Усилията на ОПЕК+ и Саудитска Арабия за стабилизиране на петролния

...
Усилията на ОПЕК+ и Саудитска Арабия за стабилизиране на петролния
Коментари Харесай

Саудитска Арабия губи контрола над пазара на петрол

Усилията на ОПЕК+ и Саудитска Арабия за стабилизиране на петролния пазар наподобява се провалят, което проличава от неотдавнашния нескончаем спад на цените на суровия нефт.

В петък цените на петрола означиха леко покачване, само че през последните седем седмици те се намаляват, отбелязвайки най-продължителния спад от пет години насам. В петък интернационалният бенчмарк – недопечен нефт вид “Brent ” – нарастна с 2% до $75 за барел. Това обаче отразява спад от 18% по отношение на средата на октомври, когато цената му беше почти $92 за барел.

По сходен метод петролът West Texas Intermediate също означи 2% нарастване в петък, достигайки $70 за барел. Въпреки това той остава с към 19% по-нисък в съпоставяне със цената си от средата на октомври от към $89 за барел.

Този нескончаем интервал на намаляване е крах за ОПЕК, изключително за Саудитска Арабия, която през последната година полагаше старания да предотврати спада на цените на петрола. През цялата 2023 година членовете на ОПЕК+ поредно намаляваха производството и се договориха да понижат с с 2.2 милиона дневно до първото тримесечие на 2024 година Саудитска Арабия и Русия към този момент приложиха към 1.3 милиона барела от тези съкращения, като непринудено понижиха производството на нефт до края на годината.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия допусна опцията за по-нататъшни съкращения на производството, в случай че това се наложи. Според него спадът на цените на петрола, в началото ориентиран към превъзмогване на пазарните несъответствия, преди този момент е бил считан за умишлена тактика на спекулантите.

Предупрежденията на Саудитска Арабия за стесняване на международното предложение обаче наподобява не бяха взети под внимание от участниците на петролния пазар, които считат, че тези съкращения са обезщетени от увеличеното предложение, изключително от Съединени американски щати. През тази година Съединени американски щати означиха внезапно нарастване на производството на нефт, като износът на недопечен нефт доближи рекордните 6 милиона барела дневно.

Освен това се чака понижаване на търсенето на нефт в бъдеще, изключително заради забавянето на международните стопански системи и наблягането от страна на държавните управления на прехода към възобновими енергийни източници. Според Института за ръководство на доставките през ноември индустриалната интензивност в Съединени американски щати продължава да понижава за 13-и следващ месец. Китай, който е забележителен консуматор на недопечен нефт, се бори с разнообразни стопански провокации, които биха могли да задържат търсенето на нефт в страната.

Този възходящ напън може в последна сметка да накара Саудитска Арабия да стартира “ ” против Съединени американски щати, както допуска енергийният специалист Пол Санки. Този стратегически ход включва наводнение на международното предложение на нефт през първата половина на 2024 година, с цел да се възвърне контролът върху цените.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР