Утре депутатите се разпускатПредсрочният вот ще е най-вероятно на 25

...
Утре депутатите се разпускатПредсрочният вот ще е най-вероятно на 25
Коментари Харесай

Гърция с парламент за 1 ден

Утре депутатите се разпускат
Предсрочният избор ще е най-вероятно на 25 юни

Новоизбраните на вота на 21 май гръцки депутати поставят довечера клетва. Но този състав на Народното събрание ще съществува единствено един ден - на следващия ден той ще бъде разхлабен, с цел да се проведат предварителни парламентарни избори, съобщи БНР.

Те бяха провокирани от решението на премиера Кириакос Мицотакис да върне мандата за сформиране на държавно управление.

Неговата дясноцентристка партия “Нова народна власт ” победи безапелационно на вота с поддръжката на близо 41% от гласоподавателите. Този резултат обаче не є стига за независимо ръководство, по тази причина Мицотакис отхвърли да образува коалиция и разгласи курс към нови избори. Очакванията са на тях “Нова народна власт ” да получи безусловно болшинство в Народното събрание.

След Мицотакис мандатите за държавно управление върнаха и втората и третата мощ в Народното събрание - крайнолявата СИРИЗА на предходния министър председател Алексис Ципрас и социалистите от ПАСОК отпред с Никос Андрулакис.

Утре, откакто Народното събрание бъде разхлабен, президентката Катерина Сакелапорулу би трябвало да разгласи датата, за която насрочва предварителните избори, като най-вероятно те ще се състоят на 25 юни.

Дотогава Гърция ще се ръководи от назначеното от президентката служебно държавно управление отпред с Йоанис Сармас - доскорошен ръководител на Сметната палата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР