Усмивки за Украйна е първият детски център във Варна, който

...
Усмивки за Украйна е първият детски център във Варна, който
Коментари Харесай

Отвориха център за украински деца във Варна

" Усмивки за Украйна " е първият детски център във Варна, който работи по стратегия, основана особено за избягалите от войната украински деца. Заниманията са безвъзмездни, а като учители в центъра работят майки от Украйна, които имат нужната подготовка. Фондация " Докова и Доков за бъдеще " са основатели и основатели на центъра. След 31 май, когато завърши програмата за настаняване на бежанците, от сходни центрове ще има още по-голяма потребност, споделят работещите в него.

Около 50-60 деца дневно могат да се занимават в центъра, графикът е цялостен към този момент за месец и половина напред. За някои първият ден е малко плашещ, други се включват в заниманията незабавно. Програмата е направена по този начин, че да е забавна за всички, споделя основният координатор Ружа Дочева.

" По украински език, математика, арт терапия, групови лечебни занимания, креативен работилници, танци, доста игри, като по избор на майките ще организираме уроци по български език ", съобщи Ружа Дочева, основен координатор на център " Усмивки за Украйна ".

Работата в центъра е в помощ и на майките, които работят в него. Олга е пристигнала с двете си деца от Одеса преди два месеца.

" Разбрах за организирането на центъра в Украинския дом. Стана ми забавна концепцията, тъй като ме притеглят хрумвания, с които да съм потребна на украинските деца по този начин, както бях и вкъщи ", разяснява Олга Игоревна.

През последните 10 години тя е подготвяла деца за художествените учебни заведения в своя дребна школа. " Сега към този момент няма кой да води часове, а и няма за кого ", споделя Олга, само че незабавно добавя: " Макар че децата ми в този момент са пръснати, не престават да ми пращат домашните си работи – някои от подземията, други от чужбина, само че и в такива ужасни условия не престават да рисуват.

И за децата, и за майките е доста значимо, че в предпазена среда могат да се почувстват спокойни.

" Някои от тях бяха доста обезпокоени, че би трябвало да ги оставят тук и желаеха да стоят до тях, с цел да не отделят взор от тях, допускам това е след всичко, което са претърпяли ", разясни Ружа Дочева.

" Най-важното е, че останахме дружно, все едно не сме заминавали. Така по-лесно се приспособяваме. На децата са им нужни контакти преди всичко, и развиване, то не би трябвало да се прекъсва никога ", посочи Олга Игоревна.

Заниманията преодоляват всички терзания, а по-големите даже дават на екипа ни първи урок по украински език.

Организирането на центъра е лишило към месец, отварянето е станало допустимо с помощта на фондацията " Докова и Доков за бъдеще ", само че зависи и от помощта на другари и спомоществователи.

" И най-много от желанието, в случай че всички са стимулирани задоволително, с цел да оказват помощ на тези деца, които бягат от войната, мисля, че всичко може да се получи ", съобщи Ружа Дочева, основен координатор на център " Усмивки за Украйна ".

Екипът на центъра непрекъснато споделя опит със свои сътрудници.

" Мисля, че детските центрове във Варна особено, сега, в който завърши това настаняване от 31 май, ще бъдат извънредно нужни, с цел да могат да продължат децата по този метод да се социализират ", сподели още Ружа Дочева.

Заниманията в центъра " Усмивки за Украйна " са проведени по групи съгласно възрастта на децата, групите ще се сменят на 14 дни, с цел да могат де ги посетят повече деца.

Автор: Светлана Ганчева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР