Утре започват плейофите в Първа лига с мачове от групата

...
Утре започват плейофите в Първа лига с мачове от групата
Коментари Харесай

Кой с какви шансове влиза в плейофите

Утре стартират плейофите в Първа лига с мачове от групата за оставане в елита. Елитът беше разграничен на три – първата шестица, която ще дефинира първенеца и един или два тима, които ще играят в евротурнирите. Един от тимовете ще се класира за бараж за Европа против приключилия на седмо място в групата от 7-мо до 10-то място. Отборите заели от 11-то до 16-то място ще се борят за оставането си в елита.
Прочетете още
Борбата за купата

Може би най-важното е, че към момента битката за купата е жива. Лудогорец води с точка на ЦСКА и има несъмнено по-голямо преимущество, тъй като директният мач сред двата отбора ще е в Разград. ЦСКА пропусна шанса да завоюва постоянния сезон и остана на второто място. Мачът в Разград ще се играе на 20 или 21 май и е доста евентуално точно той да дефинира първенеца.

Битката за евротурнирите

Третият ЦСКА 1948 има доста огромни шансове да затвърди мястото си, тъй като 5 кръга преди края е с 5 точки пред четвъртия Левски. Тимът играе и край за Купата на България и в случай че го завоюва ще си обезпечи директна квота за евротурнирите. Дори и да не го направи в случай че остане на 3-то място тимът на Тодор Янчев също ще играе в Европа, само че би трябвало да се надява през днешния ден Черно море да не победи Лудогорец в полуфинала за Купата. Най-интересно е борбата за 4-то място, което е доста евентуално да даде място за бараж за Европа в случай че финалът за Купата е Лудогорец – ЦСКА 1948. В него са забъркани три тима – Левски, Черно море и Локомотив Пловдив, а разликата сред тях е едвам 4 точки. Левски води с една пред Черно море и 4 пред Локомотив Пловдив.

Ако обаче през днешния ден Черно море направи изненада и отстрани Лудогорец в Разград в полуфинала реванш в шампионата то тогава пластовете може да се разместят съществено. Шампионите завоюваха с 2:1 във Варна, само че в случай че бъдат отстранени през днешния ден и Черно море доближи до финала, а по-късно варненци завоюват трофея против ЦСКА 1948, 4-то място няма да дава нищо, а третия ще играе бараж за влизане в евротурнирите. 

Седмото място 

Заелият 3-то или 4-то място ще играе бараж за класиране в евротурнирите против 7-ия, който на този стадий е Славия. “Белите ” са и с преимущество от 5 точки пред 8-ия Арда, а тимът от Кърджали ще се надява на неточности на Славия, с цел да заеме седмата позиция. Другите тимове в групата Локомотив София и Ботев Пловдив доиграват сезона. Двата отбора нямат никакви шансове за 7-то място и изостават надлежно на 11 и 17 точки.

Битката за оцеляване

Най-интересно е в битката за оцеляване, тъй като всички тимове в групата са забъркани. Разликата сред 11-ия и 15-ия е едвам 6 точки. В момента Ботев Враца е най-близо до спасението с 28 точки на 11-то място, а Берое е 12-ти с 27 точки. Пирин излезе от рисковата зона тъкмо преди плейофите и е с 24 точки. Хебър е 14-ти с 23 точки и сега е на мястото, което дава бараж за оставане против третия от Втора лига. В рисковата зона са Септември София с 22 точки, а на последното място е Спартак Варна със 17 точки и тимът е с най-малки шансове за оцеляване при оставащи 5 кръга до края на сезона.

Хубавата вест преди плейофите е, че от всички 16 тима действително единствено два доиграват сезона, а останалите се борят за нещо. Това е необичайност в последните години, откогато бяха въведени плейофите, тъй като много постоянно се случваше най-малко по 5-6 тима да не играят за нищо до края на сезона, когато стартират плейофите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР