Условията на живот, в които се намира съвременната жена, я

...
Условията на живот, в които се намира съвременната жена, я
Коментари Харесай

Женски даоистки практики

Условията на живот, в които се намира актуалната жена, я лишават от опцията за хармонично битие. Даоистките извършения подкрепят възобновяване и усъвършенстването на женската природа, която е по-зависима от пространствени фактори и учредена на разнообразни правила от мъжката. Практиките разрешават на дамата да построи собствен темп на развиване, да балансира страстите си и да стартира да се напълва от вътрешната страна, ставайки по-независима от външни и безредни фактори.

В процеса на развиване човек по този начин или другояче зависи от разнообразни фактори и условия. До момента в който човек стане повсеместен – той е подвластен. Въпроса е да зависи от фактори, които разрешават той да построява все по-голяма самостоятелност.

Даоистката йога построява избрани условия в практикуващия, и сходно като в затвор/лабиринт, поражда потребност за създаване на вътрешно очакване и непоклатимост. Излизайки от затвора/лабиринта, човек е трансформиран.

Циркулацията на силата при дамата е друга от тази при мъжа. Жената има друга компактност на тялото, друга енергийна периодичност, друго усещане. За дамата, която следва на практика път е значимо да схваща през какви правила преглежда тялото си. Един от тези правила е правилото на водата.

Принципът на водата е главният принцип върху, който би трябвало да се базира изкуството на построяването на женското тяло. Става дума за непрекъснатото възвратно придвижване на силата, което подхожда на природата на женското тяло. Това е и повода дамата толкоз да обича да танцува, да прави пластични придвижвания, или да се разтяга. Тайната тук обаче не е в разтягането, а във възвратността . Именно върху този принцип са издигнати всички практики, които са нужни за женското тяло.

 В ъвличането в на практика дейности, свързани с по-дълбоко схващане на съзнанието и тялото, се преглежда като развиване, защото сходни дейности построяват отношението на дамата с времевото пространство. Практиката преработва по едно и също време съзнанието, тялото и силата . От този миг ние започваме да дефинираме развиването посредством практиката, само че би трябвало да помним, че с цел да може практиката да се прояви, тялото би трябвало да бъде настроено . И тук осъществяването на едно и също деяние за едни може да е конфигуриране, а за други – процедура.

Практики за дами

  Практика за работа с матката. Много значима и нужна процедура за дамите. Състои се от разнообразни практики и комплекси – от масаж, до работа с енергийната конструкция на матката и образуването на обединен център в нея.

  1. Практика за подсилване на органите на тялото в сходство с женските

правила . Свързана със събирането на 12-те вътрешни органа и тяхното вътрешно енергийно свързване. Практиките за подсилване на органите би трябвало да се извършват в легнало състояние.

  1. Практика за насърчаване на съсредоточаването. Тази процедура е обвързвана с подготовката и укрепването на възвратната сила и контролът над нейната циркулация. Всички медитативни практики в седнало състояние се отнасят към даденият тип работа.
  1. Практика за активиране на циркулиращата орбита за дами. Насочена към подсилване на съсредоточаването и свързване на циркулацията на силата с матката.
  2. Практика, обвързвана с млечните жлези. Насочена към поддържане на нормалното функциониране на млечните жлези като главен източник, подхранващ матката.
  1. Практика, обвързвана с менструалният интервал. Насочена към схващане на  времевото пространство. Изпълнява се без значение от етапа на менструалният цикъл.
  1. Практика, обвързвана със съдовете на стъпалата. Насочена към надзор върху меридианите на краката.
  1. Практика, обвързвана с кръвта. Насочена към поддържане качеството на енергията в кръвта. Възможна е само при развита вглъбеност.
  1. Практика за прекъсване на менструалният цикъл. Предназначена за тези дами, които са се подготвили за живот отвън социума и се решили изцяло да се посветят на развиването си. В този случай е извънредно значимо да бъде извършена сериозна подготовка (от 5 до 15 години, според от качеството на енергията).
  2. Практика за филтриране на кожата. Пречистването на кожата е значима

процедура, в случай че дамата се занимава с вътрешни техники, свързани с циркулацията на силата. За разлика от тази на мъжа, кожата на дамата натрупва по-голямо статично напрежение, което е провокирано от разнообразни условия, които зависят както от мястото на живеене,  по този начин и от виталната интензивност. Именно по тази причина е значимо да се употребява някаква форма на филтриране на кожата, която най-малко да снема статичното напрежение.

  1. Практика, обвързвана с яйчниците. Насочена към поддържане работата на репродуктивната система на дамата.
  1. Практика, обвързвана с петте органа. Насочена към надзор на органите (черен дроб, далак, бели дробове, сърце и бъбреци), от които, в действителност, зависи усетът към живота. Именно тези органи предопределят емоционално-чувственото усещане на дамата.
  1. Практика, обвързвана с придвижванията (разбиране на работата на таза и пояса).  Специални техники, при които главно се въвличат в работа тазът и поясът.
  1. Сексуални техники. Специални техники, учащи на това, по какъв начин да се работи с възбудата и напрежението.
  1. Практики на външната хигиена. С това се занимава всяка жена. Практиките на външната хигиена са свързани с позиционирането ни в пространството на времето, като съществени сред тя са прическата, грима и потреблението на облекла.

Матрицата на женското тяло

Формирането на учението за даоисткото тяло се e осъществило въз основа на разбирането за тялото в пространството, т.е. по троичния принцип (Земя-Човек-Небе), който след това е залегнал в основата на концепцията и знанията за даоисткото тяло. Освен това, би трябвало да се регистрира и следния значим аспект: тялото в даоисткото обучение се е разглеждало от позицията на две доста значими концепции – придвижването и покоя. Следователно, този аспект станал определящ за класификацията на другите зони на тялото по правилото на заложените от природата старания, които имали янска основа (движение), или инска основа (покой).

Принципът на разделяне на тялото се явява един от първите и най-важни в разбирането на знанията за даоисткото тяло. Тялото се е разглеждало като единно единствено сега на раждането и в този на напускането на Земята, т.е. от позиция на неговата конструкция. По-нататък би могло да се проучва в сходство с другите версии на разделяне. Освен това, под разделяне се подразбира делението, както на външното, по този начин и на вътрешното тяло.

Принципи на построение на външното тяло – закон на Вен Вaн

Външното тяло – това е тялото, което възприемаме и което се отнася до нашата интензивност. В даоистката традиция, то има понятието тяло, разрастващо се по закона на Вен Ван. Даденият закон дефинира, че движещото се тяло е подложено на други закони, спрямо тялото, намиращо се неподвижен. Следователно, развиването и протичащите се промени в тялото се разграничават по правилото на придвижването и покоя.

Основното разделяне на движещото се тяло се преглежда от позиция на симетрията, т.е. способно ли е то да съхранява своята естетика и ос.

Двоично разделяне на тялото (принципът на симетрията)

  • Ин
  • Ян

Даденото разделяне включва в себе си множествени индикатори, защото всички процеси в природата, които са подвластни на придвижването, също по този начин имат и симетричност.

Принципи на развиване през седмицата

  • Янско времe – 0–12 часа
  • Инско време – 12–24 часа

Това разделяне демонстрира другите етапи на физиологичното просъществуване на тялото.

Принципи на развиване по полюсите

  • Северен полюс
  • Южен полюс

Тяло, което живее на южното или на северното полукълбо, се подчинява на разнообразни закони и това би трябвало да се регистрира в сходство с естествените, климатичните и температурните феномени.

Принципи на развиване по меридианите

  • Центростремителни меридиани
  • Центробежни меридиани

Ние притежаваме центростремителни и центробежни меридиани, които предопределят физиката и химията на нашето тяло. С други думи, съществуват избрани елементи на тялото, които се поддават на обтягане, а има и такива, които се поддават на стесняване.

Принципи на симетричност на тялото

  • Отпред – откъм гърба
  • Отгоре – изпод
  • Отдясно – отляво

В взаимозависимост от това, каква е степента на симетричност на нашето тяло, към този момент можем да приказваме за неговото положение, благоприятни условия и свойства.

https://www.youtube.com/watch?v=kpkfG–LiRw&feature=youtu.be

Вселенски сходства

Даденият раздел преглежда сходството сред макрокосмическите и микрокосмическите процеси. Например, коремът се съотнася с Безпределното, горната част на корема – с Великия лимит, ръцете – с двете първоначала Ин и Ян, слънцето – с силата Ян и така нататък

Четвъртично разделяне на тялото

Даденото сходство също се опира върху правилото на симетрията, само че към този момент от позицията на две оси. Отличителен тук е фактът, че се задава направление. Тоест, в случай че в първия случай процесът се управлява от единението, то тук – от направлението, което ръководи пространството.

Както и в предходния случай, това разделяне включва в себе си също и избран анализ на тялото съгласно времето на седмицата, съгласно сезоните и така нататък , единственото друго нещо тук е, че за основа се взима направлението.

Ако вземем за образец меридианите, тогава можем да следим характерността на изразеността. Тя е следната: тай – най-голяма, мин – мощна, цзюя – умерена и шао – дребна.

Например, съгласно частите на тялото : бедра и колене – с четири облика (малко Ин, малко Ян, огромно Ин и огромно Ян).

Шестично разделяне на тялото

Даденото сходство се дефинира съгласно характерностите на въртенето, т.е. дадената симетричност, опираща се към този момент на три оси, дефинира въртенето, което, на собствен ред, се опира на правилото на напълването.

Осмично разделяне на тялото

Даденото сходство се дефинира от характерностите на силата, които са показани от триграми. Двигателят на въпросното разделяне се явява ритъмът.

Триграми : Земя, Небе, Вода, Огън, Вятър, Гръм, Планина и Езеро.

Всъщност, осмичното разделяне, също по този начин, може да бъде съпоставено и с избрани групи, при които всяка една от тях по прикрит метод показва мощ (или ос).

Например, системата на сходствата съгласно частите на тялото е следната: 4 огромни пръста имат 8 стави, което се схваща като „ силата на осемте ”. Освен това, всяка става съставлява една от триграмите.

Същото нещо е и със ставите: да вземем за пример, лактите и коленете влизат в троично сходство (длан, лакът и рамо, като отвесна ос) или двоично сходство (лактите по повод едно по отношение на друго). В хоризонталната ос те нямат сходства, защото нямат опора, което ги прави независими.

А, към този момент стъпалата, дланите, бедрата и раменете образуват осмичното разделяне.

Същото нещо бихме могли да кажем и за опциите на тялото в придвижване, защото то има осем вероятни характерности.

Десетично разделяне на тялото

Даденото сходство се дефинира от напълнеността на тялото и способността му да се трансформира и променя.

Десетте типа прекосяване на силата се явяват характерностите на деленията:

  • През мускулите
  • През клетката
  • През кръвта
  • През кожата
  • През костите
  • През сухожилията
  • През нервите
  • През жлезите
  • През секрециите
  • През жилите

Дванадесетично разделяне на тялото

Това е избрана характерност, която е заложена по природа или е променена. Тя се дефинира от дванайсетте личностни ритъма на развиване на силата от позицията на Предишното Небе:

  • Един темп с малко алхимично време
  • Един темп с понижено алхимично време
  • Два ритъма с незадоволително алхимично време
  • Три ритъма на цялостното сходство
  • Два ритъма с увеличено алхимично време
  • Един темп с изключително алхимично време
  • Един темп с огромно алхимично време
  • Един темп с несигурно алхимично време

С други думи, тук се преглежда изразходваното време за силата, която се основава от природата – от раждането до гибелта.

  • 3 – мишка
  • 6 – заек
  • 9 – прасе, овен
  • 12 – змия, петел, куче
  • 15 – бик, тигър
  • 21 – кон
  • 49 – маймуна, змей (разглежда се също по този начин и като условно време).

Това е избрана матрица – както на личностния растеж, по този начин и на прекосяването на циркулацията на силата в тялото. Например, в случай че човек се е родил в годината на мишката, то неговите съществени индикатори ще имат бърза форма на просъществуване, която във връзка с годината е равна на една четвърта част, т.е. годината на мишката е несъизмеримо дребна. Следователно, в този случай не си заслужава да се опираме на своите индикатори, а би трябвало да проработваме тялото в тези сили, които се намират в съпротива. В този проект са положителни знаците с 12-годишно сходство.

Инфо: http://www.inbi.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР