Успение Богородично е един от най-значимите духовни празници не само

...
Успение Богородично е един от най-значимите духовни празници не само
Коментари Харесай

Гърция празнува Успение Богородично

Успение Богородично е един от най-значимите духовни празници освен в България, само че и в Южната ни съседка Гърция. И там се извършват разнообразни ритуали, а честването е изключително тържествено, предава БНР.

По метода, по който се молят гърците през днешния ден, по метода, по който честват, се вижда, че за тях през днешния ден в действителност е летният Великден. Успение Богородично или Голяма Богородица е ден, в който освен минаваш през църквата, с цел да запалиш свещ. Преди това гърците постят прецизно 15 дни, причестяват се, вървят на литургия.

Хиляди бяха вярващите, които през цялата нощ бяха на литургия в манастирите. Има доста места в Гърция, където с особена церемониалност се отбелязва днешният празник. Това е на първо място остров Тинос, което е място за поклонение. Дори за поклонение там идват гърци и от чужбина.

В последните години известна дестинация за доста чужденци стана църквата на Богородица на остров Кефалония в Йонийско море. Там храмът се назовава " Богородица със змиите ". В него се случва едно неповторимо събитие - няколко дни преди днешния празник в църквата се появяват дребни безобидни змийчета. Те изчезват тъкмо през днешния ден след края на литургията. Хората имат вяра и чакат с неспокойствие появяването на тези змии, което поясняват като отбрана и помощ от страна на Божията майка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР