УВАЖАЕМИ АКАДЕМИК ДЕНКОВ, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в

...
УВАЖАЕМИ АКАДЕМИК ДЕНКОВ,
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в
Коментари Харесай

АИКБ с призив до новото правителство да не одобрява план-приема

УВАЖАЕМИ АКАДЕМИК ДЕНКОВ,

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в качеството си на представителна на национално ниво работодателска организация постоянно е измежду най-активните обществени сътрудници във връзка с политиките, свързани със системата на образованието. В началото на актуалната година още веднъж се включихме в процеса на установяване на държавния план-прием за образование на студенти и докторанти, като обобщихме предложенията, дадени от членовете на АИКБ. В рамките на процедурата по публично разискване на плана на Решение ни направи усещане, че е налице смяна на водената досега политика в региона на висшето обучение. Предвид показване на ДПП по висши учебни заведения, а не систематизирано, беше мъчно да се реши степента, в която са направени обилни промени по обособените професионални посоки. Отделно, самият отчет за ДПП показва толкоз систематизирани цифри, че мъчно може да се открои фрапантното отклоняване от досегашните трендове, в това число и от водената от Вас политика в качеството Ви на някогашен министър на образованието.

За страдание, след по-подробно запознаване с показания план АИКБ установи, че квалифицираното решение за ДПП опонира изцяло на показаните потребности на пазара на труда, което е в контраст и в нарушаване на Стратегията за развиване на висшето обучение в Република България за интервала 2021 - 2030 година, Цел 3, която е ориентирана към „ Изграждане на устойчива и ефикасна връзка сред висшите учебни заведения и пазара на труда и реализиране на динамично сходство сред търсенето и предлагането на експерти с висше обучение ". Само напомням, че като позитивен факт при подготовката на тактиката беше изтъкнато, че „ значително бяха изменени изискванията и редът за установяване на субсидирания от страната банкет, като беше понижен приемът в ПН, броят на студентите, в които беше повишен непропорционално по отношение на развиването на цялата система и пазара на труда ".

В сегашния план на ДПП се предлага нарастване на приема по ПН " Психология " с близо 44%, " Обществени връзки " - с 23 %, " Икономика " с близо 13 %, а за едно от най-нетърсените от работодателите ПН " Администрация и ръководство " с близо 34%. Това е направено за сметка на понижение на ДПП по значими за бъдещото развие на стопанската система ни ПН като „ Математика ", „ Информатика и компютърни науки ", „ Здравни грижи " и други.

В момента България продължава да изпитва изострен дефицит на медицински сестри и медицински обслужващ личен състав, липсват добре готови инженерни фрагменти, които да заемат местата на от ден на ден влизащите в пенсионна възраст служащи и чиновници, съгласно оповестените резултати по DESI за съществуване на развита цифрова стопанска система, България е на предпоследно място в Европа с най-ниски резултати, нареждаща се до Румъния и Гърция. България мъчно може да способства за реализиране на заложените цели Европейски Съюз да разполага с 20 милиона ИКТ експерти до 2030 година, представляващи към 10% от общата претовареност, в случай че сега българските ИКТ експерти са едвам 4,5 %.

С оферти ДПП още веднъж сме очевидци по какъв начин „ модерните " и неизискващи толкоз старания и учене специалности надвишават броя на тези, които могат да обезпечат качествена и устойчива претовареност. С сегашния ДПП ще бъдат готови фрагменти, които ще заемат места за лица със приблизително обучение.

Всичко, което беше реализирано с предходните екипи на МОН, в това число и с представлявания от Вас, единствено за година беше и продължава да се връща в изходната точка, от която тръгнахме. Не бива да се пропуща и фактът, че в границите на година обществените сътрудници имахме безмълвен отвод за разговор с Министерство на образованието и науката, не беше призован нито един път Общественият съвет за развиване на висшето обучение в Република България, нито даже Консултативният съвет по професионално обучение и образование, макар настояванията ни както посредством писма, по този начин и в границите на разнообразни конгреси.

АИКБ смята, че в този тип препоръчаният Проект на Решение на Министерския съвет за одобряване броя на одобряваните за образование студенти и докторанти във висшите учебни заведения и научните организации на Република България през образователната 2023-2024 година не следва да бъде признат и е належащо да бъде ревизиран в сходство с дадените оферти в границите на съгласувателната процедура и при съблюдаване на заложените в Стратегията насоки и цели.

Същевременно все още има подписани едвам 30 контракта сред студенти и работодатели по осъществяване на признатата Наредба за изискванията и реда за обезпечаване на заплащането на разноските за образование на студенти със подписани контракти с шеф и то точно по специалности от ПН, по които сега се прави понижение - като „ Дигитални и индустриални технологии ", „ Компютъризирани технологии в машиностроенето ", „ Мехатроника ", „ Медицинска сестра " и други В тази тенденция можем да обсъдим и съответни начинания за поощряване присъединяване на студентите.

Актуализирането и надграждането на Националната карта за висше обучение също остава отворена тематика, по която не бяха подхванати никакви съответни дейности макар дадените оферти.
Силно се надяваме, че новото управление на МОН, както и персонално Вие, ще се ангажирате за възобновяване на стартиралите промени в региона на висшето обучение, с цел да можем да осъществим заложените цели в редица стратегически документи, да спазим закона и подзаконовите нормативни уредби и да подновим разговора за възобновяване и продължение на политиките, които провеждахте предходните години, в това число със съдействието на обществените сътрудници.

От името на АИКБ бих желал да Ви уверя, че можете да разчитате на цялостна поддръжка за незабавно привикване на посочени препоръки и разискване на нужните промени във висшето обучение, като същата подготвеност показваме и във връзка с междинното професионално обучение.

С УВАЖЕНИЕ,

ВАСИЛ ВЕЛЕВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА АСОЦИАЦИЯ НА ИНДУСТРИАЛНИЯ КАПИТАЛ В БЪЛГАРИЯ

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР