Уважаеми читатели, днес ще ви занимавам с дреболии. Не с

...
Уважаеми читатели, днес ще ви занимавам с дреболии. Не с
Коментари Харесай

За дребните пари и дребните души

Уважаеми читатели, през днешния ден ще ви занимавам с дреболии. Не с кулинарни дреболии, а с финансови. А дали са дреболии ще решите вие. Познахте - ще обмислям за така наречен безотчетни пари на депутатите, за които при започване на всеки парламент има диспути, а след това настава цялостна тишина.

Още първоначално желая да възобновя предлагането, което върша от 10 години насам - да повеждам гратис счетоводството на безотчетните пари на 10-ина депутати против правото всеки месец да го обявявам във фейсбук. Сериозен съм, пък и ще се намирам на работа.

Колко и защо са така наречен безотчетни пари на депутатите и по какъв начин се харчат?

Колко са? Сумата сега е към 3400 лв. и е 2/3 от главната заплата на депутата. Тя пък е три пъти по-голяма от междинната заплата в обществения бранш. Ако ви е по-лесно тия безотчетни пари са две междинни заплати в обществения бранш. Много или малко са тия пари? Според мен по никакъв начин не са малко. Това са 5.23 минимални заплати от по 650 лв.. Такава заплата вземат към 750 хиляди работещи в китната ни родина. За една година безотчетните пари са 40 800, а за цялостен мандат над 163 000 лв.. Малко ли ви се виждат?

За какво са тези пари? От Народното събрание напоително ни изясняват, че с тези пари депутатът би трябвало да провежда и финансира своята активност - да си наеме сътрудници, да си заплаща разноските в изборните региони, да заплаща бензин и таксита, да заплаща съвещания от по-умни хора, да си направи абонамент за медии. Може би да си заплаща кабелната телевизия и интернета в офиса, да си купува книги и други По всяка възможност може да заплати обяд или вечеря, в случай че реши, че това е от изгода за неговата работа. Може вероятно да заплати и на медия, в случай че желае да каже нещо доста значимо. Сигурно има и други присъщи разноски, както се споделя.

Как се харчат? В правилниците на последните парламенти има текстове, че

тези пари минават през парламентарните групи и те се грижат за транспарантното им харчене.

Ето какво написа в Правилника на Народното събрание: - " Чл. 11. (Изм. - Дъждовни води, бр. 36 от 2021 година, в действие от 01.05.2021 г.) Сумата се дава на парламентарните групи и на народните представители, нечленуващи в парламентарна група. Парламентарните групи дефинират метода на разпределението на средствата, отчитането и контрола. Народните представители, проведени в парламентарни групи, и народните представители, нечленуващи в парламентарна група, афишират на всеки три месеца на страницата на Народното събрание в интернет информация за изразходваните средства, като се показват и получателите на средствата (собствено и фамилно име или наименование). Допълнителните разноски се таксуват по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане. "

При търсене в уеб страницата на Народно събрание по фразата " Информация за изразходвани средства " излизат над 3000 материала защо ли не. Най-близо до хипотетичната информация по какъв начин се харчат безотчетните пари за активност е да вземем за пример заглавието

На този линк, обаче, за разлика от другите линкове излиза информация за контактите на Народното събрание и че този интернет портал е построен по план номер еди кой си и т. н. Същото излиза и когато става въпрос за друга парламентарна група. Така че

какъв брой е харчил депутатът Х за офис в изборния си регион, за помощник, за книги и експертизи си остава дълбока загадка.

Поне за мен. Доколкото помня и изявленията в медиите сходна информация не е споделяна. Да не приказваме да е систематизирана и оценена. Тук там се прокрадва, че някой назначил за помощник родственик или човек със противоречива известност.

И по този начин. От прочетеното до тук излиза наяве, че така наречен безотчетни пари превъзходно се покриват от един счетоводен инструмент, дори инструментче, познато на всеки селски счетоводител. Нарича се длъжностен задатък. А на британски език се назовава Petty cash (Дребни пари или пари за дребни разходи). Това го споделям за възпитаниците на Харвард и Оксфорд, щото може да не знаят още българските счетоводни мурафети.

Най-популярните служебни задатъци са за идна командировка - вземаш 100 кинта, спиш за 40 лв., билети за влака 40 лв., ястие (т. нар. дневни) два дни по 10 лв. и готово. Като се върнеш отчиташ на касата фактурата от хотела и билетите. Дневните ти се поставят за ястие и пиянство, без значение дали си ял или единствено си пил. Всеки самичък си преценя(ва). Същата процедура се ползва и в случай че правиш разнородни по темперамент разноски като тези разказани нагоре, за които депутатите получават по 3400 лв. на месец.

Авторът на тази статийка се сблъска с тази счетоводна магия едвам на 17 години, когато работеше като екскурзовод на БМТ " Орбита " и постоянно вземаше и отчиташе служебни задатъци. После като служител и най-после като съветник постоянно ходеше с доста пари в джобовете и след това ги описваше в всякакви таблички - първо на хартия в така наречен касова книга, а в последно време в компютър, че и на непознати езици.

Как е по света? Членовете на екипи на Организация на обединените нации, Европейски Съюз, ОССЕ и други организации, които работят на изнесени позиции или имат известна самостоятелност, получават така наречен Petty Cach.

В брой на пачки, по кредитна/дебитна карта или по сметка. Подписват се за тях и преди да ги отчетат, не си получават дори дневните в цялостен размер, да не приказваме за заплати и възнаграждения. Получават и две странички директива за харчене - защо може и защо не може да се харчи и по какъв начин да се регистрират парите. Получават и един екселски файл, авансово програмиран да пресмята приход/разход и да разпечатва страници на А4. В края на работата отиват при касиера с разпечатаните таблички, дават му флашката със същия файл с попълнена табличка и чакат. Касиерът преглежда всяко листче от досието с разходно-оправдателните документи. Те се лепят на остарели листове А4 и всеки документ си има номер, под който попада в екселската табличка. Всяко листче се гледа под лупа, както се споделя! Независимо дали е фактура, касова записка или ваучер, подписан от локалния гумаджия, че ви е залепил гумата в джунглата по контрактуваната устно цена.

Може да ви е смешно, само че в случай че си купите локалната преса, откакто я прочетете, би трябвало да изрежете " главата " на вестника с датата и цената, да я залепите на лист А4 и като залепите десетина такива отрязъци, да номерирате листа и да го опишете в екселската табличка, в случай че е характерен разход и ви е разрешено да си купувате вестници със служебни пари. След като вие си тръгнете, счетоводителят сканира всеки лист от вашата директория с фактури, отрязъци, ваучери и каквото там има. И когато той се регистрира в Организация на обединените нации, Европейски Съюз, или където там работи, предава досиетата с хартиите и диска със сканираните страници. Така и след 10-15 години може да бъде открито къде, да вземем за пример сте спукали гума, какъв брой сте платили и какви тъкмо вестници сте чели в Майдугури, Ал Джанина, Ебони, Магбурака, Джанакпур или Мзимба, да речем.

Горното изложение може да ви се вижда дребнаво или малко налудничаво.

Но счетоводителите са съществени хора и ви карат да върнете до стотинка остатъка от този Petty Cash,

без значение дали сте го получили в долари, донги, найри, квачи, рупии или каквото там сте харчили. Понякога парите не са по никакъв начин дребни, в случай че би трябвало да храните два лакоми джипа, да плащате на преводач, двама водачи, от време на време защита, офис и други

И в умозаключение: Депутатите би трябвало да схванат, че са в Народното събрание да работят и в този смисъл да се подчиняват на общите правила, които са в действие държавната администрация. Като се почне от работното време, метода на възнаграждение, разпоредбите за командировки, отпуски, доклад на предоставените средства и други

Всякакво отклоняване от тези правила е незаслужена привилегия. И тя се заплаща от някого. Като се почне от дългите ваканции по Коледа и Великден, мине се през дългите отпуски и се стигне до разхитителното прилагане на парламентарния гараж с над 100 коли. На тях през 2019-аа и след това през 2020-а някои депутати бяха обиколили Земята с по над 50 хиляди километра на година. Да се чуди човек изборните им региони имат ли регионални шефове и друга администрация или депутатите персонално ги ръководят. Привилегия са и бусчетата, с които някои депутати вървят на работа от парламентарните си квартири. Даскалите и докторите имат ли бусчета до учебните заведения и лечебните заведения?

Та такива размишления разсъни у мен петъчният спор за парламентарния устав и за " дребните " безотчетни пари, уважаеми читатели. А дали парите са дребни или душите на някои народни представители, решете сами. Нали в този момент е съвременно всеки самичък да си преценя(ва).

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР