Ускореното строителство и заниженият контрол по проекта доведоха до няколко

...
Коментари Харесай

Скритата цена на "Турски поток" - жертви, екокатастрофи и помощ от армията

Ускореното строителство и заниженият надзор по плана доведоха до няколко трагични случая, които бяха потулени. Известни са минимум 6 жертви и две екопроизшествия, като публични документи по въпросите към този момент липсват. Все още струващият близо 3 милиарда лева газопровод работи с понижен потенциал, което ще се отрази на възвращаемостта на инвестицията.
Реалните резултати и последствия от най-голямата единична държавна инвестиция за последните години - тази в директния газопровод за съветски газ като продължение на " Турски поток ", занапред ще стават известни. Като се стартира от планирането на плана и отстъпването му на " Газпром " за 20 години, мине се през скандалната процедура за избор на реализатор, нарушените екологични условия и тези за подизпълнителите, тайната промяна на саудитската компания с съветска и вноса на служащи и се стигне до понижения потенциал и мощно съкратените доходи - всичко това повдига доста въпроси, само че продължава да е забулено в мъгла от страна на виновните институции.

" Турски поток " през България се случи с невиждана поддръжка от страна на управляващите, която в доста аспекти е даже отвън закона. Дългото над 470 км газово трасе бе издигнато за една година (дори може би и по-малко), до момента в който 150-километровата газова връзка до Гърция, която се употребява с цялостната поддръжка и финансиране от Европейски Съюз, се строи към този момент трета година и е до средата. Официалната причина е, че се съблюдават екологичните правила, чакат се позволения и така нататък - все спънки, за които при " Турски поток " в никакъв случай не стана дума.

Бързането обаче има скрита цена. От една страна, екологична - повреденото корито на река Вит и нечистата питейна вода на Плевен. От друга - човешка, по време на градежа са починали минимум 7 души. За тези обстоятелства не се приказва обществено, само че хора, работили в строителството на " Турски поток " през България, описаха пред " Капитал " някои от документираните случаи. Проблемът е освен в трагичните произшествия, само че и в това, че липса информация за това има ли осъдени лица и глобени компании, в случай че е била открита виновност.
Черната хроника
Не е казус при градеж да възникне случай и да има жертви. Колкото по-голям е планът, толкоз по-големи са опциите за повреди. Но сигурно е казус да не се вършат инспекции по въпросите и медиите да бъдат държани в незнание за тях. Още повече, когато става дума за задгранични служащи.

От данни на Агенцията по заетостта, предоставени в края на предходната година на " Капитал ", се вижда, че за интервала от 1 януари до 30 септември 2020 година има 1727 задгранични лица, които работят в България след вътрешнокорпоративен трансфер по отношение на осъществяване на огромни инфраструктурни (газови) планове. Най-много са руснаците - 1348, а от Беларус са пристигнали 246 души.
В началото на 2020 година Бойко Борисов завъртя алегорично кранчето на " Турски поток ", дружно с Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич. Фотограф: Капитал Капитал - брой 13
Първата информация за съдбовен случай на газовия градеж е от 28 март предходната година. Тогава от държавната " Булгартрансгаз " оповестяват обществено, че " служащ е умрял вследствие на трудова акцидент при градежа на газопровода " Балкански поток ". Инцидентът е станал на землището на село Гостиля, община Долна Митрополия, в Плевенска област - тръбополагач е паднал в ров. Починалият е 62-годишен италиански жител.

Липсва информация дали е извършено следствие, дали задграничният служащ е с изрядни документи, има ли застраховка, каква е точната причина за случая, взети ли са съответни ограничения от страна на изпълнителя за безвредни условия на труд - изобщо всичко, което по принцип страната ревизира в сходни проблеми.

Вместо това на 18 април, няма и месец по-късно, различен италиански служащ (на 41 години) умира по трасето на " Турски поток " в България. Този път случаят е в землището на село Александрово, община Ловеч. Работникът е получил пострадване на главата от удар с подемния кран, който се употребява за товарене на стоманени тръби върху камион.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР