в работата на общинските съветници и още.
Какво предлагаме ние, с цел да променим равнището на бистрота и отчетност в работата на Община Кюстендил? Ще публикуваме документи за всеки лев, изхарчен от Общината или от общинските сдружения. Ще подобрим разговора на Общината с жителите и бизнеса. Ще пожелаваме наличието на общинските съветници от всяка една от показаните групи в комисиите по търгове, състезания и публични поръчки. Ще създадем работещ уебсайт на Община Кюстендил, който дава настояща и елементарно налична информация. Ще работим интензивно с представителите на медиите за възстановяване на информираността на жителите. И не на последно място - ще сме покрай хората, а кметът ще има действително приемно време за жителите.
Господин Паунов, извънредно забавно е да слуша човек проекти и обещания от актуалните стопани на общината. Но нямам пояснение за едно: по какъв начин по този начин не стигнаха 16 години, с цел да извършите досегашните си обещания? И за какво в този момент да ви повярваме?
Скъпи съграждани, а в този момент се обръщам с въпрос към вас. Вярвате ли на господин Паунов и хората от общинския съвет, че този път нещо ще е по-различно? Искате ли безвремието в Кюстендил да продължи още 4 години? Аз не желая. Защото още четири години ръководство на господин Паунов ще бъдат пагубни за града ни.
Затова излезте и гласувайте на изборите в неделя – без боязън и по съвест. Защото гласуването ще ни даде опция да се преборим това безвремие да спре. Кюстендил има потребност да бъде ръководен от хора, които го обичат, от добър тим, от способени хора, които имат воля да решат насъбраните проблеми. А ние сме тъкмо такива. Това, което ви предлагам аз, не е знамение. Предлагам ви просто общината да проработи по този начин, както би трябвало. С мисъл за вас, с мисъл за всеки един от вас. И помнете, че ключът към смяната на Кюстендил е във вашите ръце. Излезте и гласувайте на изборите в неделя! С номер 66!

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

Купуванетооо
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР