Успехът обикновено създава задръствания – повече срещи, повече проекти, повече

...
Успехът обикновено създава задръствания – повече срещи, повече проекти, повече
Коментари Харесай

11 начина да разчистите деня си от всичко излишно

Успехът нормално основава тапи – повече срещи, повече планове, повече неща за извършване. Често пъти обаче вършиме повече, а постигате по-малко.

По тази причина ще добавите най-вече успеваемост, като зачерквате, вместо да трупате. Това е по този начин в изключително огромна степен, когато приказваме за ежедневния ви график, чието олекотяване ще опрости и целия ви професионален и даже персонален живот.

Вместо да променяте всичко обаче, по-добре започнете на дребно. Опитайте по този начин:

Елиминирайте една „ позволеност ”

Вероятно не го осъзнавате, само че всичко, което вършиме, „ тренира ” близките по какъв начин да се отнасят с вас. Позволете на чиновниците да прекъсват срещите поради „ незабавни ” позвънявания и те ще се почувстват свободни да ви прекъсват когато и да е. Оставяйте това, с което се занимавате, всякога, когато някой изиска вниманието ви, и хората ще стартират да чакат от вас незабавна реакция във всяка обстановка. Отговаряйте незабавно на имейлите и кореспондентите ви ще стартират да чакат това от вас.

Накратко, вашите дейности дават на останалите разрешение да ви пречат да работите по този начин, както за вас е най-удобно, прелестно и дейно.

Един мой другар си сътвори имейл за незабавни случаи. Той дава отговор неотложно на писмата, които получава в тази кутия. Иначе чиновниците му знаят, че ревизира „ елементарната ” си поща два пъти на ден и се преценяват с това.

Разберете кой метод на работа ви пасва най-добре и „ тренирайте ” близките да ви оставят да бъдете толкоз продуктивни, колкото можете.

Изхвърлете един отчет

И без това не четете множеството. Същото се отнася и за чиновниците ви.

Елиминирайте един педантизъм

Преди време работех в един цех, където началниците на промяна трябваше да се разписват върху отчети за качество, преди да се стартира каквато и да било работа. Това ми изглеждаше необичайно, тъй като имахме хора, които отговаряха за поддържането на стандартите по цялата верига. Защо тогава не ги оставехме да си правят работата, която беше точно да схванат дали поръчката среща стандартите за качество?

Вероятно и във вашия работен развой има сходен педантизъм, който се е наложил, тъй като в миналото някой е направил неточност, която желаете да не се повтаря още веднъж. Той обаче снижава отговорността измежду останалите ви чиновници, тъй като те усещат, че сте присъединили и своя престиж в уравнението.

Обучавайте, обяснявайте, доверявайте се – и не се занимавайте с процеси, където не ви е мястото.

„ Уволнете ” един клиент

Знаете за кой вид приказваме – мъчно му се угажда, носи незначителни облаги, а изисква свръхусилия от страна на екипа ви.

Започнете да му желаете повече пари или да давате по-малко за това, което заплаща в този момент. Ако това се окаже невероятно, просто се откажете от него.

Оплевете листата си със задания

Списък, в който има над 20-30 точки, не е просто натоварващ, той е депресиращ. Защо ви е въобще да стартирате, когато краят просто не се вижда?

Затова отпускате ръце и се предавате.

Вместо да се отчайвайте обаче, пробвайте по този начин. Съставете си пожелателен лист – включете в него всички хрумвания, планове, задания и прочие, които ви хрумнат. Озаглавете го „ Списък с неща, които бих искал/а да направя ”.

После изберете от него три или четири точки, които биха оказали най-положително въздействие върху работата ви. Започнете с най-лесните, с тези, които ще донесат най-големи облаги или с тези, които ще смъкват максимален товар от плещите ви.

Нека това бъде вашият същински лист със задания. А в този момент свършете всичко, което има в него. После се върнете към първия и си изберете още три-четири задания.

Елиминирайте един разход

Вероятно давате пари за нещо, което не ползвате, от което не се нуждаете или което не желаете. Но нали сте го купили... чувствате се длъжни да го ползвате. Аз да вземем за пример се бях абонирал за няколко списания (защото абонаментът е доста по-евтин от закупуването на всеки брой от будката). Дотук отлично – само че след това идват списанията. После пък би трябвало да ги чета. Ако не го направя, се натрупат пред мен и ме карат да се усещам отговорен.

Затова се отхвърлих от три-четири абонамента. Те не ми липсват.

Когато се отказвате от някой разход, пестите повече от сумата пари – пестите времето, което отива за поддържане или изразходване на заплатения артикул или услуга.

Затова изберете нещо такова, което ще ви облекчи и откъм време и старания. По-късно ще бъдете признателни, че сте се отървали от този товар.

Откажете се от един персонален ангажимент

Всички вършим неща, просто тъй като се усещаме длъжни. Може би сте доброволец, тъй като другар ви е помолил, макар че не чувствате същинска връзка с подкрепяната идея. Или всяка седмица обядвате със остарели познати, само че този обред е повече обвързване, в сравнение с наслада за вас. Или пък продължавате да се пробвате да научите френски език, просто тъй като в миналото сте почнали и не ви се желае да се предавате.

Сетете се за нещо, което вършиме просто поради навика, или тъй като смятате, че се чака от вас, или просто тъй като не знаете по какъв начин да се измъкнете от този ангажимент – и се отървете от него. Кратката тъга – а от време на време даже борба – да се откажеш, да отпаднеш, да забравиш – скоро ще бъде сменена от грамадно облекчение.

После може да употребявате новоосвободеното си време, с цел да извършите нещо, което има смисъл за вас. Или просто да си починете.

Опростете обяда си

И по този начин вземате задоволително решения. Какво да обядвате не би трябвало да бъде едно от тях.

Опаковайте си от у дома риба звук и една салата. Или друго здравословно, просто и вкусно нещо, което след това ще можете да изядете на бюрото си. Запазете си силите за по-важни неща.

Като бонус, ще загубите малко тегло и ще се почувствате малко по-добре.

Отворете си прозорец за размисъл

Повечето притежатели на дребен бизнес прекарват голямата част от времето си в реакции – на проблемите на чиновниците, на условията на клиентите, на изискванията на пазара и така нататък А не отделят време за размисъл.

Елиминирайте 20-30 минути от времето, през което единствено действате, и ги прекарайте в тишина и успокоение. Затворете очи и помислете. А още по-добре излезте и се разходете. Движението ускорява умствените процеси повече, в сравнение с отпущането. 40-минутните разходки три пъти седмично натрупат нови мозъчни кафези и усъвършенстват паметта.

И не се тревожете, че до момента в който ви няма, ще се случи нещо неприятно – в множеството случаи работите, които „ избягвате ”, ще се разрешат от единствено себе си.

Отървете се от нещо, което изцежда волята ви

Всички ние имаме стеснен ресурс от мощ на волята. Устояването на изкушенията основава стрес и рано или късно ни изтощава.

Ако не ви се постанова да упражнявате силата на волята си, не губите сила. Да речем, че държите купа с бонбонки за клиентите на рецепцията. Всеки път, когато минавате край нея, ви се прияжда, само че се сдържате. Това лека-полека подяжда силите ви и след време ще станете още по-чувствителни към чара на лакомствата.

Затова махнете бонбоните. Така ще елиминирате нуждата да мъчите волята си. Изберете едно прелъщение, на което устоявате непрекъснато – храна, загуба на време, интернет, каквото и да е – и отрежете достъпа си до него.

Дисциплината изтощава. Останете свежи, като унищожите нуждата да се дисциплинирате ненужно.

Елиминирайте една категория решения

Вместо да вземате серийни решения, пробвайте да вземете единствено едно – решете кой ще взема решение.

Да речем, че постоянно би трябвало да преценявате дали да изпратите стоката по един или по различен метод. Вместо всички да се натрупат при вас, когато възникне алтернативата, изберете един виновен човек от екипа, който да го прави. Насочете го, дайте му цялата нужна информация и препоръки, и го оставете да работи. От време на време проверявайте дали не се нуждае от още упътвания. Така ще си освободите време да мислите върху решаването на същински комплицираните проблеми.

Почти всяко решение, което ви се постанова да вземате в този момент, може да бъде делегирано на доверени хора. Как обаче да се научите да им вярвате?

Обучавайте, показвайте, ръководете, проверявайте. След време ще бъдете в положение да предадете на чиновниците си престижа и отговорностите, които са заслужили.

..................

Джеф Хейдън , създател на „ TransForm: Dramatically Improve Your Career, Business, Relationships, and Life... One Simple Step at a Time “, за Inc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР