Утре, 6 декември, отбелязваме Никулден. Празникът е посветен на свети

...
Утре, 6 декември, отбелязваме Никулден. Празникът е посветен на свети
Коментари Харесай

Ето как ще бъде отбелязан Никулден в Северозапада

Утре, 6 декември, означаваме Никулден. Празникът е отдаден на свети Николай - настойник на водите и пространството сред земята и небето. Патрон на моряците и търговците.
Във Видин тържествената света литургия ще стартира в 9 часа в храм "Св. Николай Чудотворец ". Светилникът-кораб ще бъде разпален в 10:30 часа. Литийно шествие до централния понтон /срещу театъра/ ще тръгне от храм "Св. Николай Чудотворец " в 10:45 часа. раздаването на курбана стартира в 11 часа.
Във Враца с освещаване на рибен курбан за здраве от Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий и благотворителна галерия - базар на шарани, ще бъде маркиран християнският празник и 150 години от построяването на храм „ Св. Николай Мирликийски “, където в 9 часа ще стартира архиерейска света литургия. Тя ще бъде управлявана от Врачанския митрополит Григорий. От 12:00 до 14:00 ч., на пл. „ Христо Ботев”, Община Враца провежда Никулденски курбан за здраве на жителите на града и изложба-базар на пълнени шарани. На базара ще бъдат показани 56 никулденски шарани, като събраните средства от закупените ястия ще бъдат за ремонт на родилно поделение в МБАЛ „ Христо Ботев “ - Враца. Началната цена на приготвената риба е 30 лв.. Над 1500 порции рибен курбан ще бъде раздаден на жителите и гостите на града. Над 200 кг риба -шаран, хек, бяла риба и платика ще бъдат вложени в Никулденския курбан, подготвен от майстор-готвачите от Общинско дружество „ Социални дейности” Враца. В 16:30 часа, на площад "Христо Ботев " ще стартира тържеството във връзка запалването на светлините на градската елха.
В Монтана за Никулден ще бъдат раздадени 200 порции курбан от 12 часа в центъра на града, където е коледният базар.
В Мездра програмата за празника ще стартира в 11:00 ч., когато централният площад „ България “ ще бъде озвучен с тематична музика. Тържеството за Никулден ще започва в 11:30 ч. с осъществявания на тригласен национален хор към НЧ “Колката “- с. Люти брод с началник маестро Кръстьо Стефанов. Поздрав по случай огромния християнски празник ще насочи кметът на Общината Генади Събков. Младите актьори от учебния спектакъл към ОУ “Хр. Ботев “, с живописен началник Тамара Нетева, ще рецитират стихове за Никулден. Отец Георги ще отслужи празничен водосвет за здраве и благополучие, след което на присъстващите на пл. “България “ ще бъдат раздадени 500 порции от празничния рибен курбан.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР