Утре вечер, 16 ноември, от 19:00 часа наше време България

...
Утре вечер, 16 ноември, от 19:00 часа наше време България
Коментари Харесай

БФС не спира да ни изненадва дори след 18 години управление

Утре вечер, 16 ноември, от 19:00 часа наше време България ще посрещне Унгария в европейска подготовка на Националния стадион „ Васил Левски “ при закрити врата. Да, това е окончателният тип на срещата с „ маджарите “, откакто през последните десетина дни дуелът сред двата национални тима бе подхвърлян непрестанно наляво и надясно из страната ни. От София, през Пловдив и Кърджали, обиколката завърши в последна сметка още веднъж в столицата. Толкова доста премеждия, обрати, драми, а от Българския футболен съюз за следващ път потвърдиха, че могат да изненадат обществеността даже след 18 години отпред на родния футбол.

Всички „ беди “ започнаха в действителност от оповестените проекти за митинги против управлението на централата по време на срещата с унгарците. От уредниците разгласиха образно скица с позиционирането на футболните ентусиасти на разнообразни клубове по трибуните – митинг, който при всички случаи бе плануван като кротичък. Не по този начин обаче разтълкуваха нещата от „ Бояна “ – на 6 ноември, след рекомендация от Европейската централа (УЕФА), мачът сред България и Унгария бе изместен за първи път в Пловдив, без аудитория, а хазаин на дуела щеше да бъде стадион „ Христо Ботев “.

Три дни по-късно излезе информация от строителната компания, отговаряща за „ Колежа “, че провеждането на срещи на стадиона в интервала 13-20 ноември е непрепоръчително заради монтажни действия на тежки детайли от козирката на оборудването. Последваха нападки сред строителя на „ Христо Ботев “ Илиян Филипов и зам.-изпълнителния шеф на БФС Христо Запрянов – Филипов твърдеше, че пловдивските Ботев и Локомотив са застрашени с лишаване на лицензите, до момента в който за Запрянов отхвърляше и обвиняваше Филипов във възпрепятстване провеждането на дуела под тепетата. В последна сметка, на 13 ноември Община Пловдив разгласи, че мач сред България и Унгария на „ Колежа “ няма да има.

Междувременно, президентът на БФС Борислав Михайлов даде изявление, в което приказва за заплахата при непровеждане на срещата с унгарците, българският футбол на процедура да изчезне. „ Едно такова неотдаване на стадион е като отвод от образуване на спортно съревнование, което значи, че страната не е помогнала на федерацията да си провежда мача, което значи интервенция, което значи изключване от УЕФА. Не приказваме единствено за отнемане на тимовете от присъединяване в европейските шампионати, тук приказваме за блокиране в границите на много дълъг интервал на целия футбол в България. Това е немислимо, няма аргументи да се случи това, това би било безспорна злополука “, сподели някогашният вратар на националния тим и Левски – изявление, за което той не пое никаква отговорност.

След като опитът дуелът да се играе в Пловдив се сгромоляса, от БФС потърсиха вид с изиграване на мача в Кърджали. „ Арена Арда “, домът на локалния отбор, бе подготвен за приемане на евроквалификацията, по думите на новоизбрания кмет Ерол Мюмюн, който съобщи по Дарик, че срещата „ на 99% ще се играе в Кърджали “. Нормалният човек би очаквал това да значи малко или доста, че дуелът в действителност ще се изиграе в Южна България, само че не би. И Кърджали скоропостижно отпадна от сметките, откакто стана ясно, че по устав гостуващият състав не може да пътува на повече от 90 минути от летище – и тук сметката на БФС не излезе.

В последна сметка, след толкоз доста обрати, стигнахме до краен вид два дни преди мача – един, в случай че сметнем, че през днешния ден стана ясно, че срещата ще бъде без аудитория, откакто подадената от юриста по спортно право Георги Градев тъжба до съда в Лозана не бе почетена. България против Унгария на 16 ноември от 19:00 часа наше време на „ Васил Левски “ пред празни трибуни. Почти целият първичен вид на дуела остана, като се изключи часа, който авансово бе разгласен за 21:45, само че преместен по-рано по избор на унгарците поради бързото им прибиране след мача, както и обстоятелството, че на трибуните няма да има почитатели.

Липсата на аудитория на стадиона провокира съществено възмущение у редица министри и други политически фигури, измежду които спортният министър Димитър Илиев, министър председателят Николай Денков и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. И тримата порицаха решението за осъществяване на дуела при закрити врата – по този начин недоволството към БФС бе изразено и на равнище страна, откакто към този момент за мнозина бяха ясни недоволството на почитатели, съпротива на управлението, както и други футболни деятели. Протест против БФС се готвеше в началото в София, щеше да има подобен в Пловдив и в Кърджали, като в последна сметка ще се организира преди срещата с Унгария в четвъртък от 17:00 часа, при нова скица на позициониране на ентусиастите – откъм Сектор Б по бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " ще са позиционирани почитателите на Левски, откъм Сектор Г - тези на ЦСКА, а на ул. " Генерал Гурко " - последователите на останалите тимове. Поканени бяха и маджарски последователи, които ще пътуват до България. От Столична дирекция на вътрешните работи приканиха за кротичък митинг на специфичен брифинг по-рано денем, като разкриха, че уредник на митинга е столичен клуб – това до известна степен няма такова значение, поради обстоятелството, че концепцията на протестните дейности е да се показва образно обединяването на ентусиастите и клубовете против настоящето управление на БФС.

Обръщайки внимание на унгарската страна, която сходно на местоположението на стадиона бе дословна размятана от град в град единствено два дни преди планувания час за дуела, негодуванието бе най-ярко изразено в позицията на локалната федерация, която си направи труда да разгласи къде ще се играе квалификацията преди родната централа, която бе много сбита при формалното си изказване, още веднъж акцентирайки с пръст общината в Пловдив. Унгарската федерация разгласява дълго мнение, в което очевидно изрази отчаяние, яд, неодобрение - и с право, от създалата се обстановка. Най-ярко остава следното – „ не можете да организирате даже фамилна почивка, камо ли интернационален мач “. И с това се прочухме по света и то по отрицателна линия.

Всъщност, скандалната неизясненост към това къде ще играят българи и унгарци ни вкара в редица задгранични издания, а шумът бе по-сериозен в сравнение с при отразяването на локалните избори в страната ни, които бяха напълно неотдавна. Всичко това, с цел да се окаже най-сетне, че мачът ще бъде в София, само че без почитатели, тъй като видиш ли „ има сигнали за вероятни вълнения и заплаха за публичния ред “.

Без подозрение, от Българския футболен съюз не стопират да ни изненадват и след 18-годишно ръководство. Този сюжет, тези обрати на ориста са почтени за Холивуд. Борислав Михайлов окачестви опцията да няма мач в Пловдив като евентуална злополука за българския футбол – а дали в действителност благият на всички ни футбол от дълго време не е аварирал? Оцелял, само че ранен, мъчещ се да се оправи, само че невиждащ светлина в тунела? Със сигурност има и хора, които не престават да поддържат Михайлов, Емил Костадинов, Йордан Лечков и останалите в ръководството на БФС.

Има обаче и такива, на които им омръзна да се случват събития като от последните десетина дни. Лоши резултати, непрекъсната промяна на треньори, липса на хрумвания и тактики за развиването на футбола ни, погазване на едно място. България няма да види скоро огромен интернационален конгрес, само че в последните дни видя огромен интернационален позор. Има виновници, които рано или късно ще си понесат следствията. А по отношение на митинга – той цели да потвърди, че има обединяване против настоящето управление. Дали 18 години стигат, други ще си създадат равносметката, само че случилото се напоследък е единствено и само доказателство, че потребността от смяна във футбола ни е крещяща. /БГНЕС

----------------------------------------

Стефан Игнатов, Спортен отдел на БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР