Утвърденият в клиничната практика GLP-1 агонист семаглутид – Оземпик, вече

...
Утвърденият в клиничната практика GLP-1 агонист семаглутид – Оземпик, вече
Коментари Харесай

EMA одобри Оземпик и за деца над 12 г. със затлъстяване

Утвърденият в клиничната процедура GLP-1 агонист семаглутид – Оземпик, към този момент е позволен от ЕMA за приложение при деца над 12-годишна възраст със затлъстяване, заяви пресслужбата на лекарствения регулатор.

Решението е взето от Комитета по лекарствени артикули в хуманната медицина (CHMP), който е дал позитивно мнение за разширение на индикациите на продукта и включването на лица от тази възрастова група за понижаване на телесното тегло.

Семаглутид е прочут като антидиабетно средство и е на пазара под името Ozempic от 2018 година, а тази година се появява и под името Wegovy.

Преди месеци Американската академия по педиатрия също предложи използването на медикаменти за намаляване при деца на възраст над 12 години, след утвърждението на Администрацията по храните и медикаментите (FDA) на Съединени американски щати през декември на лекарството за тази популация.

Лекарственият артикул е показан като допълнение към нискокалорична диета и режим с нараснала физическа интензивност за управление на тежестта, в това число за понижаване на тегло и поддържане на тежестта, при възрастни с първичен показател на телесната маса (ИТМ) над 30 – затлъстяване или над 27 – наднормено тегло, при съществуване на най-малко едно обвързвано с тежестта съпътстващо заболяване, като дисгликемия (предиабет или захарен диабет вид 2), хипертония, дислипидемия, обструктивна сънна апнея или сърдечносъдово заболяване.

Семаглутид е аналог на GLP-1 с 94% степен на хомоложност по отношение на човешкия GLP-1. Той работи като GLP-1 рецепторен агонист, който селективно се свързва към GLP-1 рецептора, прицелен за естествения GLP-1, и го задейства, разясняват специалисти.

Той е физиологичен регулатор на апетита и приема на калории, като GLP-1 рецепторът участва в няколко области на мозъка, участващи в регулирането на апетита. Семаглутид има директно въздействие върху области от мозъка, участващи в хомеостатичната регулация на приема на храна, протичаща в хипоталамуса и мозъчния дънер. Семаглутид може да повлияе върху системата за заплащане посредством директни и индиректни резултати в мозъчни области, включващи септума, таламуса и амигдалата, допълват те.

Клиничните изследвания демонстрират, че семаглутид понижава енергийния банкет, усилва възприятието на задоволеност, чувството за цялостен корем и надзор на храненето, понижава възприятието на апетит, както и честотата и интензитета на непреодолимото предпочитание за хранене.

Освен това, семаглутид понижава желанието за храни с високо наличие на мазнини. Той повлиява хомеостатичната система и системата за заплащане и по този начин контролира приема на калории, апетита, възнаграждението и избора на храна.

В голям брой клинични изследвания медикаментът намалява кръвната захар по глюкозозависим механизъм, като подтиква секрецията на инсулин и понижава секрецията на глюкагон при висока кръвна захар.

Механизмът на намаление на кръвната захар включва и леко закъснение на изпразването на стомашното съдържимо в ранната постпрандиална фаза. При хипогликемия семаглутид понижава секрецията на инсулин и не понижава секрецията на глюкагон. GLP-1 рецепторите са експресирани и в сърцето, съдовете, имунната система и бъбреците. В клинични изследвания семаглутид има удобен резултат върху плазмените липиди, намалява систолното кръвно налягане и понижава степента на възпалението. Освен това, проучванията върху животни демонстрират, че препаратът забавя развиването на атеросклероза и има противовъзпалително деяние в сърдечносъдовата система.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР