Успоредно с празника за независимостта на България, Паметникът на Незнайния

...
Успоредно с празника за независимостта на България, Паметникът на Незнайния
Коментари Харесай

Паметникът на Незнайния войн - символ на честта, родолюбието и саможертвата

Успоредно с празника за независимостта на България, Паметникът на Незнайния войник навършва 36 години от основаването му. Историята към неговото издигане е изпълнена с най-различни премеждия. Визията му търпи няколко промени, само че символиката, която носи, се резервира и до ден сегашен.

Първият паметник от подобен тип е повдигнат във Англия през 1920 година. Примерът е последван от доста други страни взели участие в Първата международна война. Създаването на българския еквивалент минава през няколко художествени визии, стадии на изграждане и разрушение, само че в последна сметка той е възобновен и съхранен.

Историята на българския монумент датира още от 1918 година, когато се основава комисия за изработката на архитектурен паметник, изяснява доктор Александър Мирков от Музея за история на София. Първият Паметник на Незнайния войник е открит едвам през 1941 година. Монументът е повреден съществено през Втората международна война. След радикалните политически промени на 9 септември 1944 паметникът е отстранен, а скулптурата на лъва бива премествана на разнообразни места, като в даден миг даже следите й се губят. През 1975 година, обаче, по сигнал на жители е открита и прибрана за предпазване във Военноисторическия музей.

Въпросът за повторно  създаване на монумент на Незнайния боец стартира да изплува към 70те години на ХХ век. Проведени са десетки състезания, препоръчани са най-различни планове, като даже мястото за построяването е променено, само че в последна сметка нито един не е утвърден. По концепция на Пенчо Кубадински, член на Българската комунистическа партия, се взема решение Паметникът на Незнайния боец да бъде построен на същото място, само че с изменена визия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР