Устойчивото развитие ще бъде фокус на професиите от бъдещето. Такава

...
Устойчивото развитие ще бъде фокус на професиите от бъдещето. Такава
Коментари Харесай

Проф. Матилда Александрова, заместник-ректор на УНСС: Устойчивото развитие ще бъде фокус на професиите от бъдещето

" Устойчивото развиване ще бъде фокус на специалностите от бъдещето ". Такава убеденост изрази заместник-ректорът на УНСС проф. Матилда Александрова в рубриката " Образованието на фокус " на предаването " Човекът на фокус " по Радио " Фокус " .  

Връзката сред междинното професионално обучение и висшето обучение ще бъдат на фокус в идващите минути. Днес доста се веселя да посрещна в нашето студио проф. Матилда Александрова, която е заместник-ректор на УНСС. Здравейте!  

Здравейте на Вас и на вашите слушатели и поздравления за чудесното предаване. Образованието би трябвало да бъде на фокус, образованието би трябвало да бъде във фокуса на публичното внимание, във фокуса на управническите решения. И ние тук през днешния ден ще приказваме за взаимовръзката сред междинното обучение и висшето обучение и по-конкретно -  за един превъзходен план за рационализация на професионалното обучение и образование под егидата на Министерството на образованието и науката. 

Това е план, който е финансиран по Програма " Образование 2021-2027 “, съфинансиран от Европейския съюз. Проект, който цели най-съвременните способи, посредством които могат да се усъвършенства просветителната система. За това и ние ги слагаме на фокус всеки четвъртък в 10.00 часа. Важно е да кажем, че Вие сте също по този начин член на Секторния съвет на уменията " Стопанско ръководство и администрация “. Г-жо Александрова, да разкажем за най-интересните планове на база на професионалното обучение сред УНСС и професионалните гимназии, това, което е настоящо сега.  

Благодаря Ви доста за този въпрос. Университетът за национално и международно стопанство осъществя голям брой планове: планове, свързани с връзката с бизнес, практическото образование на студентите, планове за научно изследователска и развойна активност. За нас постоянно са били приоритет партньорството с професионалните гимназии, с които дългогодишно развиваме взаимна активност както интернационална, по този начин и в страната. Бих желала да означи обаче един план, който сега дори се организира подготовката за едно съревнование с присъединяване на средношколци. Това е огромният план на УНСС ENGAGE.EU – европейска мрежа, в който с изключение на нашият университет влизат университети от Австрия, от Германия, от Франция, това е Университета на Тулуза, от Нидерландия, Финландия, Норвегия също по този начин. Този план има доста пластове, визира всички аспекти на преподавателската, научноизследователската активност, взаимни споделени запаси – нашите студенти могат да учат в тези университети, с които сме сътрудници, и най-после да получат взаимна тапия. Но що се отнася до връзката със междинното обучение, професионално обучение и образование и нашите сътрудници – професионалните гимназии по стопанска система, търговия, финанси, туризъм, в действителност ние организираме самодейност, която насочва един равномерен преход сред компетенциите от междинното обучение към висшето обучение. И това е самодейност, която в целия алианс се развива извънредно сполучливо. Тази година надпреварата за средношколци ще бъде под мотото на задачите за стабилно развиване на Организацията на обединените народи. Учениците, разделяни в екипи от разнообразни професионални гимназии, под управлението както на своите учители, по този начин и от ментори от нашия университет, ще се приготвят, тъй като ще се състезават със свои връстници от цяла Европа. Така че това е извънредно добра самодейност, ангажираща междинните учебни заведения и по-специално професионалните гимназии по стопанска система. Учениците ще събират данни, ще създават план, ще го пазят и ще се съревновават със свои връстници от цяла Европа. 

Проф. Александрова, да разкажем на нашите слушатели за специалностите на бъдещето, които са част от този огромен план, за който приказваме – " Модернизиране на професионалното обучение и образование "? Кои са те?

Една от задачите на плана е в действителност да свърже традициите в професионалното обучение и образование в България с бъдещето, и точно с специалностите на бъдещето, които непрестанно се приказва за тях, само че ние не знаем тъкмо по какъв начин ще се промени светът с всеобщото потребление на изкуствения разсъдък и какви ще бъдат специалностите даже след 5 или след 10 години. Така че фокусът на Секторният съвет, в който вземам участие, по " Стопанско ръководство и администрация “, е ориентиран към това да забележим сегашното, къде в пазара на труда има свободни пазарни ниши и дефицит от работни места, кои са най-важните специалности сега и какви са тези, които са насочени към бъдещето. А те са доста тясно свързани с кръговата стопанска система, с устойчивото развиване. Неслучайно имаме и нова служба: координатор стабилно развиване. Устойчивото развиване като наклонност интегрира най-важните въпроси на корпоративната и обществена отговорност, също по този начин на икономическото развиване и напредък, обърнати към хората и техните потребности, екологията, грижата за опазването на околната среда. Друг доста значим аспект е дигитализацията. Неслучайно длъжности, свързани с цифровия маркетинг, с разбор на бизнес данни, работа с профилиран програмен продукт, киберсигурност и осведомителна отбрана, икономическа информатика – това са области, които се развиват сега и ще продължат да се развиват и през идващите години. Много е значимо учащите се да имат отношение към тези нови провокации в актуалния свят и да бъдат готови от учители новатори. Една от другите цели на плана за рационализация на професионалното обучение и образование е ориентирана точно към това: подготовката на учителите на бъдещето, с цел да могат да приготвят способени експерти за специалностите на бъдещето. 

Ако излезем малко от по-тясната рамка на съответните специалности и специалности на бъдещето,  какви са съгласно Вас главните умения, нужни на учениците от професионалните гимназии, тъй че те да могат да се впишат освен в една специалност на бъдещето, а да ги сменят във времето?  Защото както си говорихме с Вас, образованието се трансформира в нещо толкоз динамично, че то продължава действително през целия ни живот и преквалификацията става наложителна.

Това е една от трендовете на поколението " Z ", актуалното потомство, което сега образоваме. Това са младежи с доста и разнородни ползи, с образно разбиране на света и околната реалност. Те би трябвало да бъдат по-фокусирани и в действителност най-важните умения са свързани не с владеенето на съответни професионални познания, защото специалностите се трансформират и тези познания също се трансформират, а такива умения, като креативност, самодейност, предприемачество, които изключително се ценят от бизнеса. Преди известно време в УНСС направихме едно проучване измежду над 500 бизнес организации в България, и съгласно това проучване, в действителност работодателите не се интересуват дали завършващите студенти или учениците ще владеят съответна технология или техника. Те ще се учат в процеса на процедура, само че най-важно е те да могат да вземат решение проблеми, да обобщават информация, да оферират други възможности, да пазят тези други възможности и също по този начин да са толерантни към мнението на другите, да одобряват и непознатата позиция. Особено значими са отзивчивите умения и уменията за работа в екип. И един образец ще дам за работата на нашия Секторен съвет по " Стопанско ръководство и администрация “: ние сме обединени от една идея, сложена и в задачите на плана за рационализация на професионалното обучение и образование и предстоящите резултати, които желаеме да реализираме. Ние подхождаме с отговорност към тези задания, които предстоят и в действителност работим в екип. И хубавото е, че в този екип са включени представители на безусловно всички заинтригувани страни, и това е една от значителните мощни страни на плана, и работодатели, и консултанти с дългогодишна процедура, и шефове на просветителни институции, представители на Министерството на образованието, Националната организация за професионално обучение и образование, която е сътрудник по този план, както и учителите новатори, за които загатнах. В нашия Секторен съвет има чудесни млади преподаватели, които от сърце работят за тази идея.

На фокус сме сложили основните умения за професионална реализация на студентите. Знам, че това е доста значима Ваша идея. Всъщност, тези основни умения по какъв начин посредством Секторния съвет биха могли да бъдат включени в една дълготрайна тактика?  

Хубавото на плана за рационализация на професионалното обучение и образование е, че това е един систематичен план – той е сложен и визира безусловно всички аспекти на професионалното обучение и образование, като се стартира от създаване на листата с новите специалности, също по този начин създаване на компетентностните профили, имаме 20 секторни препоръки, които работят интегрирано. Добре е да обърнем внимание на някои  така наречен интегрирани специалности, да вземем за пример сред нашия Секторен съвет и Секторния съвет по осведомителни технологии има към този момент много хрумвания и доста скоро ние ще можем да споделим резултатите от тази взаимна активност. Също по този начин значимо е да се означи, че работата по плана продължава в съответните учебни заведения в цялата страна, които са част от този план, с тестване на нови образователни стратегии, в това число цифрови образователни разработки. Тези материали са въз основата на дългогодишния опит на учителите, които са систематизирани, систематизирани, и положителните практики, които са проучени от водещи учебни заведения в Западна Европа и в интернационален проект, с цел да може този опит да бъде класифициран, само че не да се придвижи самоцелно, а в действителност приспособен към българските условия да докара до един неповторим учебен развой, който да интегрира потребностите на обучаваните с потребностите на бизнеса, стопанската процедура. Много са предложенията, които постъпват от национално показаните работодателски и синдикални организации, които са наши сътрудници и които са доста основна част от този развой. Тук желая да подчертая и нещо друго: за разлика от преди години, бизнесът към този момент има друго отношение към професионалното обучение и образование. Виждаме освен взор в профил, рецензия, слагане на някакви условия към образователния развой, а към този момент бизнесът дава стипендии. Много са образците и в УНСС, в това число на националните надпревари за средношколци, които ние организираме, огромни български, както и интернационално показани компании дават както стипендии, по този начин и обезпечават благоприятни условия за стажове и за възпитаници, и за студенти. Така че тази интеграция, това включване на бизнеса и на работодателските организации, браншовите организации е от изключителна значимост процесът да бъде сполучлив.

Много е хубаво, когато имаме опция да споделим положителните практики и образци и да приказваме за положителните неща, които се случват в българското обучение. Много ви благодаря за това, че гостувахте през днешния ден в “Човекът на фокус ". Проф. Матилда Александрова, заместник-ректор на УНСС. 

И аз ви благодаря за предоставената опция и за това, че в действителност наблягате на положителните практики – нещо, което би трябвало да се покаже, да се опише, да се показа и да се популяризира допълнително просветителни институции и освен, чакаме и бизнесът да бъде още по-активен. 

Надяваме се, пожелаваме си нови срещи за положителни практики, които да споделим с нашите слушатели.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР