Устията на реките винаги са предизвиквали интерес като екологични системи

...
Устията на реките винаги са предизвиквали интерес като екологични системи
Коментари Харесай

Енергия от делтата: вече 4 пъти по-ефективно

Устията на реките постоянно са предизвиквали интерес като екологични системи и същински „ живи “ лаборатории на брега на моретата и океаните. Сега наподобява, че учените откриха метод тези лаборатории да бъдат впрегнати за енергийното бъдеще на хората.

Учени от университета в Пенсилвания създадоха нова хибридна технология, при която се сливат най-ефективните съществуващи способи за основаване на сила от другите нива на централизация на сол във водата. Този нов способ може да създава невероятни количества електрическа енергия на местата където солена и сладка вода се срещат.

Досега най-популярният и релативно елементарен метод за произвеждане на сила при тези условия е забавяната под налягане осмоза. При него водата минава през полупропусклива мембрана като солта се задържа, а това основава осмотично налягане способно да задвижва турбини и да създава сила.

Мембраните обаче, доста постоянно се запушват и би трябвало да бъдат сменяни и затова методът не е ефикасен, изключително при доста солени води.

Друг прочут способ за произвеждане на сила при смесването на солени и сладки води е реверсивната електродиализа. При нея проблемите със задръстването на мембраните се вземат решение, само че за сметка на това се генерират релативно дребни количества сила.

Изследователите от университета в Пенсилвания сътвориха технология употребяваща и двата метода като са съумели да произведат четири пъти повече сила от най-успешните опити правени до момента. Според учените, техният способ за добиване на сила от другите концентрации на сол във водата, има капацитет да създаде сила задоволителна да задоволи 40% от днешните потребности на целия свят от електрическа енергия.

Според оценки на специалисти в случай че новата технология бъде внедрена сполучливо и се съчетае със слънчевите енергийни паркове, бъдещето на доста страни към този момент няма да зависи от изкопаемите горива.

Откритието е доста обещаващо, само че откривателите признават, че към момента има доста работа с цел да се стигне до всеобщото му внедряване, а за задачата са нужни още опити.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР