Условна присъда получи лекар заради смърт на дете, съобщиха от

...
Условна присъда получи лекар заради смърт на дете, съобщиха от
Коментари Харесай

2 г. условно за лекар, причинил смъртта на дете с възпалени сливици

Условна присъда получи доктор поради гибел на дете, оповестиха от Върховен касационен съд.

Детето е умряло след затруднение, настъпило при вадене на сливици.

Тричленният състав на Върховния касационен съд (ВКС) реши доктор Михаил Маджунов да бъде "лишен от право да упражнява лекарска специалност " за 2 години. Условната му присъда също е 2-годишна, само че е отсрочена с 3-годишен изпитателен период. Върховен касационен съд оставя в действие решението на САС в останалата му част. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг.

Делото е заведено откакто на 8 декември 2010 година и на 16 декември 2010 година в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ ", като доктор Маджунов като доктор при без значение съпричинителство с Юлиян Рангачев и Иглика Станчева е предизвикал гибелта на Гергана Илиева, настъпила на 23 декември 2010 година Според документите, заради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха на 8 декември 2010 година доктор Маджунов не е изискал да се дефинира кръвната група на пациентката преди да й бъдат извадени сливиците. При прегледа на 16 декември 2010 година откакто детето е получило кръвоизлив, той не сложил съответна диагноза, не назначил съответно лекуване и я изписал за домашно лекуване.

Според съдебно-медицинската експертиза, в случай че през това време е бил извикан анестезиологично-реанимационен екип, в случай че е била прелята кръв или са взети други ограничения, Гери е имала късмет да оцелее. При аутопсията, направена по разпореждане на шефа на болничното заведение излиза наяве, че стомахът на детето съдържа към 50 мл примес от течна и съсирена кръв, а дванадесетопръстникът – 10 мл.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР