Условията за изплащане на помощи към бизнеса с мярката 60/40

...
Условията за изплащане на помощи към бизнеса с мярката 60/40
Коментари Харесай

Мярката 60/40 няма да се променя


Условията за погашение на помощи към бизнеса с мярката 60/40 няма да се трансформират. Това е позицията на държавното управление след днешното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.Бизнесът и синдикатите упорстваха мярката да се върне към остарелия си вид и помощи да получават всички бизнеси със спад в оборота над 20%. Аргументът бе, че по този начин ще се компенсират и загубите поради високите цени на тока.

Социалният министър Гълъб Донев обаче изясни, че всяко преразглеждане на мярката ще забави парите и ще се изисква нотификация от Брюксел за държавната помощ.

Затова и мярката остава непроменена, като към правоимащите служащи се прибавят и тези, които са назначени на работа сред януари и май тази година. Правителството продължава със 100 милиона лв. и мярката " Запази ме ", като прибавя към наименованието и плюс 75% отплата от приходите ще получават работещите в бизнесите, които не действат поради ограничаващите заповеди на здравния министър или РЗИ. Предвидено е обаче парите им да се превеждат не от Агенцията по заетостта, а от Национален осигурителен институт, прецизира БНР.

Служебното държавно управление отхвърли и друго предложение на бизнеса и синдикатите - за август и септември да се заплаща по досегашните условия, а за октомври, ноември и декември да има ново разпореждане с по удобни прагове за достъп.

По мярката 60 на 40 за месеците юни и юли компаниите със спад на приходите с 40 и повече % по отношение на съответния месец на 2019 година получиха обезщетения за заплати и осигуровки от 60%, а за тези със спад от 30% компенсацията бе 50 на 100.

Новата Covid мярка, която държавното управление договаря с транспортния отрасъл, ще е с бюджет от 15 милиона лв. до края на годината.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР