Условно за Жечко Кюркчиев, вместо ефективно наказаниеАпелативният съд във Варна

...
Условно за Жечко Кюркчиев, вместо ефективно наказаниеАпелативният съд във Варна
Коментари Харесай

Намалиха присъда за катастрофа със смърт

Условно за Жечко Кюркчиев, вместо дейно наказване

Апелативният съд във Варна е изменил присъдата на Жечко Кюркчиев /19 г./ от Шумен, който предизвикал по несъобразителност при злополука гибелта на 21-годишната Светомира и междинна телесна щета на нейна спътничка. Магистратите от въззивната инстация му постановат отнемане от независимост за 3 години, при 5-годишен изпитателен период.

Както " Труд " писа, преди този момент, през лятото на тази година, Окръжният съд в Шумен го наказа дейно с 3 години и 4 месеца затвор при общ режим на изтърпяване. Запазва се присъдата в останалата й част - лишване от брошура за 5 години и 4 месеца.

Пътното произшествие стана на 28 сепетмври м.г. Тогава Жечко Кюркчиев управлявал своето " Волво " със 103,7 км/ч, при разрешени 50 в градски условия, лишил преимущество на кръстовище на бул. " Симеон Велики "   и блъснал " Ситроен ", каран от Светомира.

Апелативните магистрати пишат, че не са съгласни с констатацията, че подсъдимият е персона със „ относително висока степен на социална заплаха “. Напротив, разясняват, че преди произшествието е бил здрава, хармонична персона с отлична обществена акомодация, а след злополуката при него се отключило психологично разстройство.

Акцентират и на отчет от ръководителя на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “, съгласно който кръговото кръстовище на бул. „ Симеон Велики “ в Шумен не е проектирано и построено според нормативните условия, не обезпечава безвредно и безпроблемно прекосяване.

Магистратите обаче одобряват като отегчаващо виновността събитие превишената скорост. Експертиза по делото сочи, че в случай че Кюркчиев е управлявал " Волво " -то с разрешените 50 км/ч., той би спрял на към 45 метра преди мястото на удара.

Решението предстои на обжалване пред Върховен касационен съд. Адвокатът на частните обвинители Борислав Борисов съобщи, че ще апелира решението
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР