Усилията за създаване на химери между хора и животни подновяват

...
Усилията за създаване на химери между хора и животни подновяват
Коментари Харесай

Първата химера между човека и маймуна предизвиква безпокойство сред учените

Усилията за основаване на " химери " сред хора и животни възобновяват етичен спор, след известия, че учени са основали маймунски ембриони, съдържащи човешки кафези. " Химера " е организъм, чиито кафези идват от два или повече " индивида ", думата произлиза от звяр в гръцката митология, който е лъв, коза и змия, оповестяват " Айриш Таймс " и " Гардиън ".

Испанският вестник El Pais, твърди, че екип от откриватели, управителен от проф. Хуан Карлос Изписуа Белмонте от Института Салк в Съединени американски щати, са основали химери маймуна-човек. Изследването е извършено в Китай " с цел да се избегнат правни проблеми ", съгласно информацията.

Химерите се преглеждат като евентуален метод за справяне с неналичието на органи за трансплантация, както и проблеми с отхвърлянето на органи. Учените считат, че органите, генетично съчетани с избран човешки реципиент, могат един ден да се отглеждат в животни. Подходът се основава на взимане на кафези от възрастен човек и препрограмирането им, с цел да се трансфорат в стволови кафези, които могат да основат всевъзможен тип кафези в тялото. След това се слагат в ембрион на различен тип.

Проф. Изписуа Белмонте и други учени преди този момент са съумели да произведат както свински ембриони, по този начин и овчи ембриони, които съдържат човешки кафези, макар че пропорциите са дребни: в последния случай откривателите считат, че единствено една клетка на 10 000 е била човешка. Химери от свине и овце-хора са частично привлекателни, тъй като прасетата и овцете имат органи с подобаващ размер за трансплантация на хора.

Подробностите за работата са нищожни: проф. Изписуа Белмонте и сътрудниците му не дават отговор на претенции за коментар.

Въпреки това Алехандро Де Лос Анджелис, от катедрата по психиатрия в университета Йейл, разяснява, че евентуално се създават химери от маймуни и хора, с цел да се изследва по какъв начин да се усъвършенства делът на човешките кафези в такива организми. " Създаването на химери човек-маймуна би могло да ни научи по какъв начин да вършим химери от човек-прасе с вярата да създадем органи за трансплантация. Това би могло да ни научи кои типове стволови кафези би трябвало да използваме или други способи за възстановяване на това, което се назовава " равнища на човешки химеризъм " в прасетата. "

Де Лос Анджелис показва, че както при предходната работа с свине и овце, химерите човек-маймуна е позволено да съществуват единствено няколко седмици - т.е. преди органите фактически да се образуват.

Проф. Робин Ловел-Бадж, биолог от лондонския институт Франсис Крик е склонен, " не мисля, че е изключително притеснително във връзка с етиката, тъй като не съществуват задоволително дълго, с цел да имат нервна система или да се развият по някакъв метод - това е в действителност просто кълбо от кафези ".

Но той добавя, че в случай че се разреши на химери да се развиват по-нататък, това може да провокира безпокойствие. " Как ограничавате приноса на човешките кафези единствено към органа, който желаете да извършите? Ако това е панкреас, сърце, или бъбрек, тогава това е добре, в случай че съумеете да го извършите. Но в случай че позволите на тези животни да преминат през целия път и да се родят, в случай че имате огромен принос към централната нервна система с човешки кафези, тогава това явно става проблем. "

Новината за фантазия маймуна-човек идва малко откакто е обявено, че японски откриватели като проф. Хиромицу Накаучи получават държавна поддръжка за основаване на химери мишка-човек.

През март Япония анулира възбрана за такива ембриони да не се развиват след 14 дни и да се вграждат в матка, което значи, че тези химери могат, в случай че бъде обещано позволение за опит, да бъдат продължени. Проф. Накаучи разяснява, че към момента не възнамерява да развива химери на човек и мишка.

Проф. Ловел-Бадж добавя, че е доста малко евентуално животните да имат човешко държание, само че може да не се държат като " естествени " гризачи.

" Така че има някои въпроси, свързани с хуманното отношение към животните, както и етичните въпроси, когато се основава нещо по-човешко. Ясно е, че в случай че някое родено животно има аспекти на човешкия образ, лице, ръцете, кожа, допускам, въпреки и да е научно доста забавно, хората може да се разстроят малко от това. "

Де Лос Анджелис и сътрудниците му допускат, че фантазия на маймуна-човек може на доктрина да даде нови способи за проучване на неврологични и психиатрични болести при хора.

" На доктрина, за болести, при които моделите на примати не са задоволително положителни, основаването на химери човек-маймуна би могло да обезпечи по-добър модел за мозъчни болести ", изяснява той и добавя, че във връзка с Алцхаймер, повече от 150 проучвания са се провалили за 20 години, евентуално заради липса на добър модел на болестта.

Един вероятен метод за проучване на мозъка е, че маймунският ембрион може да бъде генетично изменен и по-късно инжектиран с човешки стволови кафези, тъй че част от мозъка, да вземем за пример хипокампуса, да се състои единствено от човешки кафези. Подобен метод преди този момент е употребявал проф. Изписуа Белмонте и сътрудниците му за развъждане на панкреас на плъхове вътре в мишка.

" Ако просто размените хипокампуса, това не значи, че в този момент ще имате човешки работещ мозък. Може да има малко по-добри мемоари или малко по-различни мемоари - само че те няма да имат човешка мозъчна кора, което в действителност ни прави хора ", добавя проф. Ловел-Бадж.

" Еволюционното разстояние сред хората и маймуните се простира на 30-40 милиона години, тъй че не е ясно дали това е допустимо. Тази разлика е по-голяма от 10-те милиона години сред мишки и плъхове, а даже успеваемостта на основаване на цялостни химери мишки-плъхове е много ниска ", изяснява Де Лос Анджелис.

Макар че маймунски мозъци да станат по-човешки е алена линия за някои, в някои връзки тя към този момент е пресечена. През април учени в Китай разгласяват изследване, в което те настояват, че са въвели човешки мозъчен ген в маймуни, като животните демонстрират характерности, в това число по-добра краткосрочна памет и по-кратко време на реакция. Тези животни не са химери, само че е ясно, че се доближават нови граници.

Проф. Ловел-Бадж разяснява, че счита за допустимо да се получи утвърждение за развиването на химери от хора-маймуни за проучване на част от централната нервна система, само че ще отнеме известно време.

" Във Англия всяко предложение за основаване на химери от човек-маймуна би трябвало да бъде доста обосновано и ще би трябвало да премине през доста сложен развой. Сигурен съм, че всяко предложение за прекосяване напряко към живи химери няма да получи утвърждение във Англия и евентуално и в Япония ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР