Уважаеми потребители, Поздравявам Ви по случай Световния ден на потребителите!На

...
Уважаеми потребители, Поздравявам Ви по случай Световния ден на потребителите!На
Коментари Харесай

Стоил Алипиев: КЗП ще продължи да бъде партньор на потребителите в България

" Уважаеми консуматори, Поздравявам Ви по случай Световния ден на потребителите!
На днешния ден за първи път са дефинирани главните права на потребителите, а датата става значима в международен мащаб ".

С тези думи ръководителят на КЗП Стоил Алипиев поздравява потребителите във връзка Световния ден на потребителите.

" В актуалните условия на разрастваща се стопанска система, глобализация и свободно придвижване на артикули и услуги, смисъла на отбраната правата на потребителите добива все по-мащабни измерения. С разширението на нормативната база и контролните органи, потребителите в България, като страна членка на Европейския съюз, получават от ден на ден права - право на обучение по въпроси, отнасящи се до отбраната им, право на не подвеждаща реклама, право дефектните артикули да бъдат заменяни, право на контракти без неравноправни клаузи, право за връщане на артикули, право на безвъзмездна помощ от Европейските потребителски центрове за проблеми с търговци в чужбина, правото на сдружаване.

Една от главните задания на Комисията като съществена организация за отбрана на тези права е да продължи да укрепва потребителската позиция в икономическия и публичния живот. КЗП ще продължи да поддържа жителите по този начин, че пазарът да работи и в техен интерес. Ще работим за възстановяване на съдействието и координацията сред всички заинтригувани страни, имащи отношение към отбраната на правата на потребителите. Ще продължим да бъдем взискателни към търговците и техните оферти.

Припомняме Ви, че КЗП прави инспекции освен по сигнали, само че и по разнообразни други мотиви. През 2023 година успяхме да увеличим приходите от контролна активност съвсем двойно по отношение на миналата година. Наложените наказания по направление отбрана на икономическите ползи на потребителите са в размер на 8 490 750 лв.. За съпоставяне регистрираната сума през 2022 г е 1 344 060 лв..

Екипът на КЗП ще продължи да бъде Ваш сътрудник и ще търси всички вероятни способи за решение на разногласия, които Ви засягат. Ще пазиме правото Ви на сигурност, на информация, на избор, както и правото да бъдете чути ", написа още Алипиев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР